Bronckhorst

Gemeente
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Bronckhorst

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Bronckhorst.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Bronckhorst.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bronckhorst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bronckhorst (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Bronckhorst is een gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek.

- De gemeente Bronckhorst is in 2005 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Hengelo, Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem.

- De gemeente Bronckhorst omvat het stadje Bronkhorst, de dorpen Baak, Halle, Hengelo, Hoog-Keppel, Hummelo, Keijenborg, Kranenburg, Laag KeppelOlburgen, Steenderen, Toldijk, Velswijk, Vierakker, Voor-Drempt en Achter-Drempt (tweelingdorp), Vorden, Wichmond en Zelhem en de buurtschappen Bekveld, Delden, Dunsborg, Eldrik, Gooi, Halle-Heide, Halle-Nijman (deels), Heidenhoek, IJzevoorde (deels), Linde, De Meene, Medler, Meuhoek, Mossel, Noordink, Oosterwijk, Rha, Varssel, Veldhoek (deels), Veldwijk, Wassinkbrink, Wientjesvoort, Wildenborch, Winkelshoek, Wittebrink en Wolfersveen.

- