Steenwijksmoer

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

steenwijksmoer_dwarspop.jpg

In 2016 is in Steenwijksmoer voor de eerste keer muziekfesival Dwarspop georganiseerd, als initiatief van een handvol dorpelingen. Dat was een doorslaand succes (de tent was uitverkocht), dus het dorp heeft er weer een jaarlijkse traditie bij.

In 2016 is in Steenwijksmoer voor de eerste keer muziekfesival Dwarspop georganiseerd, als initiatief van een handvol dorpelingen. Dat was een doorslaand succes (de tent was uitverkocht), dus het dorp heeft er weer een jaarlijkse traditie bij.

Steenwijksmoer

Terug naar boven

Status

- Steenwijksmoer is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden.

- Het dorp Steenwijksmoer heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Coevorden.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Stienwieksmoer.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Steenwijksmoer ligt NW van de stad Coevorden, NNO van de stad Gramsbergen, NO van het dorp De Krim, OZO van het dorp Dalerpeel, Z van de A37, ZO van het dorp Zwinderen en ZW van het dorp Dalen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Steenwijksmoer 29 huizen met 252 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis Steenwijksmoer.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Steenwijksmoer.

- Het fietspad tussen Dalerpeel en Steenwijksmoer heeft in mei 2018 niet alleen deels een nieuw wegdek gekregen, maar ook nieuwe verlichting over het gehele traject. Het gaat om ledlampen die in het wegdek zelf zijn geplaatst, zodat het fietspad zelf licht geeft. De verlichting werkt op zonne-energie. Het is voor het eerst dat deze techniek in de gemeente Coevorden is toegepast. Wethouder Jeroen Huizing wil deze vorm van verlichting in meer fietspaden toepassen, vooral op schoolroutes.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Steenwijksmoer wordt een dorp en parochie door de bouw van de RK Sint Franciscuskerk in 1932. De kerk is het enige rijksmonument in het dorp. De kerk maakt deel uit van de regionale federatieve Immanuelparochie.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In 2016 is in Steenwijksmoer voor de 1e keer muziekfesival Dwarspop (weekend in juni) georganiseerd, als initiatief van een handvol dorpelingen. Dat was een doorslaand succes (de tent was uitverkocht), dus is het een jaarlijks evenement geworden.

- Trekkerslep (weekend begin augutus).

- Het Dorpsfeest (weekend in september) is 1x in de 3 jaar. De eerstvolgende keer is in 2018.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Buurt- en Speeltuinvereniging De Uithoek biedt de volgende faciliteiten: 1) Grote Speeltuin. Voor alle kinderen. Rolstoelvriendelijk. Met schommels, klimrekken, voetbalveld en volleybalveld. 2) Kleine Speeltuin. Speciaal voor de allerkleinsten. Met wipwap, glijbaan, schommels, wipeend en klimrek. 3) Clubgebouw De Koterstee, voor activiteiten zoals kaarten, knutselen, carnaval en koffie-ochtend voor ouderen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Steenwijksmoer.

- Nieuws: - Actualiteiten m.b.t. Steenwijksmoer op Facebook.

- Dorpshuis: - Het in 1962 gestichte Dorpshuis De Schalm is het bruisende centrum van Steenwijksmoer, waar alle dorpsactiviteiten plaatsvinden. De gezellige bar en snackbar worden beheerd door het pachtersechtpaar Wim en Thea Mars. Je kunt hier een kopje koffie drinken, een pilsje aan de bar nemen en van een snack genieten. In de zomer is het goed toeven op het terras voor het dorpshuis. De bar is het thuishonk van diverse verenigingen. Voor v.v. Protos is de bar haar ‘kantine’. Elk weekend is het gezellig druk met vele voetballiefhebbers. Protos heeft ook haar eigen onderkomen ondergebracht in een apart gedeelte van het dorpshuis met eigen ingang.

Ook diverse andere verenigingen maken gebruik van het dorpshuis, zoals sportvereniging SVS, die wekelijks gebruik maakt van de gymzaal voor de gym, streetdance, work-out en volleybal. Jeugdsoos Anjobema zit in een apart gedeelte van het dorpshuis met een eigen ingang. De biljartvereniging zit tijdens de thuiswedstrijden in het dorpshuis, de kaartclub schudt elke donderdag hier haar kaarten, de handwerkclub zit hier elke dinsdagmorgen en Vrouwenvereniging VVS houdt hier haar maandelijkse bijeenkomsten. De BSV organiseert haar bingo’s en elke vrijdag is er Single Dansen van Dansschool Veenstra. Naast alle vaste activiteiten zijn de zalen van het dorpshuis ook te huur voor evenementen, vergaderingen, feesten etc.

- Onderwijs: - Basisschool Sint Theresia.

- Jeugd: - Jeugdsoos Anjobema.

- Sport: - Voetbalvereniging Protos. - Sportvereniging Steenwijksmoer (SVS) is opgericht in 1966. Het is een algemene sportvereniging. De visie is dat iedereen mee kan bewegen / sporten bij de vereniging. Er worden lessen als gym, streetdance, work-out, hardlopen en volleybal gegeven. - Kleindiersportvereniging PKV Ons Genoegen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Steenwijksmoer.

Reactie toevoegen