Spilbroek

Plaats
Buurtschap
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Spilbroek

Terug naar boven

Status

- Spilbroek is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Neede.

- De buurtschap Spilbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Neede.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Spilbroek ligt rond de gelijknamige weg en de Eibergseweg, direct Z van de dorpskern van Neede.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 wordt Spilbroek, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen van Neede, niet apart in de Volkstelling vermeld. Dat impliceert dat de buurtschap pas later zou zijn ontstaan? Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 1946 stelt de N.P.V. (Needse Pluimvee- en Konijnenfokvereniging) voor om het tegenwoordige A.J.G. ter Weemepark aan de Peppelendijk in buurtschap Spilbroek, destijds eigendom van mevr. Ter Weeme-Lewin, wonende te Bilthoven, op te knappen. Zij vindt dat een goed plan. De vijver wordt met N.P.V.-mankracht uitgebaggerd en afgerasterd met gaas. Er worden eenden op de vijver gezet, een duiventil met duiven geplaatst en een hok met cavia's bevolkt. Dit slaat geweldig aan bij de Needse gemeenschap. In 1963 uit men de wens voor de aanleg van een aangrenzend hertenkamp. De gemeente Neede koopt de grond en plaatst de afrastering.

De afgelopen jaren zijn door de N.P.V.-leden de dierenverblijven vernieuwd of aangepast. Dit ten gunste van het welzijn van de dieren. En de Vijvercommissie van de N.P.V., die het park en het hertenkamp onderhoudt en de vele dieren bij toerbeurt verzorgt, kan er nu gemakkelijker werken. Het park is dagelijks geopend en trekt veel bezoekers, van alle leeftijden. Vrij entree, vrije gift in het kistje aan het hek. Je kunt er allerhande dieren zien zoals eenden, ganzen, waterhoentjes, herten, geiten, kippen, konijnen, cavia s, kalkoenen, fazanten, pauwen en duiven. En als je wat oud brood meeneemt, mag je dit de dieren ook voeren.

Reacties

(2)

Goedenavond,

Ik stond gistermiddag rond 16:00u bij het hertenkamp en zag dat er een hert aan het bevallen was. Dacht dat het nog wel een poosje zou gaan duren maar tot mijn verbazing ging het toch wel snel.
Het mooiste is dat ik het ook nog op camera heb staan. Misschien vind u het wel leuk om deze beelden te zien.
Mocht dit zo zijn, wil ik de beelden graag opsturen.

Graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet,

Robin Jonker

(excuses voor mijn late reactie, wegens ziekte)
Mooi dat u dat hebt kunnen filmen! Maar u hebt dit bericht geplaatst op de pagina over buurtschap Spilbroek op de site Plaatsengids.nl en ik kan daar natuurlijk niets mee. U bedoelde dit vast te melden aan de NPV en het park. Maar dan is het handiger dat u uw bericht plaatst op hun (hierboven door mij gelinkte) Facebookpagina.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen