Vlieghuis

Plaats
Buurtschap
Coevorden
Drenthe

Vlieghuis

Terug naar boven

Status

- Vlieghuis is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden.

- De buurtschap Vlieghuis valt, ook voor de postadressen, onder de stad Coevorden.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Vlieghoes, Vlieghuus.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vlieghuis ligt rond de gelijknamige weg (dat zijn verschillende zijweggetjes van de Europaweg naar Schoonebeek (N863)), O van Coevorden, O van Weijerswold, W van Padhuis.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Vlieghuis 3 huizen met 23 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Op 10 februari 1923 is een 20-jarige inwoner van Vlieghuis doodgeschoten. Een onbekend gebleven persoon heeft hier een gedicht over gemaakt.

- De lagere school van Vlieghuis is aanvankelijk in mei 1934 opgeheven. Dit was vanuit de regering verordonneerd. De reden staat er niet bij maar het zal allicht wegens 'te weinig leerlingen' zijn geweest. Uiteraard werd het door leerlingen, ouders, leerkrachten en de gemeente zeer betreurd. Zo stelde de voorzitter van de oudercommissie "dat de school een middelpunt vormde voor deze streek en nu door opheffing ervan een stuk plattelandscultuur wordt vertrapt." Kennelijk zijn latere lobby's toch succesvol geweest, want blijkens deze oude krantenartikelen over Vlieghuis e.o. was de school in ieder geval in 1938 alweer terug in functie.

- Beschrijving van de geschiedenis van het pand Europaweg 47, dat in 1605 al in de archieven wordt vermeld.

Reactie toevoegen