Wezuperbrug

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

Wezuperbrug

Terug naar boven

Status

Wezuperbrug is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Zweeloo.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Wisperbrugge. Een inwoner van dit dorp is een Wisperbrugger.

Oudere vermeldingen
1942 Wezeperbrug.

Naamsverklaring
Het dorp is genoemd naar de brug 'verbinding over een water', hier over het Oranjekanaal (1858), bij de plaats Wezup. Heette aanvankelijk Nieuw-Wezup.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wezuperbrug ligt N van de dorpen Wezup en Aalden, NO van het dorp Witteveen, O van de dorpen Orvelte en Westerbork, ZO van het dorp Elp, ZW van het dorp De Kiel, W van het dorp Schoonoord en NNW van het dorp Zweeloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Wezuperbrug heeft ca. 70 huizen met ca. 180 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De nederzetting is onder de naam Nieuw-Wezup in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan na het graven van het Oranjekanaal. De Drentsche Veen- en Midden-Kanaal Maatschappij (DVMKM) heeft door het graven van het Oranjekanaal het Ellertsveld ontsloten, een uitgestrekt heideveld met zandverstuivingen en vennen. Bij de in ca. 1865 aangelegde brug in het huidige Wezuperbrug verrijst een laad- en loskade voor landbouwproducten, een bedrijvigheid die natuurlijk ook bewoners aantrekt. In 1923 wordt het Oranjekanaal verbreed, omdat de turfschepen steeds groter worden. Dit geschiedde in het kader van de werkverschaffing. De brug is in 1948 vervangen* en in 1958 is aan de zuidzijde een kade aangelegd. In 1976 is het kanaal voor de scheepvaart gesloten.
* Zie hier een foto van de oude ophaalbrug. De huidige brug is een vaste brug.

De eerste bewoners van Wezuperbrug waren afkomstig uit Friesland. Het kanaaldorp was vooral gericht op het O buurdorp Schoonoord (t/m 1997 gemeente Sleen), een soortgelijk dorp met Friese inwoners uit de veenstreken, en niet zo zeer op de dorpen uit de (t/m 1997) eigen gemeente Zweeloo.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks op een dinsdag begin april (in 2020 voor de 17e keer) besluiten ruim 1000 dames naar Wezuperbrug te komen voor de Vriendinnenwandeldag (sinds 2017 zijn op veler verzoek overigens ook mannen welkom). Een dag die ruimte biedt aan gezelligheid, sportiviteit en beleving. Met dien verstande dat er ook voldoende tijd is om eens even bij te praten. Je kunt kiezen uit de afstanden 6, 10, 20 en 25 km. Tot 2013 is dit evenement door mevr. Truus Konijn opgezet vanuit haar bureau in samenwerking met Recreatiecentrum ’t Kuierpadtien (inmiddels Molecaten Park Kuierpad) en met behulp van vele vrijwilligers. In 2013 heeft WandelSportCenrum (WSC) Drenthe dit evenement overgenomen, omdat mevr. Konijn ermee wilde stoppen en WSC Drenthe dit mooie initiatief, dat inmiddels landelijk een goede reputatie had opgebouwd, niet verloren wilde laten gaan. Aan de wandelingen is een goed doel gekoppeld,.dat hiermee wordt gesponsord. In 2017/2018/2019 was dat Stichting ALS.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Knapzakroute K50 Wezup - Wezuperbrug, een uitgave van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) en Het Drents Landschap, is een wandelroute van zo’n 15 kilometer rondom het dorp, met interessante (historische) beschrijvingen (o.a. verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt - TIP - in Zweeloo).

Terug naar boven

Eten en drinken

- De Fruittuin van Inge Blokhuizen (Brugstraat 25, Wezuperbrug) is een 'uit de hand gelopen hobby'. Het is een vrij toegankelijke fruit-pluktuin, met afhankelijk van het seizoen o.a. appels, tamme kastanjes, walnoten, en honing. Ze hebben er ook een Minibieb, waar je een boek mag meenemen en als je zelf een boek over hebt waar een ander nog plezier van kan hebben, kun je dat erin plaatsen, waardoor het systeem zichzelf in stand houdt.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Wezuperbrug, met laagsteprijsgarantie!

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Wezuperbrug, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wezuperbrug (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - De kracht van Vereniging Ons Belang Wezuperbrug is vooral de collectieve belangenbehartiging als het gaat om leefomgeving en leefbaarheid in het dorp. - Interview uit 2011 met de toenmalige (tot mei 2018) voorzitter Gerrit Stuive van Ons Belang Wezuperbrug.

- Dorpshuis: - Dorpshuis d´Aol Schoelstee. Dorpsraad Ons Belang Wezuperbrug was een van de winnaars van de initiatievenmarkt van de gemeente Coevorden in november 2016. Met het initiatief ‘Energiezuiniger maken dorpshuis d´Aol Schoelstee’ won Ons Belang een bedrag van 10.000 euro, waarmee zonnepanelen zijn aangeschaft. Verder hebben ook het Oranje Fonds en het VSB Fonds bijdragen verstrekt.

Reactie toevoegen