Marokko

Plaats
Buurtschap
Coevorden
Drenthe

marokko_straatnaambord.jpg

Marokko is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Sleen.  De buurtschap valt onder het dorp Holsloot.

Marokko is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Sleen. De buurtschap valt onder het dorp Holsloot.

marokko_anwb_paddenstoel.jpg

Buurtschap Marokko omvat slechts een handvol boerderijen én een ANWB-paddenstoel. Zoals je ziet, is het voordeel van een afgelegen ligging midden in de 'rimboe' dat je er wél alle kanten uit kunt. Zo heeft ieder nadeel zijn voordeel... (© Waymarking.com)

Buurtschap Marokko omvat slechts een handvol boerderijen én een ANWB-paddenstoel. Zoals je ziet, is het voordeel van een afgelegen ligging midden in de 'rimboe' dat je er wél alle kanten uit kunt. Zo heeft ieder nadeel zijn voordeel... (© Waymarking.com)

Marokko

Terug naar boven

Status

- Marokko is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Sleen.

- De buurtschap Marokko valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Holsloot.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Toen begin 20e eeuw dit gebied onontgonnen was en kennelijk een naam moest krijgen, zal men gezien de afgelegen ligging een willekeurig ver land hebben genomen om die ligging te benadrukken. Dat gebeurde - ook elders in het land - vaker in die tijd. Vaak koos men dan een naam die om enigerlei reden in die tijd veel in het nieuws was. De exacte reden van déze specifieke naamgeving is ons vooralsnog niet bekend.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Marokko ligt rond de gelijknamige weg, ZW van Emmen, W van Nieuw-Amsterdam en Veenoord, O van Den Hool.

Bijna niemand kent de buurtschap Marokko, omdat het immers zeer afgelegen ligt en je er dus niet doorheen komt als je geen specifieke reden hebt om er naartoe te gaan. Je komt er niet toevallig langs op weg van A naar B, omdat het niet aan een doorgaande weg ligt, zoals bij veel andere plaatsen wél het geval is. Toch kennen meer mensen dan je zou verwachten deze buurtschap. Namelijk de lopers van het Pieterpad. Die route loopt namelijk door deze buurtschap. Deze mensen kunnen dan mooi hun relaties 'in de maling nemen' en toch niet liegen, door te zeggen dat ze in Marokko op vakantie zijn geweest, en dat ze in slechts een half uurtje wandelen heel Marokko hebben gezien... En als ze dan een foto maken van het straatnaambordje kunnen ze het nog bewijzen ook. ;-)

Terug naar boven

Statistische gegevens

Aan de weg Marokko liggen slechts 2 panden, maar wellicht vallen enkele omliggende panden er ook nog toe te rekenen. In dat geval gaat het in totaal om een 'handvol' panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Rond 1900 is het hier nog een onontgonnen veengebied, onderdeel van het Ermerveen. Begin 20e eeuw wordt het gebied verveend en verschijnen er enkele panden op de kaarten. De weg Marokko is pas in de jaren zestig aangelegd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De bewoner van het pand op nr. 4 heeft sinds 2020 "2,2 hectare inheems vliegend buffet in de maak op zandgrond voor onze bezige bijtjes, fladderende vlinders en al wat er nog meer baat bij zal hebben." Tot en met 2019 stond er nog maïs. Via haar Facebookpagina 'Bloemen op Marokko' houdt ze je op de hoogte van de ontwikkelingen in deze megatuin.

- In 2007 is in Marokko kennelijk 26 ha nieuw bos aangelegd, aansluitend op reeds bestaand bosgebied.

Reactie toevoegen