Dalerveen

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

Dalerveen

Terug naar boven

Status

- Dalerveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Dalen.

- De inwoners van het kleine dorp Dalerveen werken op veel gebieden samen met die van het eveneens kleine buurdorp Stieltjeskanaal (bijv. m.b.t. het verenigingsleven e.a. voorzieningen). Je zou ze dan ook als tweelingdorp kunnen beschouwen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Daolerveen.

Oudere vermeldingen
1597 kopie uth Daler venne, 1634 Dalerueen, 1665 Dalerveen.

Naamsverklaring
Betekent veen 'veengebied' behorend bij of ontgonnen vanuit Dalen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Dalerveen ligt O van Dalen, Z van Holsloot, ZW van Veenoord en Nieuw-Amsterdam, W van Zandpol, NW van Stieltjeskanaal en Schoonebeek en NO van Coevorden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Dalerveen 38 huizen met 275 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 370 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dalerveen heeft 2 rijksmonumenten, zijnde 1) de boerderij met achterbaander en aangebouwde bijschuur op De Lichtenburg 7. Op de deurkalf in de zijgevel staat 1712, maar de kern van het gebouw is ouder. En 2) de voormalige boerderij met achterbaander en aangebouwde hooischuur met schaapskooi uit eind 18e eeuw op Noorderakkers 18. De boerderij is in de 19e eeuw verbouwd.

Terug naar boven

Evenementen

- In 1994 is men in Dalerveen begonnen met jaarlijkse Trekkerslepwedstrijden. Sinds 2002 is dat uitgebreid tot het PK-Weekend. In 2012 is het evenement verhuisd naar een locatie op grondgebied van buurdorp Dalen, vandaar dat je het evenement nu op die pagina beschreven vindt.

- In het weekend van 12 t/m 15 april 2018 was er de 1e editie van festival Boet'n Deure Snarenpluk in en om het voor dit weekend tot The Bluegrass Halfway House omgedoopte huis van Marcel en Silvia in Dalerveen. "Boet'n Deure Snarenpluk is een handgemaakt, kleurrijk evenement, met een hoofdrol voor akoestische muziek", zo luidt de zeer korte samenvatting op hun site. Op hun site onder de link en in deze recensie van DvhN kun je lezen wat er zoal te zien en te doen is geweest. We hopen dat het een zodanig succes was dat er een nieuw jaarlijks evenement is geboren.

- 1x in de 5 jaar is er in Dalerveen het School- en Volksfeest. De laatste keer was in juni 2017, dus voor de volgende keer moet je nog 'even' geduld hebben... Na een ludieke opening van het feest op donderdag om 18.00 uur start om 18.30 uur de optocht, met ca. 20 wagens en loopgroepen. De voorafgaande maanden is hard gewerkt aan de wagens en straatversieringen om mooi voor de dag te komen. Na de optocht wordt in de feesttent bekendgemaakt wie de winnaars zijn en is er muziek van een live band. De vrijdag staat in het teken van de kinderen van de Stidalschool. Zij studeren onder begeleiding van een theaterproductiebureau een theatervoorstelling in en voeren die 's avonds op in de feesttent. Op zaterdag is er een pubquiz en spelen er live bands. Op zondag wordt de optocht herhaald, en is er wederom 's middags en 's avonds live muziek.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dalerveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Stieltjeskanaal en buurdorp Dalerveen.

- Belangenvereniging: - Stichting Contactgroep Dalerveen/Stieltjeskanaal (Stidal) is het officiële overlegorgaan met de gemeente Coevorden om de belangen van de bewoners te behartigen. Het gaat daarbij o.a. zowel om de 'losse stoeptegel' als om het beleid ten aanzien van de woonvoorzieningen, openbare verlichting en dergelijke. Kortom de leefbaarheid. Het bestuur heeft 8 leden; iedere buurtvereniging levert 2 bestuursleden.

