Rekken

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Rekken

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Rekken.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Rekken.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Rekken.

Terug naar boven

Status

- Rekken is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Eibergen.

- Onder het dorp Rekken valt ook de buurtschap 't Kip.

Terug naar boven

Ligging

Rekken ligt in het uiterste NO van dit deel van Gelderland en grenst in het O aan Duitsland, in het N aan de provincie Overijssel (kern Haaksbergen) en in het W aan Eibergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Rekken 125 huizen met 894 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Rekken ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Rekken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Reconstructie panden Rentray
Rond 1900 ontstonden in Rekken de Rekkense Inrichtingen, bedoeld voor 'ter beschikking van de regering gestelde' mannen die hier het veen moesten ontginnen. De komende jaren wordt een deel van de erfenis van de Rekkense Inrichtingen afgebroken en krijgen de percelen de bestemming 'agrarisch met landschapswaarde'. Gesloopt worden D'n Angank, het stafgebouw aan de Dr. Slotlaan, zowel sporthal als verblijfsgebouw De Wakel, 't Heem en Time-Out. Rentray, opvolger van de Rekkense Inrichtingen en de Van Ouwenallervereniging, concentreert zich op nieuwbouw aan de oostkant van de Panovenweg. De oudste gebouwen, waarin de Hilversumse architect C. de Groot Jugendstil-elementen combineerde met 'Japanse' kenmerken, blijven gespaard. Zij krijgen een woonbestemming, c.q. de bestemming wonen en werken. Een aantal De Groot-panden is al langer geleden als woning verkocht, net als kleinere modernere dienstwoningen van de inrichtingen. 'Nieuwe' woningen worden onder meer Op den Berg, De Haar, Reintskamp en De Brem. Ook het gebouw van Techno Zorg aan de Van Ouwenallerlaan kan worden omgevormd in woningen met ruimte voor kleinschalige bedrijfjes. (2010)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rekken heeft 11 rijksmonumenten.

- Rekken heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- De Piepermolen.

- Begraafplaats Rustoord.

- Gevelstenen in Rekken.

- Museum De Sfeer van Weleer. In een oude boerenschuur brengt een aantal taferelen de bezoeker terug in grootmoeders tijd: de boerenkeuken is ingericht met veel gebruiksvoorwerpen. In het washok wordt aan de hand van de mangel, zeep- en strijkattributen duidelijk gemaakt wat het schoonhouden van linnengoed behelsde. Niet alleen van de boerendracht rond 1910, met knipmutsen, doopmutsjes en doopkleding, maar ook van de chiquere 'stadse' mode uit die tijd kan de bezoeker een indruk krijgen. Daarnaast is er een kinderkamer uit de jaren vijftig, met schoolattributen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bloemencorso en Rekkens Volksfeest (eind augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurbad Rekken.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Rekken.

- Molenruiters Rekken.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Rekken Lindevoort.

- Biologisch-Dynamische zorgboerderij De Dennenkamp.

- Zorgboerderij Het Haaksbergerveen.

 

Reactie toevoegen