Lochuizen

Plaats
Buurtschap
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

lochuizen_zomerfeest.jpg

Hét jaarlijkse evenement in de buurtschap Lochuizen is het zomerfeest, met sporten, spellen en live bands. Voor westerlingen die niet snappen wat die zakken betekenen: zie de laatste definitie onder deze link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Klootzak.

Hét jaarlijkse evenement in de buurtschap Lochuizen is het zomerfeest, met sporten, spellen en live bands. Voor westerlingen die niet snappen wat die zakken betekenen: zie de laatste definitie onder deze link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Klootzak.

Lochuizen

Terug naar boven

Status

- Lochuizen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Neede.

- De buurtschap Lochuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Neede.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Lochoezen.

Oudere vermeldingen
Loghuizen, 1840 Loghuisen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lochuizen ligt direct N van Neede, rond de Diepenheimseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Lochuizen 33 huizen met 215 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vele jaren was Café Schepers de thuisbasis was van de lokale verenigingen, tot de uitbater de tent in 2000 definitief sloot. De jaren daarna is onderzocht of en hoe er een nieuw ontmoetingspunt voor de buurtschap en onderkomen voor de verenigingen gerealiseerd zou kunnen worden. Met veel inzet van vrijwilligers is in 2008 de kantine van de voetbalclub verbouwd en uitgebreid tot het Noaberhoes, waar sindsdien alle lokale verenigingen, zoals de voetbalvereniging, de klootschietvereniging en het zangkoor onderdak vinden. Twee beelden aan de poort van het Noaberhoes staan symbool voor deze integratie: een voetballer en een noaber.

Stichtingsvoorzitter Roerink licht bij de feestelijke opening toe dat het niet allemaal vanzelf ging: "Lochuizen was in 1976 een van de eerste voetbalclubs met een eigen kantine. Die is altijd door de voetballers gekoesterd. Je kunt dus wel nagaan dat het plan om van de kantine een 'noaberhoes' voor de hele buurtschap te maken, gepaard ging met enige beroering. Begrijpelijk, ik ben zelf voorzitter van de voetbalvereniging geweest en weet wat er leeft. Maar gaandeweg veranderde de weerstand in enthousiasme, waarbij met name de vrijwilligersploeg, de vutters van vv Lochuizen, bergen werk heeft verzet om dit te realiseren." Waarbij hij tegelijkertijd ook andere vrijwilligers bedankt voor hun inzet. "Ook hier geldt: zonder de inzet van vrijwilligers had dit nooit tot stand kunnen komen." (bron: dagblad Tubantia, 20-10-2008)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lochuizen is van veraf al herkenbaar aan zijn 'landmark' zoals dat tegenwoordig heet, namelijk De Hollandsche Molen, een ronde stenen stellingmolen met als functie korenmolen. De huidige molen komt gereed in 1927, nadat de voorganger, een standaardmolen uit 1733, op 10 augustus 1925 is verwoest door de stormramp die bekend is geworden als de 'cycloon van Borculo'. Vereniging De Hollandsche Molen heeft in samenwerking met Nationaal Steuncomité Stormramp de bouw van de nieuwe molen mogelijk gemaakt. De nieuwe molen is daarom als dank naar die vereniging vernoemd. De molen is in 1998/1999 gerestaureerd. De molen is dankzij vrijwillige molenaars nog steeds regelmatig in bedrijf.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur. Lochuizen heeft ieder jaar een van de grootste paasvuren van de Achterhoek.

- Pré-Koningsnacht in 'Lochuizer Style'.

- Zomerfeest (weekend eind juni) met sporten, spellen en livebands.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Lochuizen.

- Sport: - De buurtschap heeft een eigen voetbalclub: VV Lochuizen, opgericht in 1946, telt 5 seniorenteams (waarvan 1 dames), 2 juniorenteams en 4 pupillenteams. De club speelt op sportpark Nieuw Olthaar in Neede.

Terug naar boven

Trivia

- Bijzonder is dat er in Lochuizen één geslacht woont met 2 verschillende achternamen; Reinderink en Reinders. Dat komt omdat in 1781 Willemken Reinderink uit Lochem verdacht wordt van het om het leven brengen van haar kindje. De archieven brengen geen uitsluitsel of ze hier ook werkelijk voor veroordeeld is. Er wordt wel veel over de vermeende babymoord gepraat in de regio. Ook in Lochuizen. Haar broer Gerrit woont daar, en hij verandert zijn achternaam in Reinders. Herman Reinderink uit Lochem, die sinds 2005 de geschiedenis van zijn familie uitzoekt (genealogie) vermoedt dat Gerrit óf niet veel vertrouwen had in de onschuld van zijn zuster, óf dat de 'naobers' hem gaan associëren met de veelbesproken moord. Ook de reden van die naamswijziging blijkt niet uit de archieven. De familie van Willemken verhuist in 1770 van Lochem naar Lochuizen en houdt wel die achternaam. Vandaar hetzelfde geslacht met de 2 achternamen... (bron en zie verder: het artikel 'Moordproces zet familie op kop' in de Stentor, 28-5-2008)

Reactie toevoegen