Ruurlo

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

gemeente_ruurlo_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Ruurlo anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Ruurlo anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Ruurlo

Terug naar boven

Status

- Ruurlo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Ruurlo.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Brinkmanshoek, De Bruil, De Haar, Heurne, Ruurlosebroek (deels) en Veldhoek (deels). Dit zijn bij elkaar 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Ruurlo ligt centraal in de streek de Achterhoek en ligt verder O van de dorpen Wichmond en Brummen, ZO van de dorpen Vorden, Warnsveld, Almen en De Hoven en de stad Zutphen, ZZO van de stad Lochem en het dorp Laren, Z van het dorp Barchem, ZW van de stad Borculo en de dorpen Haarlo, Geesteren, Neede, Noordijk, Gelselaar en Rietmolen, W van het dorp Eibergen, NW van de dorpen Beltrum, Zieuwent en Lievelde en de steden Groenlo en Lichtenvoorde, NNW van het dorp Harreveld, N van het dorp Mariënvelde, NNO van het dorp Halle, NO van de dorpen Hengelo, Keijenborg, Velswijk en Zelhem en ONO van het dorp Hengelo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Ruurlo 386 huizen met 2.642 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 53/419 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Brouwershoek 20/133, Garvelinkhoek 14/110, Brinkmanshoek 26/159, Lusinkbrink 21/140, Nieuwenhuishoek 33/223, Wissinkhoek 27/163, Den Bruil 24/161, Winkelerhoek 16/120, Het Zieuwent 67/407, De Haar 17/120, Veldhoek 30/238, Formerhoek 16/121 en Everwenninkhoek 22/128. Tegenwoordig heeft het dorp Ruurlo ca. 3.100 huizen met ruim 7.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Ruurlo, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Vereniging Old Reurle.

- Joost van Heeckeren is een in 2008 door Arjen van Gijssel gecreëerd figuur, die middels de hiervoor gelinkte site en allerlei andere projecten, de jeugd van Ruurlo op speelse wijze kennis laat maken met de rijke geschiedenis van hun dorp (de site is overigens ook zeer lezenswaardig voor volwassenen). De figuur Joost van Heeckeren is inmiddels uitgegroeid tot mascotte van het dorp. Zo is er bijv. al een stripboek van verschenen en allerlei andere producten om hiermee Ruurlo 'op de kaart' te zetten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ruurlo heeft 23 rijksmonumenten.

- Ruurlo heeft 50 gemeentelijke monumenten.

- Kasteel Huize Ruurlo uit 1572, met een fundament uit 1350, was t/m 2004 het gemeentehuis van de gemeente Ruurlo, en is in 2016 gerenoveerd en herbestemd tot tweede vestiging van Museum MORE. De eerste vestiging van dit museum is in 2015 in Gorssel van start gegaan. De twee vestigingen vormen samen het grootste museum voor modern realisme in Nederland. "In Ruurlo gaat het in het bijzonder draaien om Carel Willink. Hij wordt gezien als de belangrijkste kunstschilder van het magisch realisme. Dit is een schilderstijl met een vervreemdende sfeer, door speling van licht, kleur, vorm en diepte. Verder willen we context creëren, bijvoorbeeld met tijdgenoten, werken die er perfect bij passen. Maar ook andere combinaties zijn mooi. Zo heeft fotograaf Paul Huf foto’s gemaakt van Mathilde Willink; muze en derde echtgenoot van Carel. Zulke werken maken een complete ervaring", aldus directeur operations Henk Uijterwaal.

Het idee voor Museum MORE is afkomstig van zakenman Hans Melchers, die altijd al kunst heeft verzameld, en in 2012 de collectie van ca. 1.000 schilderijen van Dirk Scheringa heeft gekocht, om zo te voorkomen dat deze mooie collectie uiteen zou vallen. En dat was weer aanleiding tot de oprichting van een museum voor modern realisme. Overigens wordt anno 2016 nog hard gewerkt aan de renovatie en herinrichting. De openingsdatum is nog niet bekend.

- Molen Agneta. Bij de molen is ook Houtzagerij Agneta gevestigd. Ze werken met Europese houtsoorten, en zijn gespecialiseerd in hout voor (molen)restauraties. Ook leveren zij gebinten, bruggen en overige houtconstructies. Op werkdagen zagen zij met supersnelle bandzagen. Maar op zaterdagen hebben zij een enthousiaste groep vrijwilligers - de Vrienden van Molen Agneta - in de molen die graag demonstreren hoe er vroeger op windkracht werd gezaagd. Kom ook eens kijken!

- Gevelstenen in Ruurlo.

- Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is Jacob Dirk Carel baron van Heeckeren van Kell, eigenaar van het landgoed rond kasteel Ruurlo.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Koningsdag.

- Festival Reurpop (weekend in juni) staat met bijna 300 vrijwillgers garant voor een weekend vol gezelligheid, diversiteit, saamhorigheid, originaliteit, laagdrempeligheid en kwaliteit. - Reurpop op Facebook.

- “Reurle neugt oe” is een feest dat door de gehele Ruurlose gemeenschap gevierd wordt. Het Septemberfeest (gedurende 4 dagen) is een feest met veel spektakel op de Blikmansweide en in het dorp. Op donderdagavond begonnen ze met de verlichtingsroute door de prachtig versierde straten van Ruurlo en het stratenfeest met “Reurle Live”. Op vrijdagmorgen openen ze de Septemberfeesten 2017 officieel tijdens het Scholenfeest met leerlingen van alle basisscholen van Ruurlo. Daarna nemen de leerlingen deel aan een geweldig leuk programma dat door leerkrachten en ouders van een van de Reurlse scholen in elkaar is gezet. Ieder jaar weer staat dit programma garant voor heel veel plezier.

’s Middags is er een ouderenmiddag en opent de Kermis om 14.00 uur haar attracties. Vanaf 17.00 uur komen vele Ruurlose bedrijven een borrel drinken op de gezellige Oranje Bedrijvenborrel. Rond half 8 beginnen ze met het eerste onderdeel van de Interdorpspelen en daarna feesten ze tot in de late uurtjes. Zaterdag trekt vanaf 13.30 uur de Allegorische Optocht door de Ruurlose straten. Een kleurrijke en bonte optocht door en voor jong en ouder. Aansluitend op de optocht het begin van de Interdorpspelen op de Blikmansweide en wederom tot ’s avonds laat muziek in de tenten. Na de optocht op zondag zijn er de traditionele volksspelen met vogelschieten, vogelgooien en spelletjes voor de kinderen.

- Als het 's winters hard genoeg vriest, kun je schaarsen op de ijsbaan van de in 1938 opgerichte IJsclub Ruurlo. Ze noemen hun baan 'het Thialf van de Achterhoek'.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ruurlo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij Klein Arfman.

- Veiligheid: - Brandweer Ruurlo.

Reactie toevoegen