Gees

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

gees_plaatsnaambord_kopie.jpg

Gees is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Oosterhesselen.

Gees is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Oosterhesselen.

gees_dorpsstraat_kopie.jpg

Gees, Dorpsstraat, 1908

Gees, Dorpsstraat, 1908

Gees

Terug naar boven

Status

Gees is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Oosterhesselen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Gies. Een inwoner van dit dorp is een Gieser.

Oudere vermeldingen
1207 of 1208* Gies, 1217 kopie Ghies, 1276 Ghees, 1298-1304 apud Geys, in Goys, 1513 Gheess, 1529 Gees.
* In correspondentie van de bisschop van Utrecht.

Naamsverklaring
Nog niet bevredigend verklaard. Men heeft gedacht aan gees 'onvruchtbaar', ontstaan uit het Germaanse gais-*; het dorp ligt hoog temidden van dorre terreinen. De vorm 1302 Gesholte (ook geïdentificeerd als Gasselte) duidt waarschijnlijk een bij het dorp gelegen holt 'hoogopgaand loofbos' aan. De vorm uit 1207 is niet met zekerheid geïdentificeerd (genoemd naast Oosterhesselen).(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Gees ligt W van het dorp Oosterhesselen, NW van de dorpen Wachtum en Dalen, NNO van het dorp Zwinderen, NO van het dorp Geesbrug, OZO van het dorp Nieuw-Balinge, ZO van de dorpen Mantinge en Balinge, ZZO van het dorp Witteveen, Z van het dorp Meppen en ZW van de dorpen Aalden en Zweeloo. Door het uiterste Z van het dorpsgebied loopt de A37.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Gees 68 huizen met 465 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 2015 is een boek verschenen over de Boermarke van Gees (160 pag., met vele foto's). In het boek gaat het om meer dan de Boermarke alleen. De geschiedenis van deze plaatselijke boermarke wordt vanuit een breder kader verteld om het unieke karakter van de boermarken in het algemeen te belichten. De aanleiding tot het schrijven van dit boek was een notitieboekje uit de jaren 1888 tot 1912, dat de auteur (Ger de Leeuw) in handen kreeg en dat toebehoorde aan de penningmeester van de boermarke. Een oproep om meer informatie leverde nieuw historisch materiaal op. Al met al genoeg stof voor een boek. Het boek is verkrijgbaar bij Historische Vereniging Klenckerheugte.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Christelijke basisschool (CBS) Rehoboth in Gees is na afloop van schooljaar 2015-2016 gesloten. Formeel is de school gefuseerd met Basisschool CBS De Wegwijzer in Geesbrug, waar de leerlingen van Rehoboth in het vervolg naartoe gaan. Er is wel gesproken over samenwerken met de andere basisschool in het dorp, openbare basisschool (OBS) De Klimop, maar op termijn vonden de directies van beide scholen ook dat weinig levensvatbaar, want een fusie van twee scholen met anno 2015 ca. 25 en 30 leerlingen levert ook nog altijd een zeer kleine school op. De bovenbouw zou de eerste jaren nog wel goed vertegenwoordigd zijn, maar de onderbouw niet. De intentie was anno zomer 2015 om Basisschool De Klimop vanaf dat moment nog maximaal 2 jaar open te houden. Die school is gefuseerd met OBS De Woert in Oosterhesselen. De Klimop is inmiddels ook gesloten. Voor het pand van de Rehoboth werd anno 2019 nog een koper gezocht (een stel dat het pand wilde kopen haakte toch af omdat ze het financieel niet konden rondkrijgen). De voorkeur van de gemeente gaat uit naar wonen in combinatie met werken of anders een maatschappelijke functie. Het pand van basisschool Rehoboth is oorspronkelijk gebouwd in 1966. Het pand is twee keer ingrijpend verbouwd: in 1998 en in 2006. De school staat op een perceel van ruim 3.000 m2 eigen grond. Zolang De Klimop niet is herbestemd, mag het dorp er tijdelijk gebruik van maken.

In oktober 2019 is het pand van de voormalige basisschool Rehoboth wederom - maar nu wél definitief - verkocht. De nieuwe eigenaren zijn Micha Wiesenekker (38) en Nadine Faber (39). Zij willen er gaan wonen en werken. Wiesenekker is aannemer van beroep, Faber werkt als kunstenares. Het stel woonde de afgelopen jaren in Amsterdam. Samen hebben ze drie jonge kinderen. "Op een dag hoorden we dat in Gees een schoolgebouw te koop stond. We waren meteen enthousiast. De plek is prachtig, zo aan de rand van het dorp. En we hoeven niet te wachten tot het klaar is, we kunnen er zo in", aldus Faber bij het bekend worden van de koop. Het stel kent Drenthe goed. Faber is geboren in Beilen en opgegroeid in Dwingeloo, Wiesenekker woonde in Emmen en Zwiggelte. De ouders van het duo wonen momenteel ook in Drenthe. Hun plannen met het schoolgebouw gaan ze uitwerken en dan voorleggen aan de gemeente om te kijken hoe ze het traject verder het beste kunnen aanpakken in verband met vergunningen en dergelijke.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gees heeft 15 rijksmonumenten.

- Reeds sinds 1851 werd hier Gereformeerd gepreekt tijdens huisgodsdienstoefeningen in de geest van de Afscheiding van ds. Hendrik de Cock (1834), terwijl viermaal per jaar een predikant kwam om het avondmaal te vieren. In volgde hieruit de instituering van de Christelijke Afgescheiden Gemeente te Gees, sinds 1869 Christelijke Gereformeerde Gemeente geheten, en sinds 1892 Gereformeerde Kerk (behorende tot de [synodale] Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN). De eerste kerk is in 1857 in gebruik genomen: een verbouwde boerenschuur met aangebouwde pastorie aan de Wethouder Euvingstraat. In 1913/1914 is deze vervangen door de tegenwoordige Gereformeerde (PKN) kerk aan de westelijke rand van het dorp (Dorpsstraat 83). Het is een rechtgesloten zaalkerk met zadeldak en spitsboogvensters. In 1936 heeft men aan de voorzijde een lager portaal toegevoegd. Aan de achterzijde is de kerk in 1982 uitgebreid. Het gebouw is omgeven door een groot parkeerterrein. Buurpand de pastorie (Dorpsstraat 81), gebouwd in 1910, is een blokvormig eenlaagspand met bakstenen dakkapel. Onder deze kerk ressorteren naast het dorp van vestiging verder nog de buurnederzettingen Zwinderen, Geeserveld, De Klencke, Nieuw-Zwinderen en Oosterhesselen. - Site PKN Gees.

- De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) De Akker (Goringbos 3) is gebouwd in 1945. Een uitbreiding volgde in 1981 en in 1998 kreeg de kerk een nieuwe voorbouw. De kerk is voor de eigen 180 leden groot genoeg, maar vooral voor de vakantiegangers was de kerk in de zomermaanden veel te klein. In 2007 is de kerk daarom flink uitgebreid. Na die uitbreiding kreeg de kerk ook haar huidige naam. - Via deze link kun je de kerkdiensten thuis live meekijken. - Site van GKV Gees.

- De trots van Gees is een enorme zwerfkei van 30.000 kilo, die begin jaren zestig in een akker op de es is gevonden.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De RunForestRun (RFR) Gees-Meppen (juni) is de enige zomertrail van de RFR-serie. Je kunt kiezen uit de afstanden 9, 15, 21 en 36 km. De routes lopen door een verrassend en onbekend stiltegebied. De route loopt via de Mepperdennen, door agrarisch gebied, langs vogelrustplaatsen en grazende Schotse Hooglanders in de bossen rondom het dorp door de Mepperdennen naar de finish. Een mooie zomertrail! - Hier vind je een recensie van een enthousiaste deelnemer aan editie 2019.

- Zomermarkt Gees is een jaarlijks terugkerende, sfeervolle avondmarkt (op een donderdag eind juli). Tussen prachtige boerderijen vind je een gevarieerd aanbod aan marktwaar.

- De leden van de in 1996 opgerichte Toneelvereniging De Hildespeulers komen uit Gees, Oosterhesselen en Zwinderen. Jaarlijks brengen ze op een zaterdag eind oktober en begin november in Gees een nieuw stuk op de planken.

- Gees in Wintersfeer (weekend eind november) is een groots en bijzonder evenement. Het op zich al prachtige dorp wordt dan omgetoverd in een sfeervol verlicht winters dorp met zijn prachtige verlichte boerderijen en bedrijven. De route leidt je langs de deelnemende ondernemers en sfeervolle boerderijen, waarvan velen de deuren van hun deel of schuur voor deze gelegenheid open hebben en waarin allerlei activiteiten worden georganiseerd. Wat heeft dit evenement je te bieden? Op beide dagen, zowel binnen als buiten, doorlopend muziek, cultuur en kunst. In de straten wordt gemusiceerd door musici gekleed in Dickens-stijl. Er zijn diverse proeverijen . In de dorpskeuken kun je allerlei lekkernijen kopen die door de dorpelingen zijn gemaakt. In restaurant De Zwerfkei kun je o.a. genieten van een stampottenbuffet.

De dorpskern van Gees wordt tijdens het evenement afgesloten voor verkeer. Ze zorgen voor een gratis parkeerplaats in de omgeving. Er rijden vanaf daar huifkarren met verschillende op- en afstaphaltes om je gratis vanaf of naar het eindpunt te brengen. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en je kunt bij de verkeersregelaars en de ondernemers een gratis programmaboekje en routebeschrijving verkrijgen.

- Carbidteam Gees maakt jaarlijks van oudjaarsdag in het dorp een feestje. Uiteraard door middel van carbidschieten en vuurwerk. Zie hier een video met een impressie van editie 2019.

- "Schaatsliefhebbers in Gees en omgeving kunnen lid worden van IJsvereniging Goringbosch. De vereniging heeft haar clubgebouw tegenover Restaurant-Partycentrum De Zwerfkei, bij het zogeheten Geeser Plateau. Van daaruit heb je toegang tot de natuurijsbaan. Zodra er ‘ijs in de lucht hangt’ wordt er alles aan gedaan om de ijsvloer zo goed en snel mogelijk klaar te maken voor gebruik. De vereniging kent een aantal actieve bestuursleden die, gedurende een ijsperiode, de ijsvloer onderhouden en ervoor zorgen dat er een gezellige sfeer is. Via de facebookpagina van het dorp (Geesbook) kun je in de gaten houden wanneer de ijsbaan open is. De contributie is voor een gezin met kinderen € 6,-
per jaar, voor een stel € 4,- per jaar, voor alleenstaanden en ondersteunende leden € 2,-per jaar. Entree: volwassenen € 2,- / kinderen € 1,-. Nadere informatie kun je krijgen bij F. Jansen, tel. 06-52590817 of 0524-582092."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Wandelen
- "Knapzakroute Gees is 18 kilometer lang en start bij de TIP in het dorp. Aangezien je een paar keer door drassig gebied komt, is waterdicht schoeisel aan te bevelen. Ook is deze route gemakkelijk in twee keer te lopen. Er zijn dan twee lussen, een van 8,5 en de ander van 10 kilometer, die vanaf de parkeerplaats aan de Tilweg begint. Aangelijnde honden zijn toegestaan. Vanaf het startpunt ga je in zuidelijke richting. Via het Goringbosch kom je weer op de Dorpsstraat uit, waarna even later de route over een zandweg rechtsaf gaat. Hierna eerst de “Oude Maden” volgen om later deze beek over te steken. Via een breed graspad kom je op een verharde weg uit, later een half verhard pad. Via een klaphek verlaat je het pad en ga je een drassig weiland (met vlonder) in dat vlak bij de Klinkenberg uitkomt. Hier staat een mooi verhaaltje in de routebeschrijving over deze ‘berg’.

