Berkelland

Gemeente
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Berkelland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Berkelland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Berkelland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Berkelland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Berkelland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Berkelland is een gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek.

- De gemeente Berkelland is in 2005 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. Het gemeentehuis bevindt zich in Borculo. In Eibergen, Neede en Ruurlo zijn gemeentelijke servicepunten ingericht.

- De gemeente Berkelland omvat de stad Borculo, de dorpen Beltrum, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Neede, Noordijk, Rekken, Rietmolen en Ruurlo en de buurtschappen Avest (deels), Brammelerbroek, Brinkmanshoek, Broeke, De Bruil, Dijkhoek, De Haar, Heure, Heurne, Holterhoek, Hoonte, De Horst, Hupsel, 't Kip, Kisveld, Kulsdom, Leo-Stichting, Lintvelde, Lochuizen, 't Loo, Mallem, Nederbiel, Noordijkerveld, Olden Eibergen, Oosterveld, Overbiel, Respelhoek, Ruurlosebroek (deels), Ruwenhof, Schependom, Spilbroek, Veldhoek (gedeeltelijk), Voor-Beltrum en Waterhoek.

- Wapen van de gemeente Berkelland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Berkelland.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente is genoemd naar de ligging rond de rivier de Berkel.

Terug naar boven

Ligging

Berkelland is een grensgemeente in de Achterhoek. Berkelland wordt in het zuiden begrensd door de gemeente Oost Gelre, in het westen door de gemeenten Bronckhorst en Lochem, in het noorden door de Overijsselse gemeenten Hof van Twente en Haaksbergen en in het oosten door Stadt Vreden in Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Berkelland heeft ca. 18.000 huizen met ca. 45.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De Stichting Stad en Heerlijkheid Borculo (SSHB) is een historische organisatie in het gebied van de voormalige gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Lichtenvoorde (het grondgebied dus van de voormalige heerlijkheid Borculo).

- Weblog Stad en Heerlijkheid Borculo van de regionale heemkundige Bennie te Vaarwerk, met artikelen over cultuurhistorische aspecten van plaatsen en objecten in de regio.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Bouwen in de kleine kernen
In kleine kernen is het vaak een probleem: jongeren willen dolgraag in het dorp blijven wonen, maar kunnen een eigen huis simpelweg niet betalen. Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (COP) kan uitkomst bieden: een groep particulieren koopt gezamenlijk een bouwlocatie en ontwikkelt en bouwt de woningen in eigen beheer. Bij diverse projecten in het land konden zo kwalitatief goede woningen ver onder de marktprijs gerealiseerd worden. Bijkomend voordeel: bewoners hebben meer invloed en zeggenschap over hun toekomstige woning. In de kleine dorpen Gelselaar, Haarlo, Rietmolen en Noordijk zijn CPO-projecten gepland.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De rivier de Berkel heeft in 2012 een kwaliteitsimpuls gekregen. Zichtbaarheid, landschappelijke kwaliteit en beleefbaarheid van de rivier zijn verbeterd. De Berkel is nu verbonden met het centrum van Lochem. Z van het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Berkelland in Borculo is het Berkelpark gerealiseerd. Hierbij is ook een nieuwe meander voor de rivier gecreëerd.

- Het Gebiedsontwikkelingsproject Neede-Borculo is in 2012 na 15 jaar succesvol afgesloten. Ruim 1700 hectare landbouwgrond is opnieuw ingedeeld en heeft een betere verkaveling. Dit is circa 25 procent van het totale landbouwareaal in dit gebied. Tien melkveehouderijen zijn verplaatst naar een andere locatie, twee agrarische bedrijven zijn opgekocht en twee intensieve bedrijven hebben zich elders gevestigd. Het doel van het project was een duurzaam perspectief  voor de landbouw en een kwaliteitsverbetering voor wonen, natuur en landschap. Door de integrale herverkaveling verbeterde de landbouwstructuur en kwamen er gronden vrij voor de EHS. Voor de boomkikkers in het gebied zijn extra voorzieningen getroffen. Ook kwamen er diverse wandel-, fiets-, en ruiterroutes, en ook nieuwe functies. Onder andere een multifunctioneel scoutinggebouw en een gedenkbos.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Berkelland.

Reactie toevoegen