Ruurlo

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

GL gemeente Ruurlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ruurlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ruurlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ruurlo

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ruurlo.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ruurlo.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ruurlo.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ruurlo (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Ruurlo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Ruurlo.

- Onder het dorp Ruurlo vallen ook de buurtschappen De Bruil, De Haar, Heurne, Ruurlosebroek (deels) en Veldhoek (deels).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Ruurlo, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Vereniging Old Reurle.

- Joost van Heeckeren is een in 2008 door Arjen van Gijssel gecreëerd figuur, die middels de hiervoor gelinkte site en allerlei andere projecten, de jeugd van Ruurlo op speelse wijze kennis laat maken met de rijke geschiedenis van hun dorp (de site is overigens ook zeer lezenswaardig voor volwassenen). De figuur Joost van Heeckeren is inmiddels uitgegroeid tot mascotte van het dorp. Zo is er bijv. al een stripboek van verschenen en allerlei andere producten om hiermee Ruurlo 'op de kaart' te zetten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ruurlo heeft 23 rijksmonumenten.

- Ruurlo heeft 50 gemeentelijke monumenten.

- Kasteel Huize Ruurlo uit 1572, met een fundament uit 1350, was t/m 2004 het gemeentehuis van de gemeente Ruurlo, en is in 2016 gerenoveerd en herbestemd tot tweede vestiging van Museum MORE. De eerste vestiging van dit museum is in 2015 in Gorssel van start gegaan. De twee vestigingen vormen samen het grootste museum voor modern realisme in Nederland. "In Ruurlo gaat het in het bijzonder draaien om Carel Willink. Hij wordt gezien als de belangrijkste kunstschilder van het magisch realisme. Dit is een schilderstijl met een vervreemdende sfeer, door speling van licht, kleur, vorm en diepte. Verder willen we context creëren, bijvoorbeeld met tijdgenoten, werken die er perfect bij passen. Maar ook andere combinaties zijn mooi. Zo heeft fotograaf Paul Huf foto’s gemaakt van Mathilde Willink; muze en derde echtgenoot van Carel. Zulke werken maken een complete ervaring", aldus directeur operations Henk Uijterwaal. Het idee voor Museum MORE is afkomstig van zakenman Hans Melchers, die altijd al kunst heeft verzameld, en in 2012 de collectie van ca. 1.000 schilderijen van Dirk Scheringa heeft gekocht, om zo te voorkomen dat deze mooie collectie uiteen zou vallen. En dat was weer aanleiding tot de oprichting van een museum voor modern realisme. Overigens wordt anno 2016 nog hard gewerkt aan de renovatie en herinrichting. De openingsdatum is nog niet bekend.

- Molen Agneta.

- Gevelstenen in Ruurlo.

- Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is Jacob Dirk Carel baron van Heeckeren van Kell, eigenaar van het landgoed rond kasteel Ruurlo.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Festival Reurpop (weekend in juni) staat met bijna 300 vrijwillgers garant voor een weekend vol gezelligheid, diversiteit, saamhorigheid, originaliteit, laagdrempeligheid en kwaliteit. - Reurpop op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Zorgboerderij Klein Arfman.

Reactie toevoegen