Daarna krijg je een heel ander gebied. Een bijzonder heideveld, de “Hooge Stoep”. Dit gebied zou net als de andere gronden ook ontgonnen worden, maar men kwam erachter dat men op dit hoge gebied dan niets kon verbouwen. De route gaat verder door het Staatsbos. Dit bos is bijna 100 jaar oud en is door zo’n 2500 voormalige veenarbeiders als werkverschaffing aangeplant. Op het punt (10) waar de route naar het zuiden gaat, kun je zien dat er een groot stuk nieuwe natuur is aangelegd. De voormalige hooilanden hebben plaats gemaakt voor grote ondiepe waterpartijen waar veel vogels (en vogelaars) op af komen.

Na de parkeerplaats steek je de verharde weg over en loop je weer een stukje langs de “Hooge Stoep”. Dan gaat de route door een drassig stuk land. In het begin ligt er nog een houten vlonder, maar later loop je door een boomsingel, gaat door een klaphek en daarna loop je over een bruggetje over de Geeserstroom en kom je op een breder zandpad uit. Hierna gaat de route weer door een oud bos en boomsingel en kom je op een verharde weg uit. Na de Tilbrug loop je over een half verhard pad en later via een zandpad richting Gees. Nog even een stukje Dorpsstraat en dan de Oude Steeg, een van de oudste wegen van het dorp. Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route via de link aan het begin van dit item. Je kunt de routes online lopen bij voldoende bereik, met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden." (bron: BOKD)

- Elke dinsdag in juli en augustus is een Mini Weekmarkt in Gees. Je kunt van 9.30 tot 13.00 uur in de Oude Steeg terecht voor kramen van lokale ondernemers met bijvoorbeeld groente, kleding, tomaten, bloemen, snoep, brocante, worsten van Bentheimer varkens- en scharrelrundvlees. En er is een terras met koffie, thee, fris en door vrijwilligers gebakken lekkernijen.

- Zin in een wandeling door het dorp en tegelijkertijd meer te weten komen over de geschiedenis achter de Saksische boerderijen en de mooie straatjes? Loop dan de route Historisch Gees met het wandelboekje of met de app Beleefroutes op je telefoon. De wandeling is ontwikkeld door een werkgroep van inwoners in samenwerking met de Historische Vereniging Klenckerheugte. De route is 2,8 kilometer lang en je komt langs alle bijzondere plekjes in De Oude Steeg en omgeving. Je koopt het wandelboekje voor €2 onder andere bij ijssalon Talenti, bij het Tourist Info Punt (TIP) en bij 'Beelden in Gees'. Download de app via deze links: voor Apple; voor Android.

- "Voor alle toeristische informatie, wandel- en fietsroutes, kaarten en boeken kun je terecht bij het Tourist Info Punt (TIP) in de Dorpsstraat. Je vindt er, naast de actuele toeristische informatie, ook streekproducten van lokale ondernemers. De medewerkers kunnen je veel over het dorp en de omgeving vertellen. Wil je een leuke tip voor een activiteit in Gees of in de regio? Kom dan langs! De TIP is gevestigd in het pand van de Geeser Waag. Bij ons kun je ook kosteloos boeken en tijdschriften lenen. Er zijn boeken in verschillende genres aanwezig voor volwassenen en kinderen."

