Berkelland

Gemeente
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Berkelland

Terug naar boven

Status

- Berkelland is een gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek.

- De gemeente Berkelland is in 2005 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. Het gemeentehuis bevindt zich in Borculo. In Eibergen, Neede en Ruurlo zijn gemeentelijke servicepunten ingericht.

- De gemeente Berkelland omvat de stad Borculo, de dorpen Beltrum, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Neede, Noordijk, Rekken, Rietmolen en Ruurlo, en de buurtschappen Avest (grotendeels), Brammelerbroek, Brinkmanshoek, Broeke, De Bruil, De Haar, De Horst, Dijkhoek, Heure, Heurne, Holterhoek, Hoonte, Hupsel, 't Kip, Kisveld, Kulsdom, Lintvelde, Lochuizen, 't Loo, Mallem, Markvelde (deels), Nederbiel, Olden Eibergen, Oldenkotte (deels), Oosterveld, Overbiel, Respelhoek, Ruurlosebroek (deels), Ruwenhof, Schependom, Spilbroek, Veldhoek (deels), Voor-Beltrum, Waterhoek en Zwilbroek (deels). In totaal zijn dit 1 stad, 10 dorpen en 35 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Berkelland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Berkelland.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente is genoemd naar de ligging rond de rivier de Berkel.

Terug naar boven

Ligging

Berkelland is een grensgemeente in de Achterhoek. Berkelland wordt in het zuiden begrensd door de gemeente Oost Gelre, in het westen door de gemeenten Bronckhorst en Lochem, in het noorden door de Overijsselse gemeenten Hof van Twente en Haaksbergen en in het oosten door Stadt Vreden in Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Berkelland heeft ca. 18.000 huizen met ca. 45.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Weblog Stad en Heerlijkheid Borculo van de regionale heemkundige Bennie te Vaarwerk, met artikelen over cultuurhistorische aspecten van plaatsen en objecten in de regio.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In kleine kernen is het vaak een probleem: jongeren willen dolgraag in het dorp blijven wonen, maar kunnen een eigen huis simpelweg niet betalen. Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (COP) kan uitkomst bieden: een groep particulieren koopt gezamenlijk een bouwlocatie en ontwikkelt en bouwt de woningen in eigen beheer. Bij diverse projecten in het land konden zo kwalitatief goede woningen ver onder de marktprijs gerealiseerd worden. Bijkomend voordeel: bewoners hebben meer invloed en zeggenschap over hun toekomstige woning. In de kleine dorpen Gelselaar, Haarlo, Rietmolen en Noordijk zijn CPO-projecten gepland.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De rivier de Berkel heeft in 2012 een kwaliteitsimpuls gekregen. Zichtbaarheid, landschappelijke kwaliteit en beleefbaarheid van de rivier zijn verbeterd. De Berkel is nu verbonden met het centrum van Lochem. Z van het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Berkelland in Borculo is het Berkelpark gerealiseerd. Hierbij is ook een nieuwe meander voor de rivier gecreëerd.

- Het Gebiedsontwikkelingsproject Neede-Borculo is in 2012 na 15 jaar succesvol afgesloten. Ruim 1700 hectare landbouwgrond is opnieuw ingedeeld en heeft een betere verkaveling. Dit is circa 25 procent van het totale landbouwareaal in dit gebied. Tien melkveehouderijen zijn verplaatst naar een andere locatie, twee agrarische bedrijven zijn opgekocht en twee intensieve bedrijven hebben zich elders gevestigd. Het doel van het project was een duurzaam perspectief voor de landbouw en een kwaliteitsverbetering voor wonen, natuur en landschap. Door de integrale herverkaveling verbeterde de landbouwstructuur en kwamen er gronden vrij voor de EHS. Voor de boomkikkers in het gebied zijn extra voorzieningen getroffen. Ook kwamen er diverse wandel-, fiets-, en ruiterroutes, en ook nieuwe functies. Onder andere een multifunctioneel scoutinggebouw en een gedenkbos.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Berkelland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Berkelland. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente over de kleine kernen in de gemeente Berkelland (Gelselaar, Geesteren, Haarlo, Beltrum, Rekken, Rietmolen en Noordijk).

- Nieuws: - Nieuws uit de gemeente Berkelland op Facebook. - Huis-aan-huiskrant Berkelland Nieuws is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). Nieuws van deze huis-aan-huiskrant op Facebook.

- Bedrijfsleven / ondernemen / MVO: - CVJO (Centrum Voor Jong Ondernemerschap) Berkelland is er voor een vliegende start van je onderneming. Heb je net een bedrijf opgestart of bestaat je bedrijf minder dan 5 jaar? Dan kun je bij het CVJO terecht. En het is meer dan een werkplek. Werken kun je namelijk overal, ondernemen doe je bij het CVJO. - De Uitdaging is niet iets nieuws. In Arnhem is het sinds 1999 al succesvol. De naam en het concept zijn gebaseerd op het vroegere programma van Angela Groothuizen, De Uitdaging. Hier werden heel simpel bedrijven uitgedaagd om concreet bij te dragen aan bijvoorbeeld een grootse verbouwing van een stichtingsgebouw of het realiseren van wensen voor goede doelen. Ben je ondernemer of werknemer in Berkelland en voel je je maatschappelijk betrokken bij de lokale samenleving, dan is De Berkellandse Uitdaging zeker iets voor jou!

Warme contacten opdoen, je netwerk uitbreiden, lokale stichtingen en verenigingen ondersteunen, samenwerken aan een betere samenleving en dit alles met veel passie en plezier. Gewoon omdat je vindt dat het belangrijk is om iets voor je 'buren' te doen. Hoe bieden wij hulp aan onze buren? De Uitdaging Berkelland bestaat uit een bedrijvennetwerk (de zogeheten matchgroep), die andere bedrijven uitdaagt hun steentje bij te dragen. Wat kan er gevraagd worden? Menskracht (kennis, kunde, handjes uit de mouwen), Materialen en Middelen. Door wie? Alle lokale stichtingen en verenigingen kunnen een projectaanvraag doen. Heb je een computer nodig, een nieuwe inventaris of heb je een bepaald vraagstuk waar je niet uitkomt, het kan allemaal. Er is van alles mogelijk! Denk niet dat je vraag te groot en complex is; bij de Edese Uitdaging hebben 26 bedrijven gezorgd voor een prachtig nieuwe locatie van het Toon Hermanshuis...

Hoe kun je als ondernemer of werknemer je steentje bijdrage aan De Uitdaging? Door middel van een financiële bijdrage, maar ook als oude rot of jonge hond binnen de Matchgroep. De Matchgroep bestaat uit een aantal oude rotten en jonge honden uit het bedrijfsleven, die zich allen op vrijwillige basis inzetten. 'Oude rotten' zijn senior- medewerkers en directeuren met een groot netwerk. 'Jonge honden' zijn jonge directieleden, zelfstandige ondernemers en werknemers die hun netwerk ter beschikking stellen om matches uit te voeren. Diverse bedrijven uit de gemeente en ook de gemeente Berkelland zelf doen uiteraard al veel waardevolle dingen voor de lokale samenleving. De Uitdaging beoogt alleen te ondersteunen en te versterken waar nodig en wenselijk. De Uitdaging is continu op zoek naar enthousiaste mensen en bedrijven uit de gemeente die iets willen doen voor een nog mooier Berkelland. Wil je je dienst of product aanbieden t.b.v. het goede doel? Wij gaan met jou op zoek naar de juiste bestemming. Op de website van De Uitdaging Berkelland vind je aanvragen van diverse organisaties.

Reactie toevoegen