Veldhoek

Plaats
Buurtschap
Bronckhorst Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Veldhoek

Terug naar boven

Status

- Veldhoek is een buurtschap (hoewel het een kerk heeft en dus ook dorp genoemd zou kunnen worden) in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, in deels gemeente Bronckhorst (t/m 2004 gemeente Hengelo), deels gemeente Berkelland (t/m 2004 gemeente Ruurlo).

- De buurtschap Veldhoek valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Hengelo, deels onder het dorp Ruurlo.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Veldhoek ligt in de ZO uithoek van de voormalige gemeente Hengelo en in de ZW uithoek van de voormalige gemeente Ruurlo, rond de provincialeweg N315 Ruurlo-Zelhem (die ter plekke Veldhoekseweg heet, en N hiervan op Ruurlo's grondgebied Zelhemseweg heet en Z hiervan op Zelhems grondgebied Ruurloseweg heet).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De huidige kern van Veldhoek ligt rond de Veldhoekseweg op Hengelo's grondgebied. Kennelijk was die kern er in 1840 nog niet, want in dat jaar wordt de buurtschap in de Volkstelling alleen vermeld onder de gemeente Ruurlo, met 30 huizen en 238 inwoners. Ook op de gemeenteplattegronden van Hengelo en Ruurlo uit 1867 staat de buurtschap alleen op de kaart van de gemeente Ruurlo ingetekend. Op Hengelo's grondgebied lijkt het huidige Veldhoek dan nog onontgonnen gebied.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool Veldhoek, in het buitengebied van de buurtschap op Ruurlo's grondgebied gelegen (Kapersweg 6), heeft na afloop van schooljaar 2012-2013 de deuren moeten sluiten.

- Anno 2015 is het de intentie van de International Advent School, tot dan nog gevestigd in de voormalige Schildersoordschool in Zelhem en Het Kervel in Hengelo, om te verhuizen naar Veldhoek. - Videoreportage waarin de school aan potentiële gegadigden toelicht hoe zij te werk gaat.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Klein eenvoudig hervormd (PKN) kerkje aan de Schapendijk uit 1951 (in het kerntje op Hengelo's grondgebied).

- De voormalige hervormde Boskapel (Boskapelweg 6, in het buitengebied op Ruurlo's grondgebied) is in 1843 gebouwd als school en in 1887 omgevormd tot kerk. In 2003 is er de laatste kerkdienst gehouden. De kapel is tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Hét evenement van het jaar in de Veldhoek is het Veldhoeksfeest (laatste weekend van september). Op vrijdagavond is de aftrap met een toneelavond, die verzorgd wordt door toneelspelers uit de buurtschap en omgeving. Na afloop is er altijd gezellige dansmuziek. Op zaterdagmorgen is er een prachtige allegorische optocht waarbij iedereen zijn mooiste creaties laat zien. Hierna wordt het openingsschot gelost van het vogelschieten. Op de weide starten de diverse Volksspelen, met als afsluiting het Rode draad-spel, wat altijd garant staat voor veel spektakel en plezier. De zaterdagavond wordt afgesloten met een showorkest.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Trage Tocht Veldhoek (16 km) is een prachtige rondwandeling door het Achterhoekse coulissenlandschap, bijna volledig over brede onverharde paden en wegen. Je loopt in een grote boog om de bosgebieden van Landgoed ’t Zand en Het Oude Schot heen en blijft steeds aan de rand van bos en boerenland. De route maakt een kleine doorsteek door bosgebied Het Klooster naar de buurtschap Dunsborg. Aan de namen van wegen als Schapendijk, Berkendijk, Elferinkdijk en Oosterindijk kun je zien dat dit deel van de Achterhoek vroeger vaak onder water stond. Daarom werden er dijken gebouwd om wegen aan te leggen. Nu kun je hier genieten van rust en stilte.

Terug naar boven

Links

- Veldhoeks Belang.

Reactie toevoegen