't Haantje

Plaats
Dorp
Coevorden Borger-Odoorn
Drenthe

t_haantje_plaatsnaambord_kopie.jpg

‘t Haantje is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Sleen.

‘t Haantje is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Sleen.

t_haantje_dorpskrant_hanengekraai.png

Dorpskrant 'Hanengekraai' is er voor de bewoners van 't Haantje, Kibbelveen en omstreken. Actuele ontwikkelingen, bewoners nieuws, creatieve en sfeervolle activiteiten voor zowel de jeugd als de volwassenen in het dorp worden hierin weergegeven.

Dorpskrant 'Hanengekraai' is er voor de bewoners van 't Haantje, Kibbelveen en omstreken. Actuele ontwikkelingen, bewoners nieuws, creatieve en sfeervolle activiteiten voor zowel de jeugd als de volwassenen in het dorp worden hierin weergegeven.

t_haantje_camperplaats.jpg

Aan het O uiteinde van het dorp, net over het Oranjekanaal, vind je aan je rechterhand Camperplaats 't Haantje, waar veel over te vertellen valt. Zie daarvoor het hoofdstuk Overnachten. (© Google StreetView)

Aan het O uiteinde van het dorp, net over het Oranjekanaal, vind je aan je rechterhand Camperplaats 't Haantje, waar veel over te vertellen valt. Zie daarvoor het hoofdstuk Overnachten. (© Google StreetView)

't Haantje

Terug naar boven

Status

- ‘t Haantje is een dorp in de provincie Drenthe, in grotendeels gemeente Coevorden (t/m 1997 gemeente Sleen), en voor een klein deel gemeente Borger-Odoorn (t/m 1997 gemeente Odoorn).

- 't Haantje is een zelfstandig dorp d.w.z. met eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek. Doordat de grenzen op bepaalde manieren zijn getrokken vallen enkele panden echter formeel onder buurdorpen: 8 panden vallen formeel onder het dorpsgebied van buurdorp Odoornerveen (gemeente Borger-Odoorn, t/m 1997 gemeente Odoorn) en 4 panden vallen formeel onder het dorpsgebied van buurdorp Noord-Sleen (gemeente Coevorden, t/m 1997 gemeente Sleen).

- Het dorp ‘t Haantje werkt op veel gebieden samen met buur-buurtschap KIbbelveen (dat voor de postadressen formeel onder het dorp Schoonoord valt). Zo is er bijv. een gezamenlijk Plaatselijk Belang. Daarom worden ze ook vaak samen genoemd als tweelingdorp.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
't Haantie, 't Haontie. Een inwoner van dit dorp is een Haontienees.

Oudere vermeldingen
1874 Het Haantje.

Naamsverklaring
Rond het ontstaan van de naam doen twee lezingen de ronde, aldus een infobord bij de brug: één lezing beweert dat de herberg aan het Oranjekanaal vroeger als versiering een haan droeg. Een andere lezing stelt dat de naam terug voert op een boom in de vorm van een haan. Dat was een baken op de lange weg langs het kanaal van Smilde naar Emmen. "We zijn al op ‘t Haantje", zei men dan.

Terug naar boven

Ligging

‘t Haantje ligt als lintbebouwing aan de 1 km lange gelijknamige weg, NW van Emmen, NNO van Sleen. Gelegen aan een brug bij het Oranjekanaal, waar deze de weg kruist tussen Valthe en Sleen, in een hoogveen ontginningslandschap.

Terug naar boven

Statistische gegevens

‘t Haantje heeft ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In den beginne
't Haantje is halverwege de 19e eeuw gesticht, als gevolg van het in 1854 graven van de turfvaart het Oranjekanaal door kanaalgravers, en is dus een voor Drentse begrippen jong dorp. Deze kanaalgravers en de veenarbeiders op het veld zagen mogelijkheden om in deze omgeving voor zichzelf en hun gezin een bestaan op te bouwen. Het kanaal is gegraven om turf uit Zuidoost Drenthe te halen.

Ramp
Op 1 december 1965 is er een ramp gebeurd in ‘t Haantje. Het dorpje was heel even wereldnieuws, toen een 50 meter hoge boortoren van de NAM door de aarde werd verzwolgen, als gevolg van een te hoge gasdruk op 4 km diepte. "Het was of de aarde openscheurde", aldus een getuige. Er resteren nog slechts een paar leidingen, tanks en afsluiters als stille getuigen van het toenmalige wereldnieuws. "Op 2 november was er begonnen met een boring om het gasveld in exploitatie te brengen. In enkele weken wordt een diepte bereikt van ruim 1800 meter. Er zijn wat problemen met het boren door een laag zwakke steen die het boorgat verstopt. Dan stuit de boorploeg echter op een keiharde steenlaag. Ook die barrière wordt genomen maar dan blijkt zich onder die steenlaag gas te bevinden onder extreem hoge druk. Waar een druk van 140, 150 bar op die diepte normaal is, heeft het gas hier een druk van bijna 300 bar. “We wisten niet dat achter die prop zo’n gasexpansie zat. We verwijderden de prop en kregen meteen de volle laag. Toen was het heel vlug gebeurd. We kregen de volle mep van de gasdruk te verduren”, vertelt toenmalig assistent-exploitatie-ingenieur Win Delhaas.

