Gees

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

gees_dorpsstraat_kopie.jpg

Gees, Dorpsstraat (1908)

Gees, Dorpsstraat (1908)

Gees

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Gees.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gees.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gees.

Terug naar boven

Status

- Gees is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Oosterhesselen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Gies. Een inwoner van dit dorp is een Gieser.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Tegenwoordig heeft Gees ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis en beschrijving van Gees.

- In 2015 is een boek verschenen over de boermarke van Gees (160 pag., met vele foto's). In het boek gaat het om meer dan de Boermarke van Gees alleen. De geschiedenis van deze plaatselijke boermarke wordt vanuit een breder kader verteld om het unieke karakter van de boermarken in het algemeen te belichten. De aanleiding tot het schrijven van dit boek was een notitieboekje uit de jaren 1888 tot 1912, dat de auteur (Ger de Leeuw) in handen kreeg en dat toebehoorde aan de penningmeester van de boermarke in Gees. Een oproep om meer informatie leverde nieuw historisch materiaal op. Al met al genoeg stof voor een boek. Het boek is verkrijgbaar bij Historische Vereniging Klenckerheugte (die de geschiedenis van de voormalige gemeente Oosterhesselen bestudeert = de dorpen Oosterhesselen, Gees en Zwinderen e.o.).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gees heeft 15 rijksmonumenten en hier staan 21 monumenten in Gees, dus kennelijk heeft Gees ook nog 6 gemeentelijke monumenten.

- Gereformeerde kerk (Dorpsstraat 83).

- Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) De Akker (Goringbos 3).

- De trots van Gees is een enorme zwerfkei van 30.000 kilo, die begin jaren zestig in een akker op de es is gevonden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het landelijk gelegen Gees heeft vele wandelmogelijkheden.

- En ook met de fiets kunt u zich in en om Gees uitleven.

- De afgelopen jaren is het beekdal van de Geeserstroom heringericht (gelegen in de driehoek tussen Gees, Nieuw-Balinge en Meppen). Op informatieborden in het gebied wordt toegelicht waar men met dit gebied heen wil. Het moet een landschap worden met een bijzondere natuur: meanderende beken, moerassen, bloemrijke graslanden, hier en daar een netwerk van houtsingels en vooral veel open landschap. Met de daarbij horende flora en fauna. Inmiddels is ongeveer 600 ha langs de Geeserstroom natuurgebied. De herinrichting heeft o.a. te maken met het creëren van mogelijkheden voor waterberging (om overstromingen elders te voorkomen). Gelukkig wordt dit tegenwoordig zodanig uitgevoerd dat tegelijkertijd tevens de belangen van natuur en recreatie worden gediend. Win-win dus, zoals dat tegenwoordig heet.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Gees.

- Het kleine dorp Gees heeft een rijk verenigingsleven met 9 verenigingen.

- Boermarke Gees is een van de vele marken in Drenthe die weliswaar in bestuurlijke zin sinds de Franse tijd (begin 19e eeuw) hun betekenig hebben verloren, maar die nog altijd op maatschappelijk gebied een actieve rol vervullen. Onder de link vindt u een interessant verhaal over de geschiedenis van de marken in brede zin.

- Basisschool De Klimop. - Basisschool Rehoboth.

Reactie toevoegen