De Bruil (Ruurlo)

Plaats
Buurtschap
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

de_bruil_70_jaar_2015_bloemen_kopie.jpg

Buurtvereniging De Bruil e.o. heeft in 2015 het 70-jarig bestaan gevierd (© Buurtvereniging De Bruil e.o./www.debruil.nl)

Buurtvereniging De Bruil e.o. heeft in 2015 het 70-jarig bestaan gevierd (© Buurtvereniging De Bruil e.o./www.debruil.nl)

de_bruil_paasvuur_kopie.jpg

Een van de jaarlijkse evenementen in buurtschap De Bruil is het paasvuur (dat aangekondigd wordt als Paasvuur Ruurlo omdat Ruurlo natuurlijk bekender is dan De Bruil). Er speelt ook altijd een live band. In 2015 was dat Joint Adventure.

Een van de jaarlijkse evenementen in buurtschap De Bruil is het paasvuur (dat aangekondigd wordt als Paasvuur Ruurlo omdat Ruurlo natuurlijk bekender is dan De Bruil). Er speelt ook altijd een live band. In 2015 was dat Joint Adventure.

de_bruil_boekenboom_kopie.jpg

Een heel bijzonder project is de in 2012 in De Bruil gerealiseerde (B)ruilboom. Voor nadere toelichting zie bij Bezienswaardigheden. (© René Bruns Schrijnwerker/www.renebruns.nl)

Een heel bijzonder project is de in 2012 in De Bruil gerealiseerde (B)ruilboom. Voor nadere toelichting zie bij Bezienswaardigheden. (© René Bruns Schrijnwerker/www.renebruns.nl)

De Bruil (Ruurlo)

Terug naar boven

Status

- De Bruil is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Ruurlo.

- Buurtschap De Bruil valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ruurlo.

- Buurtschap De Bruil heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

- Buurtschap De Bruil werkt op veel gebieden samen met buur-buurtschap Ruurlosebroek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Breuil, 1494 ten Broeill, 1840 Den Bruil.

Naamsverklaring
- De oude vorm is een erf onder Ruurlo. De naam stamt van bruil, wat betekent 'natte, met struikgewas begroeide weide'.(1)

- In het tijdschrift ‘Onder d’n kroezeboom’ van de Historische Vereniging Old Reurle stelt men: "In 1650 woonde ene Jan ter Broeyl op Den Olden Hillebrand of Holland. Ter Broeyl is later verbasterd tot De Bruil. Het woord bruil stamt af van het Kelto Romaanse woord brogilo en betekent 'ingesloten jachtterrein'. Al in 1488 wordt Den Olden Hillebrand of Holland genoemd in de boeken van de Lande Zutphen. Den Olden Hillebrand of Holland staat aan de Jongermanssteeg nummer 4. Het huis is aan de buitenkant nog in de oude staat gebleven, de binnenkant is gerestaureerd en aangepast aan de eisen van deze tijd." (wat wij ontleend hebben aan het jubileumboekje zoals genoemd onder Geschiedenis, red.)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Bruil ligt direct Z van Ruurlo, rond de N delen van de wegen Batsdijk (de N312), Tolhutterweg en Groenloseweg (de N319), het Z deel van de weg Stapeldijk (ook de N312) en in de gebiedjes met de veldnamen Winkelerhoek en Wissinkhoek, met als Z begrenzing ongeveer de wegen Foekendijk en Laarbraakweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Bruil 24 huizen met 161 inwoners.Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 160 huizen, een handvol bedrijfsgebouwen en enkele verblijfsaccommodaties, met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In steeds meer kleine kernen die zich geen 'echte' bibliotheek meer kunnen permitteren door de kosten van gebouw en/of personeel, zie je 'onbemande mini-bibliotheken' verschijnen in de vorm van kastjes aan de openbare weg in alle soorten en maten, waar inwoners boeken uit kunnen lenen, en boeken kunnen terugplaatsen die anderen dan weer kunnen lezen. Dit uit Amerika overgewaaide fenomeen heet in ons land Minibieb. Inmiddels staan er al meer dan 1.000 door het hele land. Een wel heel bijzondere uitvoering is 'boekenboom de (B)ruilboom' (leuke woordspeling ook!), die in 2012 in buurtschap De Bruil is gerealiseerd.

Schrijnwerker René Bruns uit Laren (GL) heeft deze vervaardigd in opdracht van de lokale buurtvereniging. De boekenboom is gemaakt van een ca. 350 à 400 jaar oude tamme kastanjeboom, die in de nabijheid van kasteel Huize Ruurlo al jarenlang in het bos lag. De boom is geschonken door baron van Heeckeren van Kell. De boom is in zijn geheel (ca. 10 ton zwaar) naar René zijn werkplaats gebracht. Het voor dit project gebruikte deel van de boom is 4 meter hoog, met een diameter van 1,70 meter. René heeft daar een aantal rechthoeken uitgezaagd en daar boekenkastjes met glazen deurtjes in gemonteerd. De (B)ruilboom staat op de hoek van de Batsdijk en de Vortsterkampweg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur (met live band).

