Erm

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

Erm

Terug naar boven

Status

- Erm is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Sleen.

- Onder het dorp valt ook de aan de andere kant van de N34 gelegen buurtschap Achterste Erm.

- De ZO van Achterste Erm gelegen buurtschap Ermerveen valt in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden niet onder Erm, maar deels (huisnummers 1-3 en 2-4) onder Veenoord en deels (huisnummers 11-17 en 14-18) onder Emmen. En om het nog ingewikkelder te maken; het natuurreservaat Ermerveen valt onder het tweelingdorp Holsloot / Den Hool...

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Het dorp heette vroeger Voorste Erm, om het van Achterste Erm te onderscheiden. Maar zoals bij diverse dorpen elders in het land is hier bij de hoofdplaats van de twee het voorvoegsel weggevallen (vergelijk bijvoorbeeld [Groot] Zundert en Klein Zundert, en in de regio [Oud] Schoonebeek en Nieuw-Schoonebeek).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Erm ligt N van de A37 en NO van het Knooppunt Holsloot en ligt verder N van de buurtschap Achterste Erm, ONO van het dorp Holsloot, O van het dorp Oosterhesselen, ZO van de dorpen Benneveld en Sleen, ZZO van het dorp Noord-Sleen, Z van het dorp 't Haantje, ZW van de stad Emmen en W van het dorp Zuidbarge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Erm 62 huizen met 400 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 320 huizen met ca. 800 inwoners (inclusief de ca. 70 inwoners van buurtschap Achterste Erm).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Erm heeft 2 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Erm en Achterste Erm.

- Nieuws: - De ca. 3x per jaar veschijnende Dorpskoerier voor Erm en Achterste Erm is via de link ook online te lezen.

- Onderwijs: - Basisschool De Piramide is de enige school voor primair onderwijs in het dorp. In 1885 is er voor het eerst sprake van onderwijs in een permanent gebouw. Alle kinderen uit Erm, Achterste Erm en Ermerveen bezoeken de school. Er wordt echter al eerder onderwijs gegeven in een kamer van een boerderij. Uit archieven blijkt dat er eind 1700 (waarschijnlijk bedoelt men hier eind 18e eeuw mee, red.) al sprake is van onderwijs in het dorp. In 1953 wordt de tweeklassige school uitgebreid met een derde lokaal. Een aantal jaren later loopt het leerlingenaantal weer terug als gevolg van het stichten van een christelijke basisschool in het naburige Sleen.

In 1979 wordt er een nieuwe school gebouwd, bestaande uit twee lokalen en een gemeenschapsruimte. In 1985 worden ook de kleuters ondergebracht in het gebouw, in verband met de landelijke vorming van het instituut basisschool, waarvoor een interne verbouwing plaatsvindt. In 1999 krijgt de school vanwege de stijging van het aantal leerlingen toestemming voor uitbreiding met een permanent lokaal. De groepen 1 en 2 zijn er ondergebracht. Bij de feestelijke heropening op 9 oktober 1999 krijgt de school een eigen naam en heet sindsdien De Piramide. Daarvoor heette de school gewoon Basisschool Erm. In 2009 is de gemeenschapsruimte vergroot en in 2009 is de school in frisse kleuren geverfd. In 2010 is het 125-jarig bestaan gevierd.

- Sport: - Hondendressuurvereniging PHV De Trouwe Vriend is opgericht in 1964. De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). De vereniging richt honden af volgens door de KNPV opgestelde richtlijnen. De vereniging heeft in haar bestaan vele certificaten behaald en brengt ieder jaar een of meer honden voor de keuring. De vereniging heeft een leuk clubgebouw, dat in 1998 is herbouwd, tevens zijn er kennels aanwezig om de honden tussen de oefeningen door onder te kunnen brengen.

- Zorg: - Zorgboerderij De Kraankamp.

Reactie toevoegen