Geesteren (Gelderland)

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Geesteren (Gelderland)

Terug naar boven

Status

- Geesteren is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Borculo.

- Wapen van de voormalige gemeente Geesteren.

- Onder het dorp Geesteren vallen ook de buurtschappen De Horst, Kulsdom, Nederbiel, Oosterveld, Overbiel en Respelhoek. Dit zijn in totaal 6 buurtschappen. Bijzonder is dat in het buitengebied van het dorp pas in 1987 straatnamen en huisnummers zijn ingevoerd. Voorheen werden de buurtschappen met een letter aangeduid, en de boerderijen met die letter en een nummer. Zo had buurtschap De Horst de letter F.

Een geocache-site m.b.t. De Horst spreekt van '14 buurtschappen' onder Geesteren. Het dorpshuis spreekt op haar site van 14 'buurten', zijnde Bleeke, Brink, Broek en Veldhoek, Centrum, Eiland, Goarbach, Kerkenende, Mors, De Horst, Kulsdom, Nederbiel, Oosterveld, Overbiel en Respelhoek. Wij vermoeden dat met de 14 'buurtschappen' zoals vermeld aan het begin van deze alinea, wordt gedoeld op buurtverenigingen (vermoedelijk deels in de dorpskern gelegen) en niet per se op buurtschappen in geografische zin. In die zin worden namelijk alleen de laatstvermelde 6 uit het rijtje van 14 in de atlassen vermeld, en die houden wij dan ook aan voor onze site.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Geesteren ligt N van de stad Borculo, NO van het dorp Ruurlo, ONO van het dorp Barchem, ZO van de stad Lochem, Z van het dorp Gelselaar, WZW van het dorp Noordijk, W van het dorp Neede en NW van de dorpen Haarlo en Eibergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Geesteren 66 huizen met 458 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geesteren heeft 17 rijksmonumenten.

- Geesteren heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde (PKN) kerk (Kerkplein 1). Restanten van de eerste fundamenten komen waarschijnlijk uit de 10e of 11e eeuw, maar een jaartal is niet bekend. Een eerste bekende vermelding is uit 1246 waarbij Herman I van Loon de kerk schenkt aan Otto II van Gelre. De kerk in Geesteren had een toren, een priesterkoor met aan beide zijden een kapel en een sacristie. Brandstichting door het Staatse leger, dat in 1586 Lochem belegerde, zorgde ervoor dat de kerk grotendeels verloren ging. Met name de kerktoren werd vernield, zodat deze niet als uitzichtpunt kon dienen. Circa 10 jaar later is de eerste noodkerk heropgebouwd, maar pas na de inname van Groenlo in 1627 door Frederik Hendrik van Oranje kon een volwaardige kerk worden opgebouwd. De toren bevat een zadeldak met aan twee zijden trapgevels. In 1836 is er een houten tongewelf aan de kerk toegevoegd, wordt een oude kapel gesloopt en de sacristie omgebouwd tot consistoriekamer. Bij de renovatie van 1929-1930 zijn de gewelven vervangen door bakstenen gewelven en komen er glas-in-loodramen.

- Korenmolen De Ster in Geesteren (Molenweg 13) is oorspronkelijk in 1859 gebouwd. In 1866, 1900 en 1902 is de houten bovenbouw afgebrand. Alle drie de keren verrees er een nieuwe houten achtkant op de stenen onderbouw uit 1859. Tot 1966 is de molen in bedrijf geweest. Ondanks dat de molen in 1959 nog geheel bedrijfsvaardig was gerestaureerd, is het binnenwerk in 1966 geheel uit de molen gesloopt om plaats te maken voor silo's. Ruim tien jaar later koopt de toenmalige gemeente Borculo de molen aan, waarna hij in 1979/1980 weer geheel maalvaardig is gerestaureerd. Tegenwoordig is de molen eigendom van de gemeente Berkelland. Een vrijwillig molenaar maalt wekelijks op windkracht veevoer met de molen. Sinds 2010 is het mogelijk om te trouwen in molen De Ster. Je bent altijd van harte welkom in de molen als hij draait, dit is meestal op zaterdag en/of woensdag. Toegang is gratis. Ze hebben een permanente tentoonstelling van molenpuzzels, blikken, tegeltjes en nog veel meer. Ze verkopen ook meelproducten, zoals pannenkoekenmeel en broodmixen. - Site van Molen De Ster.

- Gevelstenen in Geesteren.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Schuttersfeest (3e weekend van september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Tientallen vrijwilligers uit de buurdorpen Noordijk, Geesteren en Gelselaar hebben met behulp van verschillende organisaties anderhalf jaar gewerkt aan de realisatie van een 'klompenpad'. Dat is het in maart 2017 feestelijk geopende Boereneschpad (12 km) geworden. Het is het 98e Klompenpad. Deze rondwandeling voert je door het prachtige buitengebied van de hiervoor genoemde dorpen. Je wandelt over de weidse es, langs houtwallen en beken en door nieuwe natuur.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Geesteren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Geesteren.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Geesteren op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Zunnekamp.

- Onderwijs: - Basisschool De Keikamp.

- Muziek: - Muziekvereniging Amicitia.

- Sport: - Voetbalvereniging GSV '63.

- PC en LR De Hamelandse Ruiters is opgericht in 1934 en is daarmee een van de oudste verenigingen van de Koninklijke Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs.

- Welzijn: - Zonnebloem afd. Geesteren - Gelselaar is opgericht in 1988. De afdeling telt zo’n 9 vrijwilligers, die zich, naast hun normale werk, inzetten voor zieken en gehandicapten. Zo worden jaarlijks enkele activiteiten georganiseerd voor de inwoners, wordt aandacht geschonken aan zieken en jaarlijks aan de ziekendag. De afdeling beoogt haar activiteiten aan te passen aan de tijd. Er is voor elk wat wils. In het voorjaar en met de Kerst hebben ze een bijeenkomst samen met afdeling Borculo-Haarlo. Via de regionale bladen wordt steeds een activiteit onder de aandacht gebracht. Het staat een ieder vrij om aan de activiteiten deel te nemen. Door donateur te worden steunt je de plaatselijke afdeling.

Reactie toevoegen