- Bruils Feest (weekend in mei) met o.a. Vogelschieten, Bruilse Fair, Oldtimertrekkertocht en live muziek.

- Dankzij de bereidwillige medewerking van vele inwoners van de buurtschappen Ruurlosebroek / Het Broek en De Bruil, is er in een weekend in oktober (in 2018 voor de 5e keer) het evenement 'Broek en Bruil verlicht'. Langs de route van ca. 45 km vind je ca. 250 verlichte objecten zoals boerderijen, huizen en gebouwen. Met behulp van een boekje en reflecterende pijlen kan de route worden gevolgd. De mooist verlichte objecten komen in aanmerking voor een van de prijzen. Ook creatieviteit wordt beloond. Op alle drie de avonden kun je tussen 19.30 en 21.00 uur starten aan de Muldersweg (ingang Tolhutterweg) en aan de Goudvinkendijk (ingang Groenloseweg). De routeboekjes zijn op deze startplekken verkrijgbaar voor €5 per boekje/vervoermiddel. Onderweg kun je tegen een kleine vergoeding een lekkere versnapering voor in de auto kopen.

- Midwinterhoornwandeling (op een zondag eind november).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- W van De Bruil loopt de Baakse Beek.

- Z tot ZW van de buurtschap ligt het Kerkwijkerbos.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging De Bruil en omgeving is in 1945 opgericht. - Buurtvereniging De Bruil e.o. op Facebook. Het 'e.o.' staat in ieder geval voor de buurtschap of het gebiedje Winkelerhoek, die al vanaf het begin meedoet, en buur-buurtschap De Haar, die in 1960 tot de buurtvereniging is toegetreden. Welke buurtschappen er nog meer onder vallen, is ons niet bekend (volgens het jubileumboek vallen er nog meer buurtschappen onder, maar welke dat zijn wordt daar niet vermeld). Uit de buurtvereniging zijn schutterij St. Hubertusgilde (1952) en toneelvereniging Steeds Beter ontstaan. - In 2005 is het boekje 'Buurtvereniging De Bruil e.o. 60 jaar 1945-2005' verschenen, met allerlei wetenswaardigheden uit de geschiedenis van de buurtvereniging. Onder de link kun je het boekje online lezen.

- Onderwijs: - Basisschool De Driesprong (Batsdijk 23) is in 1882 gebouwd als lagere school voor buurtschap De Bruil. De huidige school is in 1982 ontstaan uit samenvoeging van de bestaande lagere school alhier met de Koekoekschool in buur-buurtschap Ruurlosebroek (die toen is gesloten), plus kleuterschool De Bruilse Koekoek, wat een gezamenlijke kleuterschool was voor de beide buurtschappen. De school staat op een driesprong, vandaar de naam, en het verwijst ook naar de samenvoeging van de vroegere drie scholen. Het overgrote deel van de leerlingen is afkomstig uit het buitengebied. De school is openbaar, dus toegangelijk voor alle kinderen zonder onderscheid in godsdienst of levensbeschouwing.

- Muziek: - Het Bruils Volkslied (een variant van het oorspronkelijke Zeilbergs volkslied en het latere, daarvan afgeleide Wiekens volkslied) is geschreven door leden van toneelvereniging Steeds Beter, ter gelegenheid van 50 jaar buurtvereniging De Bruil in 1995. Je vindt het op pag. 7 van deel 3 van het jubileumboekje (zie de link).

- Zorg: - Zorgboerderij Klein Arfman in buurtschap De Bruil (Arfmanssteeg 2a) is opgericht in 2003 en biedt een woon- en dagbestedingsplek voor volwassenen en ouderen. Klein Arfman biedt woonruimte aan 18 bewoners en heeft aanvullend van maandag tot en met vrijdag een aantal plekken voor dagbesteding aan deelnemers van buitenaf. Er is een zeer ruim aanbod aan activiteiten in en rondom de zorgboerderij, zoals sport-/fitnessruimte met alle benodigde apparatuur; activiteitenzolder met o.a. kegelbaan, schietbanen (luchtdruk), biljarttafels, sjoelbakken, blikgooien etc.; duofietsen met trapondersteuning; wandelroute om de dierenweide; schilderlessen; houtbewerkingshoek; huifkar; beweegtuin; moestuin. Indien mogelijk/gewenst kunnen er ook activiteiten op maat geleverd worden. Naast alle geboden activiteiten zijn er ook ruimtes ingericht waar de bezoekers zich kunnen ontspannen.

Reactie toevoegen