Heurne (Ruurlo)

Plaats
Buurtschap
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Heurne (Ruurlo)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Heurne.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Heurne.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Heurne.

Terug naar boven

Status

- Heurne is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Ruurlo. Volgens sommige bronnen zou Heurne ook nog deels in de voormalige gemeente Zelhem (sinds 2005 gemeente Bronckhorst) liggen, maar daar hebben wij nog geen bevestiging van gevonden.

- De buurtschap Heurne valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ruurlo.

- Vóórdat de straatnamen in Ruurlo werden ingevoerd, was het grondgebied van de gemeente verdeeld in 'wijken' die met een letter werden aangeduid. Wijk O omvatte de buurtschappen Veldhoek en Heurne.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Heurne.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heurne ligt Z van Ruurlo, NW van Mariënvelde, rond het Z deel van de Tolhutterweg, richting N vermoedelijk lopend aan de Van Heeckerenbeek / Baakse Beek. In het W grenst de buurtschap aan de waterloop Veengoot, die hier de grens vormt met de gemeente Bronkchorst, dorp Zelhem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 komt onder de gemeente Ruurlo een hele reeks buurtschappen voor, maar Heurne zit daar niet bij. Dus óf het bestond toen nog niet, óf het kwam toen voor onder een andere naam.

- Voor het CBS is onder Ruurlo o.a. sprake van een statistische buurt 'Verspreide huizen Heurne', met ca. 80 huizen en ca. 190 inwoners, op een oppervlakte van 420 hectare.

Terug naar boven

Beschrijving

Op het hele internet en ook in onze papieren bronnen hebben wij 0,niets inhoudelijks kunnen vinden over het bestaan, ontstaan, ontwikkeling of actualiteiten betreffende de kennelijke buurtschap Heurne onder Ruurlo (en ook niet over een vermeend deel van deze buurtschap onder Zelhem), dus wij vragen ons af of het eigenlijk wel bestaat? Er is niemand die op het internet vermeldt dat hij hier woont, geen evenement of wat dan ook. Ook geen vereniging. Er schijnt wel een toneelvereniging Irene te zijn, maar ook daar is op het internet niets meer van te vinden.

Reacties

(2)

Geachte redactie,
In een ander verband heb ik mij even bezig gehouden met Ruurlo-De Heurne, waardoor ik ook op uw site terecht kwam.
De Huurne werd eerder "de Huurne" genoemd. Op de topografische kaarten komt het onder die naam voor sinds 1886(?). Voor die tijd werd geen naam vermeld. In 1927 verandert de naam in "Heurne", maar nog in 1941 vond ik een vermelding van "de Huurne". Dat was waar ik naar zocht. Op de gemeentekaart van Kuyper komt de naam niet voor. Later wordt de naam kennelijk ook gegeven aan een groter gebied (wijk O) ten zuiden van het oorspronkelijke.
Aanvankelijk lijkt het niet meer dan een kleine ontginning te zijn tussen het Ruurlosche broek en het Heeren-of Wolfersveen. Het gebiedje werd aan de westkant min of meer begrensd door de Hissinkbeek, die bij de Veldhoek uitkwam in de Veengoot. De plek van de oorspronkelijk boerderij behorende bij de ontginning zal nu de in 1900 gebouwde Tolhutterweg 21 zijn

Met vriendelijke groeten,
Herman van der Meer

Dank voor uw toelichting heer Van der Meer. Dat brengt ons weer een stapje verder. Het blijft curieus dat er van deze kennelijke buurtschap vooralsnog zo weinig informatie is te vinden.

Reactie toevoegen