Uit de diepe ingewanden van de aarde zoekt het gas zich een weg naar boven. Door de poreuze aardlagen, die rond het boorgat bovendien zijn gekraakt, borrelt het gas zo’n 1850 meter omhoog. Bloeb, blurb. Alsof de aarde boertjes laat. Eerst zijn het kleine kratertjes die aan het oppervlak ontstaan, maar al snel worden die groter. Tot een grote eruptie de aarde met grof geweld opensplijt. Een fontein van 30 meter hoog, een krater van enkele tientallen meters doorsnee en een boorinstallatie van 4 miljoen gulden (guldens uit 1965!) verdwijnt in de grond zonder een spoor achter te laten." (bron en voor nadere informatie zie het artikel 'De verdwenen boortoren in 't Haantje op 1 december 1965', door Gemeentearchief Coevorden)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelvereniging Tovertha brengt jaarlijks in februari een nieuw stuk op de planken van het dorpshuis in 't Haantje.

Terug naar boven

Eten en drinken

De Kippesthee
"Mijn naam is Nanda Zwiggelaar. Samen met mijn zoontje Jasper woon ik hier, in 't Haantje, op de boerderij van mijn vriend Arnold. In dit kleine en knusse dorp ben ik geboren en getogen. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik kok wilde worden. Kok is een prachtig vak waar je heel veel creativiteit in kwijt kunt. Nadat ik eerst de opleiding facilitaire dienstverlening heb behaald, heb ik daarna met goed gevolg de koksopleiding doorlopen. Nadat ik 20 jaar werkzaam ben geweest als kok in een zorginstelling en verscheidene cateringklussen heb mogen verzorgen, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging: een eigen bedrijf in de vorm van een koffie- en theehuis met terras. De verschillende soorten taart en koek bereid ik natuurlijk zelf en ik serveer ook een kleine lunch. Voor een gezellige middag kunt u een high tea reserveren. Tijdens de high tea geniet u van diverse zoete en hartige lekkernijen en uiteraard veel verschillende soorten thee. Mijn passie voor lekker eten en mijn gastvrijheid wil ik u graag laten ervaren wanneer u De Kippesthee bezoekt.

Als je een onderneming begint in 't Haantje vraagt dat natuurlijk om een toepasselijke naam. Des te meer nu ik u ook nog vertel dat het terras van De Kippesthee onderdeel is van een kippenboerderij met vleeskuikens. Ons ruime opgezette terras met uitzicht over de landerijen vindt u aan de rand van het dorp, op de splitsing van de weg naar buurtschap Kibbelveen. Door en nabij ons dorpje lopen veel mooie fiets- en wandelroutes. Voor het terras staat een knooppuntenbord, De Kippesthee bevindt zich op knooppunt 34. Wij nodigen u van harte uit om te komen genieten van een heerlijke kop koffie of thee, een stuk zelfgemaakt gebak of koek, een smakelijke lunch of een verfrissend drankje of ijsje!"

Terug naar boven

Overnachten

Camping etc.
Als je het dorp aan de oostkant uit gaat, en je steekt het Oranjekanaal over, dan vind je direct aan de rechterkant, op Haantje 8, formeel nét in het dorpsgebied van buurdorp Odoornerveen, Camperplaats 't Haantje. Het pand waarin het café is gevestigd dateert waarschijnlijk reeds van ver voor 1890. Het was toen een boerderij-café met een vergunning voor een tapperij. In 1914 is het pand afgebrand en herbouwd. Vroeger had het café verschillende functies. Door de plaatselijke landbouwcoöperatie werd er vergaderd. Voor reizigers uit Schoonoord was het een pleisterplaats op weg naar de markt in Emmen. Daarnaast werd het café ook regelmatig bezocht door turfschippers die hun vracht via het kanaal naar Friesland vervoerden. In 1921 kwam het café in handen van de familie Kuipers. In de meimaand van 1940 kreeg het café het zwaar te verduren toen de brug werd opgeblazen. In de jaren zeventig werd het Oranjekanaal voor de scheepvaart gesloten. Het kanaal wordt nu alleen nog door kanovaarders, vissers en schaatsers gebruikt.

In 1979 kwam het café in handen van de familie Sok. Zij startten er camping/uitspanning/herberg In Sok of Sokkie's Plantage, waar ook kano's werden verhuurd en pannenkoeken werden gebakken. Ze afficheerden zich als ‘Rustieke Boeren Huiskamer Herberg’. "Het eigenzinnige karakter van Sokkie's Plantage wordt nog eens extra onderstreept door niet-alledaagse teksten als 'Kieken en neuzen niet toegestaan' en 'Poepdeuze'. Bij tijd en wijle schalt er een fluitje over het terrein. Schrikt u niet; het is mevrouw Sok, die op zoek is naar haar echtgenoot. De omringende houtwal is bijzonder rijk aan bloemen, vogels, vlinders en kikkers", aldus een toenmalige campinggids. Sinds 1999 is het pand in handen van de familie Kok en draagt het de naam 't Haantje. Het café is in de winter van 2000-2001 verbouwd, waarbij het oorspronkelijke uiterlijk behouden is gebleven. Tegenwoordig is het een camperplaats met 30 plaatsen, en er worden ook nog altijd pannenkoeken gebakken en kano's verhuurd.

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Vroeger waren er in het dorp 2 kruideniers, het basisschooltje, een kerkje en voetbalclub VV Theo ('t Haantje en Omstreken). Het dorp heeft altijd een goed verenigingsleven gekend, wat tot op de dag van vandaag nog zo is. Helaas moest door gebrek aan leden de in 1947 opgerichte voetbalvereniging aan het eind van seizoen 2011/2012 worden opgeheven. Het beeld van enthousiaste mannen met hun bekende blauw en witte tenue en hun supporters op weg naar hun club verdween uit het straatbeeld. Het schooltje alsook het evangelisatiekerkje zijn in de jaren ’90 van de vorige eeuw gesloten. Toch heeft het dorp - relatief gezien - nog altijd een goed verenigingsleven, met een enthousiaste vrouwenvereniging, een toneelvereniging, sport- en spel activiteiten, enzovoorts. (bron: dorpssite)

- Nieuws: - "Dorpskrant 'Hanengekraai' wordt een aantal keer per jaar uitgebracht en is voor de bewoners van 't Haantje, Kibbelveen en omstreken. Dit krantje wordt gemaakt in samenspel tussen de Vereniging Plaatselijk Belang en Ons Dorpshuis. Actuele ontwikkelingen, bewoners nieuws, creatieve en sfeervolle activiteiten voor zowel de jeugd als de volwassenen in het dorp en de kalender worden hierin weergegeven. Heb je kopij? Geef het door aan de redactie door een e-mail naar dorpshuis.thaantje@gmail.com of plbelang@gmail.com."

- Belangenorganisatie: - "Vereniging Plaatselijk Belang 't Haantje-Kibbelveen is opgericht in 1930. Het doel van de vereniging is het behartigen van de belangen van deze beide kernen, in de ruimste zin van het woord. De meeste inwoners zijn wel bekend met het Plaatselijk Belang, maar weten niet altijd precies waarvoor ze bij de vereniging terecht kunnen. Daarom ook onze website, om de bewoners en andere geïnteresseerden meer actief te informeren over de inspanning die zij doet voor het dorp. Om de doelstelling van de vereniging te bereiken maken we gebruik van twee middelen: we vergaderen over onderwerpen die het dorp aangaan en we nemen maatregelen die bevorderlijk zijn voor de doelstelling van de vereniging. Met enige regelmaat is er overleg met gemeente, met plaatselijk belangen verenigingen van buurdorpen of met organisaties of bedrijven die direct of indirect voor ons dorp van belang zijn. Veel inwoners zijn lid van het Plaatselijk Belang. Dat vinden we belangrijk, want samen kunnen we ervoor zorgen dat het goed gaat in ons dorp. Lidmaatschap is niet verplicht, maar wij stimuleren wel de deelname aan de vereniging Plaatselijk Belang, want samen staan we sterk!

Twee commissies worden aangestuurd door het Plaatselijk Belang 't Haantje-Kibbelveen, te weten: een welkomstcommissie die nieuwe inwoners welkom heet en ze wegwijs maakt in het dorp, en een feestcommissie, die bij speciale momenten zorgdraagt voor de vrolijke noot in het dorp. Andere zaken waar het Plaatselijk Belang zich voor inzet zijn de verkeersveiligheid en de goede leefbaarheid in het dorp. Dat gaat van groot tot klein: we bemoeien ons in het belang van het dorp met ontwikkelingen rond de (ongelijkvloerse aansluiting op de) N34, maar ook als iemand klachten heeft over bijvoorbeeld kapotte bestrating of andere vernielingen binnen onze kern. Wij zullen naar juiste instanties actie ondernemen. Zaken die in het dorp spelen en van belang zijn voor de inwoners hebben dus onze aandacht."