- "Ooit oog in oog gestaan met een Schotse hooglander? Je adem ingehouden om de reeën langs de bosrand niet te verstoren? Roof- en weidevogels in de vlucht vastgelegd met je camera? Niet? Dan wordt het hoog tijd voor een avontuurlijke safari in Drenthe. In 2020 is er al voor het 8e jaar 'Avontuurlijk Gees'; jeepsafari’s als adembenemend avontuur in de omgeving van de Geeserstroom, Oude Maden, Hooge Stoep en de Mepperhooilanden; een schitterend beekdallandschap met meanders, bos en akkers. Geniet van de diversiteit aan flora en fauna! We maken een toertocht in een stoere landrover met af en toe een ‘uitstapje’ te voet (daarom dien je goed ter been te zijn). Tijdens de safari is er niet alleen veel te zien, je wordt ook getrakteerd op legendes en vertellingen. En wat dacht je van deze geheimzinnige plekken waar je langs komt: de Bolmarsen, de Muggendijk en de Luiveldweg? Trek stevige schoenen of rubberlaarzen aan, en struin ook te voet langs de meest bijzondere plekjes. Laat je kinderen op een speelse manier kennismaken met de flora en fauna in dit mooie natuurgebied. Dan gaan ze naar huis met een schat aan stoere verhalen om te delen met vriendjes en vriendinnetjes.

De tocht duurt ongeveer 3 uur. Koffie/thee/fris + versnapering wordt onderweg aangeboden (bij de prijs inbegrepen). De safari is mogelijk voor een groep van minimaal 4 en maximaal 8 personen (soms speciale tochten! Informeer bij het Tourist Info Punt (TIP)). Nieuw: nu ook korte safari’s van een uur met/vanaf 2 t/m 8 personen, voordelig voor een grote groep. Vraag ernaar bij het TIP. De aanmeld- en vertreklocatie is bij het hierboven beschreven en gelinkte TIP." Recensie van een enthousiaste deelnemer: "Vandaag een geweldige rit gehad in de safari auto. Prachtig Drents landschap gezien onder de geweldige begeleiding van Hans, die de gehele rit met passie en humor verteld heeft over het werelddorp Gees. Een echte aanrader als je daar in de buurt bent. Bedankt Hans voor een geweldige middag. Groeten uit Enschede." - Bekijk hier de fotoreportage voor een indruk van wat je onderweg aan moois tegenkomt. - Bekijk hier een video over de jeepsafari.

- "Gees is, als authentiek boerendorp met haar vele karakteristieke Saksische boerderijen, een van de hotspots van Geopark Hondsrug. Enkele jaren geleden zijn op eigentijdse manier huisweiden in het dorp teruggebracht. Historische boerenerven met streekeigen groen, akkers met traditionele gewassen en huisweiden met oude dierenrassen. In 2012 sloegen de bewoners de handen ineen en zijn in gezamenlijkheid authentieke weilandjes en dierenbehuizingen gebouwd. Daarmee is het open karakter van het dorp versterkt en extra aantrekkelijk gemaakt door de introductie van zeldzame dierenrassen. Bij het Tourist Info Punt (TIP) is een foldertje te verkrijgen met alle informatie en een routebeschrijving."

- Uit de ‘loop’ van de drukste fietspaden van Drenthe is Boswachterij Gees een stilte oase. Vennetjes en heidevelden doorbreken het patroon van de loofbomen. Aan de oostkant van de boswachterij heb je mooi uitzicht over de lager gelegen open graslanden. En de namen van die graslanden zijn al even mooi: waar elders vind je namen als Roonboom en Bergstukken? Deze boswachterij is een stil stukje Drenthe om heerlijk te wandelen en fietsen. Het gebied ligt iets hoger dan het omringende grasland. Daardoor heb je aan de oostkant mooi uitzicht over de velden. Het loofbos in de boswachterij is in de jaren dertig van vorige eeuw aangelegd. Tussen de bomen vind je sprookjesachtige vennetjes en heidevelden. Adders, ringslangen, vossen, dassen en boommarters maken een wandel- of fietstocht door dit gebied extra spannend.