- Onderwijs: - De dorpsschool voor Siteltjeskanaal en Dalerveen, de Stidalschool, staat voor onderwijs geven in een kleinschalige en persoonlijke leeromgeving, waarbij ruimte is voor innovatie en creativiteit. De kinderen van de onderbouw leren en werken aan de hand van een thema. De andere leerlingen werken zelfstandig op een leerplein in de hal en gaan in groepjes naar de instructie voor rekenen, taal en spelling. In de middag werken ze aan een thema, waarbij op donderdag het accent ligt op de creatieve kant. Vakken als tekenen, handvaardigheid en techniek krijgen daarbinnen een plaats. In het seizoen is het ook de middag van het werken in de schooltuin en elke maand wordt er een middag gekookt. Bij deze creatieve middag helpen ouders, opa's en oma's en andere mensen uit het dorp. De thema's wisselen om de 4 á 6 weken.

Op de Stidalschool bieden ze al vanaf groep 1 vreemde talenonderwijs aan. Alle leerlingen krijgen vanaf groep 1 Engels en vanaf groep 4 krijgen de leerlingen afwisselend Engels, Duits en Frans. Doel is kinderen kennis te laten maken met andere talen, waardoor ze aan het eind van de basisschool hun eventuele angst voor andere talen kwijt zijn. In de lessen is veel aandacht voor muziek, spel en dans. Naast de vreemde talen krijgen alle kinderen ook muziek, drama en dans. Deze vakken worden in ateliervorm gegeven. Om de 6 weken wisselen de kinderen van atelier.

De Stidalschool is laagdrempelig. Ouders ervaren de kleinschaligheid als een groot voordeel. De saamhorigheid is groot en het contact is zo gelegd. Er is veel persoonlijke aandacht voor de kinderen en de school ontwikkelt zich continu. Voor de school zijn zelfstandigheid, samenwerken, respect en zelfontplooing belangrijke waarden. Met alle kinderen voeren ze een paar keer per jaar gesprekken om te horen hoe het met ze gaat en samen te bepalen wat ze nog willen leren. Naast de gesprekken tussen ouders en leerkrachten voeren kinderen ook zelf een gesprek met hun ouders om te hen te laten zien hoe ze zich ontwikkeld hebben. Dit kunnen ze laten zien aan de hand van hun portfolio. De leerkracht is daarbij ook aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden of de leerling wat op weg te helpen.

- Muziek: - Feestband Moeflons uit Dalerveen is ontstaan rond 1975 en is de laatste jaren uitgegroeid tot een strakke en dampende feestband, met een goede en gevestigde naam in het feest-, evenementen- en bruiloftscircuit. Door de jarenlange ervaring van de bandleden staan ze hun mannetje op elk evenement, feesttent, bruiloft, kroeg, of wat dan ook. Mede dankzij een zeer breed repertoire, van Robbie Williams tot Wolter Kroes, van BoerenRock tot Volendam, smartlap, feestkraker, top40 nummers, zijn ze echt van alle markten thuis. Ook op oktoberfeesten zijn ze als "die Lustigen Moeflons Musikanten" op de bierfeest-podia te vinden. Nieuw in het assortiment is de akoestische set, waarbij (bijna) onversterkt wordt gespeeld op accordeon, akoestische gitaar en cajun, meestal in het begin van de avond terwijl de gasten binnen komen. Ludieke acts (zoals bijvoorbeeld een boerenrockset) en leuke acts met de gasten tijdens de avond zelf zorgen voor een optimale sfeer in de zaal. Kortom: een avond met de Moeflons is een avond waar mensen nog lang over na zullen praten.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. DSC (= Dalerveen Stieltjeskanaal Combinatie) is opgericht in 1965.

- Paardensportvereniging LR & PC de Stidalruiters is gevestigd aan de rand van het dorp Dalerveen. Tegen het Stieltjeskanaal aan ligt hun buitenaccomodatie De Stevel. In het zomerseizoen organiseren zij hier maandelijks activiteiten op het gebied van paardensport. LR & PC de Stidalruiters werkt samen met verschillende verenigingen en stichtingen om de paardensport zo leuk mogelijk te maken.

Reactie toevoegen