Rietmolen

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Rietmolen

Terug naar boven

Status

- Rietmolen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Neede.

- Onder het dorp Rietmolen vallen ook de buurtschappen Brammelerbroek en Broeke.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Rietmolen. Witkamp, editie 1877, omschrijft de plaats in die tijd als een "kerkbuurt of dorpje, uitmakende een deel der buurtschap Broeke".

Terug naar boven

Ligging

Rietmolen ligt NO van Neede, N van Eibergen, ZW van Haaksbergen en grenst in het O aan de provincie Overijssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de buurtschap Broeke, waar Rietmolen toen kennelijk nog deel van uitmaakte (zie bij Naam) 37 huizen met 197 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het Dorpsplan Rietmolen (2010) staan de gewenste ontwikkelingen in he dorp voor de komende jaren. Zo wil men de snelheid van het verkeer verlagen, de omgeving van de school verkeersveiliger maken en de parkeerdruk in de woonstraten verlagen. Ook extra verbindingen tussen Olland en Borgman en de Van Everdingenstraat, voetgangersstroken langs de Kieftendijk en een uitbreiding van het fiets- en kerkenpadennet staan op de verlanglijst. Bovendien wordt er de komende jaren werk gemaakt van de herinrichting van het kerkplein, krijgt de omgeving van de maalderij een metamorfose en wordt er gekeken naar een betere overgang van het dorp naar het landelijke gebied. Verder wil men een jeugdhonk in de nieuwe dorpsaccomodatie realiseren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rietmolen heeft 3 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Reetkwakers.

- Voorjaarsfeesten (weekend eind maart).

- Zomerfeesten (4 dagen in juli).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Teeselinkven NW van Rietmolen behoorde in de 18e eeuw bij de nabijgelegen hoeve Thescelinc (tegenwoordig Teesselink). Er groeide heide en bos op de woeste gronden. De plaggen en het hout werden gebruikt op de boerderij. In de 19e eeuw is het vochtige gebied naast een vruchtbare hoge akker grotendeels afgestoken voor brandstof. De brandbare turf ontstaat als je modder met daarin veel plantaardige resten afgraaft en laat drogen. Rond de Tweede Wereldoorlog zijn de turfputten verder uitgegraven en ontstonden vennetjes. Het grootste, met een eilandje in het midden, deed dienst als ijsbaan.

De poelen en vennen zijn in 1967 door Het Geldersch Landschap verworven. Nadien zijn ze drie keer met draglines volledig uitgediept om te voorkomen dat er te veel voedingsstoffen in het water zouden komen. Alleen zo kunnen de planten die spontaan ontkiemden in dit schrale leefmilieu, overleven. Net als de dieren die erop afkwamen. - Nadere informate over de kansen en bedreigingen voor het Teeselinkven in Trouw, 3-3-2011.

- De broers Richard en Roeland Nales hebben een 'ski-trekker' uitgevonden waarmee ze sinds 2016 door de Buurserbeek kunnen waterskiën.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Rietmolen.

- Nieuws: - Nieuws uit Rietmolen op Facebook.

- Onderwijs: - St. Jozefschool.

- Muziek: - Muziekvereniging Amicitia.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Rietmolen. - Facebookpagina Dames 1. - Schietbaan Het Weideke. - Met meer dan 170 leden is Volleybalvereniging RIVO binnen de Nederlandse Volleybal Bond regionaal vertegenwoordigd met - anno 2017 - 4 herenteams, 7 damesteams, 3 jeugdteams, 3 mini-teams en 1 dames- en 1 heren recreantenteam. Het aantal jeugdleden geeft aan dat de vereniging een gezonde toekomst heeft. RIVO heeft voor de jeugd veel te bieden op zowel sportief gebied als op het gebied van ontspanning.

Reactie toevoegen