- "Ieder jaar kun je bij 'Beelden in Gees' twee grote tentoonstellingen bezoeken. Allereerst de zomerexpositie, die we organiseren van half april tot en met het laatste weekend van september. De zomerexpositie vindt plaats in de tuin en in de galerie. In 2019 zijn er 37 hedendaagse kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Italië, die weer hun mooiste kunst aan u laten zien. Veel mensen bezoeken de zomerexpositie om lekker te wandelen in de tuin, die ieder seizoen weer nieuwe pracht laat zien. Er staan veel bijzondere planten, bomen en struiken, uit alle delen van de wereld. Daarna is er nog een herfstexpositie. In 2019 organiseert de AKKA, de vereniging van afgestudeerden van de Klassieke Academie, een expositie in samenwerking met de Haagse Kunstkring. Veel kunst in de galerie en in een deel van de tuin.

De Galerie en Beeldentuin liggen, als een waar paradijs, te midden van een weids en verstild landschap, in een der mooiste gedeelten van Drenthe. Op zeven hectare grond is hier een tuin aangelegd met een zeer gevarieerde beplanting, alle soorten keurig van een naambordje voorzien. Er zijn uitgestrekte, soms glooiende gazons, af en toe onderbroken door grote ronde vijvers en pittoreske boomgroepen. Op sommige plaatsen specifieke tuinen met elk een eigen sfeer en aparte inrichting. Zo is er een grassentuin en een geraniumtuin. Verspreid over het hele terrein noden gerieflijke bankjes en besloten schuilhutten uit tot een rustig beschouwend pauzeren, of een ongestoord gesprek. Ook kun je een wandeling maken over een slingerend bospad, met hier en daar verrassende doorkijkjes. Bij goed weer kun je ook een wandeling maken door het natuurgebied, rond een mooi vennetje met woeste begroeiing. In het natuurgebied staan geen beelden."

- De afgelopen jaren is het beekdal van de Geeserstroom heringericht (gelegen in de driehoek tussen Gees, Nieuw-Balinge en Meppen). Op informatieborden in het gebied wordt toegelicht waar men met dit gebied heen wil. Het moet een landschap worden met een bijzondere natuur: meanderende beken, moerassen, bloemrijke graslanden, hier en daar een netwerk van houtsingels en vooral veel open landschap. Met de daarbij horende flora en fauna. Inmiddels is ongeveer 600 ha langs de Geeserstroom natuurgebied. De herinrichting heeft o.a. te maken met het creëren van mogelijkheden voor waterberging (om overstromingen elders te voorkomen). Gelukkig wordt dit tegenwoordig zodanig uitgevoerd dat tegelijkertijd tevens de belangen van natuur en recreatie worden gediend. Win-win dus, zoals dat tegenwoordig heet. Zie ook het rapport 'Herinrichting Geeserstroom. Beschrijving van de monitoringsresultaten' (Alterra, Wageningen, 2008).

Anno 2019 is het waterpeil kennelijk nog niet optimaal: waren er de afgelopen jaren vooral klachten over het te nat worden van het beeklandschap, anno 2019 is het gebied juist te droog, stelt de werkgroep Vrienden van de Geeserstroom. De werkgroep pleit in een bezwaarschrift aan de provincie voor doorontwikkeling van het gebied tot beekmoeras. Op die manier blijft het gebied bij Gees en Zwinderen van waarde voor de tienduizenden trekvogels die er in het najaar foerageren. Vanwege klachten over wateroverlast in de genoemde dorpen besloten provincie, gemeente, waterschap en Staatsbosbeheer in april 2018 om het zuidelijke deel van de Geeserstroom uit te baggeren. In het vervolg zou dit dan eens in de twee of drie jaar moeten gebeuren. De genoemde werkgroep meent echter dat het water nu veel te snel het gebied uitstroomt. In de natte delen van het gebied heeft zich een bijzondere vegetatie ontwikkeld waar veel bedreigde moerasvogelsoorten broeden. Voor wat de knelpunten van incidentele wateroverlast in Gees betreft ligt er volgens de werkgroep een goed plan van het Waterschap. Zij dringen er bij de provincie op aan dit plan te 'omarmen' en uit te laten voeren.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Gees, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Video's van evenementen e.a. gebeurtenissen in Gees door de jaren heen.