- Dorpshuis: - "Het stichtingsbestuur en de vrijwilligers van Stichting Dorpscentrum 't Haantje, algemeen bekend als ‘Ons dorpshuis’, doen er alles aan om het dorpshuis, dat geheel in eigen beheer is, niet alleen draaiende, maar uiteraard ook in een zo goed mogelijke staat te houden. Het is immers dé ontmoetingsplaats voor alle inwoners en tegelijkertijd een verhuurbaar object, dat ook voor ‘buitenstaanders’ aantrekkelijk genoeg moet zijn om een feest of andere activiteiten te organiseren. Voor de activiteiten die ‘Ons Dorpshuis’ onderneemt wordt het bestuur regelmatig bijgestaan door vrijwilligers.

Activiteiten. De activiteiten die door Stichting Dorpscentrum 't Haantje worden georganiseerd zijn voor jong en oud. De activiteiten hebben het doel het dorpsgevoel en de saamhorigheid te bevorderen. Het dorpshuis is dé ontmoetingsplek in het dorp en er is voor elk wat wils en wel iets leuks te ondernemen. Zo is er een enthousiaste en actieve vrouwenvereniging TNEV, een koersbalclub, een kaartclub, een toneelvereniging, een ouderensoos, een jaarlijks terugkerend sportevenement, de bingo, enzovoorts. Absoluut de moeite waard om kennis te maken met de organisatoren.

Oproep vrijwilligers. Er zijn altijd meer vrijwilligers nodig, omdat urgente klussen te lang blijven liggen of zelfs helemaal niet aan bod kunnen komen. Het stichtingsbestuur van ‘Ons Dorpshuis’ roept dan ook met klem inwoners van 't Haantje en Kibbelveen op om ook vrijwilliger te worden (als vaste kracht of op incidentele basis). Zaken die de meeste aandacht vragen zijn: schilderwerk binnen en buiten, werkzaamheden op het dak, opruimen en schoonmaken van diverse ruimtes zoals kelder, kleedkamers en bezemhok, maar ook steun bij activiteiten. Als ook u de noodzaak inziet van een goed en gezond functionerend dorpshuis, kom dan snel de gelederen versterken. Aanmelden kan bij Freddy Zwiggelaar, tel. 0591-513256."

- Zorg en welzijn: - "Zorgboerderij ’t Haantje is een landelijk gelegen en ruim opgezette zorgboerderij waar we werken vanuit passie en positiviteit. Onze boerderij biedt zinvolle dagbesteding met liefde voor de natuur, bedoeld voor unieke mensen met een lichamelijke, geestelijke en/ of psychiatrische beperking. Kwaliteit en betrokkenheid, dat is waar het sinds de start van de organisatie bij ons om draait. Uitgangspunt is de beste zorg voor de deelnemers op basis van persoonlijke en dialooggestuurde zorg in een natuurlijke omgeving. Wij werken met de bewezen effectieve methodiek van Community Support. Dit houdt in dat wij zo veel mogelijk uitgaan van de wensen van de deelnemer, diens mogelijkheden, zijn of haar sociale netwerk er bij betrekken en samenwerken met gespecialiseerde hulpverleners waar nodig.

Zorgboerderij 't Haantje is in 2005 ontstaan vanuit oprechte interesse voor iedereen met een beperking die een steuntje extra nodig heeft. Wij bieden tal van activiteiten binnen- en buitenshuis, die met name gericht zijn op natuur, dieren en creativiteit. In overleg met de deelnemers worden doelgerichte én ontspannende activiteiten aangeboden. Zo is er voor iedereen individueel gerichte dagbesteding mogelijk, passend bij zijn of haar doelstellingen en ter vergroting van ieders eigenwaarde. Onze dagbesteding is gericht op (jong-)volwassenen, dus vanaf ca. 18 jaar. Hierbij werken we met kleine groepjes en zorgen we voor een passende samenstelling van de groep. Waar mogelijk kiezen we voor zgn. verticale groepen met diverse zorgvragen en leeftijden bij elkaar. Op die manier kunnen deelnemers veel van elkaar leren en helpen ze elkaar bij het uitvoeren van de activiteiten.

Iedere ochtend nemen we samen de activiteiten van de dag door. Dit is afhankelijk van de seizoenen en de mogelijkheden die we die dag hebben. We verzorgen samen alle dieren, de moestuin en de kweekkas. Ook gaan we samen bakken, koken en zorgen we voor de (kleine) huishoudelijke klusjes. Er is uiteraard ook tijd voor ontspanning. Dit doen we met creatieve activiteiten of met sport en spel. Onder begeleiding van een professionele paardrij-instructeur wordt er ook paardrijles gegeven. Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten vind je hier. Er is op diverse dagen nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Neem gerust contact op voor meer informatie."

Reactie toevoegen