Eldijk

Plaats
Buurtschap
Coevorden
Drenthe

eldijk_op_kaart_openstreetmap.jpg

Eldijk is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Dalen. De buurtschap valt onder het dorp Dalen. (© www.openstreetmap.org)

Eldijk is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Dalen. De buurtschap valt onder het dorp Dalen. (© www.openstreetmap.org)

Eldijk

Terug naar boven

Status

- Eldijk is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Dalen.

- De buurtschap Eldijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dalen.

- De buurtschap Eldijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen (hoewel we die ter plekke met Google StreetView niet hebben kunnen vinden, maar wellicht hebben wij niet goed gekeken).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Weg: 1851-1855 de Eltdijk, sinds ca. 1975 luidt de spelling van de straatnaam Eldijk. Pas sinds 2017 wordt deze naam op kaarten vermeld als plaatsnaam en daarmee in dit geval buurtschapsnaam.

Naamsverklaring
"De buurtschap is genoemd naar de ligging langs de zuidkant van het gebied De Elten."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eldijk ligt rond de gelijknamige weg voor zover gelegen W van het water Nieuwe Drostendiep. Over dit water ligt in de genoemde weg de Eldijksbrug (voor 1975: Eltdijksbrug). De buurtschap ligt Z van de N34, NO van het dorp Dalen, ZO van het dorp Wachtum, ZW van het dorp Holsloot en NW van het dorp Dalerveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Eldijk omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "Op Eldijk 22 staat een prachtig monument. Dit betreft een voormalig tolhuis, de enige in zijn soort in onze omgeving. Toen in 1864 de verharde weg van Dalen naar Erm werd aangelegd, besloot men om hier ook een tolhuis aan te bouwen. De eerste tolgaarder was Willem Stevens. In die tijd betaalde je fl. 0.01 voor een kalf, schaap of varken dat de tol passeerde. Voor de grote postkoets moest fl. 0.12 per keer worden voldaan. De tol is in 1921 opgeheven (zie onder de link: 1921, nr. 285). Rond 1951 woonden hier Willem Wiebing en Geesje Hidding met hun kinderen Roelof en Rika. We zien op deze foto uit genoemd jaar bovenaan de oude zandweg naar Wachtum. De bocht in de weg vóór het tolhuis is later iets verlegd, maar de oude weg is nog goed herkenbaar." (bron: Stichting Aold Daol'n) - Hier vind je een beschrijving van de lotgevallen van het tolhuisje door de jaren heen.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Er zijn ook personen met de achternaam Van Eldijk. Soms zijn de voorouders dan uit een gelijknamige plaatsnaam afkomstig. In dit geval lijkt dat niet waarschijnlijk. Enerzijds omdat bij de Volkstelling van 1947 de grote meerderheid van deze mensen in Gelderand en Brabant woont en niemand in Drenthe, en anderzijds omdat het hier voor 1900 nog één grote onbewoonde rimboe was (met uitzondering van het onder Bezienswaardigheden beschreven tolhuisje).

Reacties

(4)

Volgens het kadaster liggen er ook nog 11 adressen van Eldijk in Holsloot, klopt dit of valt dit onder Den Hool?

Buurtschappen liggen vaak aan een gelijknamige weg, maar dat wil nog niet per se zeggen dat alle panden aan die weg ook tot de buurtschap behoren. In dit geval is de plaats- en buurtschapsnaam Eldijk in zwang geraakt voor het huizengroepje aan de gelijknamige weg voor zover gelegen rond het tolhuisje in het dorpsgebied van Dalen. Ik heb dat nu ook expliciet hierboven als zodanig vermeld. De door u bedoelde panden aan de gelijknamige weg in het dorpsgebied van Holsloot worden tot de plaats Holsloot gerekend, getuige ook het plaatsnaambord ter plekke komend vanuit het W direct na het Nieuwe Drostendiep (te zien onder de huidige eerste link onder het kopje Ligging).
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Ik ben zelf geboren in Eldijk, nl. in het tolhuis in 1956. Er vallen inderdaad nog adressen adressen van Eldijk onder Holsloot. Dit was vroeger gemeente Sleen. Volgens mij valt de buurtschap Den Hool ook onder Holsloot.

Reactie toevoegen