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Gees.

- Nieuws: - De nieuwspagina van en over Gees op Facebook heet Geesbook. Leuk gevonden! :-)

- Belangenorganisaties: - Plaatselijk Belang Gees.

- Boermarke Gees is een van de vele marken in Drenthe die weliswaar in bestuurlijke zin sinds de Franse tijd (begin 19e eeuw) hun betekenis hebben verloren, maar die nog altijd op maatschappelijk gebied een actieve rol vervullen. Onder de link vind je een interessant verhaal over de geschiedenis van de (boer)marken in brede zin, én een prachtig lokaal verhaal, dat wij hier graag weergeven, omdat het een mooi voorbeeld is van de naoberschap waar men hier gelukkig nog altijd aan doet: "Een belangrijk instrument in het dorp is de boerhoorn. Bij bijzondere gebeurtenissen als brand, belangrijke vergaderingen, als er gezamenlijk bepaalde werkzaamheden gedaan moesten worden, ging de Boerhoorn rond. Een ieder in het dorp werd dan geacht gevolg te geven aan de oproep. De klus werd met elkaar aangepakt.

Zo werden de inwoners van Gees in 2007 opgeroepen om te helpen bij het leggen van dakpannen op het herbouwde partycentrum de Zwerfkei, dat in 2006 door zware brand werd verwoest. Eigenaar Martin Seubers: ‘Op een gegeven moment zaten hier 40 mensen van de boermarke op het dak. Die hebben in één dag tijd 17.000 dakpannen gelegd, een enorme klus. Daarna kwam de verzekeringsman eens kijken hoe de stand van zaken was. Hij vroeg hoe lang het had geduurd voor alle pannen op het dak lagen. Toen ik zei dat dat in een dag klaar was, was hij heel verbaasd. Dat had hij nog nooit meegemaakt!'"

- Glasvezel: - In december 2019 en januari 2020 zijn de huishoudens in Gees die zich daarvoor hebben opgegeven, aangesloten op de nieuwe, snelle glasvezelverbinding.

- Duurzaamheid: - "Energiecoöperatie EC Geeserstroom is in 2018 opgericht om de inwoners van Gees de mogelijkheid te bieden gezamenlijk duurzame keuzes te maken. De EC start daarvoor projecten gericht op verduurzaming van ons energiegebruik. Leden van de EC kunnen naast hun algemeen lidmaatschap ook deelnemen in projecten. Het eerste project is onze Postcoderoos I op het dak van de firma Wolbers aan het Goringbos. Dit project is sinds november 2019 in productie. Een project Postcoderoos houdt in dat inwoners met postcode 7863 en de daaraan grenzende postcodes mee kunnen doen. Samen met andere deelnemers zijn zij dan eigenaar van zo’n 200 zonnepanelen. In deze juridische constructie krijgen de deelnemers voor elke geleverde kilowatt de energiebelasting terug van de zelf gebruikte energie. Dat biedt een gunstig rendement van de investering in de coöperatie. Als gevolg van het Klimaatakkoord – waarin een verlaging op de energiebelasting op elektriciteit is afgesproken – zal vanaf 2021 het rendement verminderen. Dit wordt gecompenseerd  met een terugleversubsidie. Vanzelfsprekend ontwikkelen we nieuwe projecten en leest u op onze site meer over het verloop van Postcoderoos I."

Reacties

(2)

Evenementen en activiteit in en rond Gees graag toevoegen, nu reeds het 8e jaar
avontuurlijkgees@gmail.com
(...)

Dank voor de tip! Zo'n voor de regio unieke en aantrekkelijke faciliteit verdient zeker vermelding, mede omdat wij het (vaker) 'uit eigen land' gaan promoten. Zo hoef je dus ook voor een safari al niet meer naar Verweggistan te vliegen! Ik heb het vermeld, en de pagina ook gelijk nog wat verder uitgewerkt.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen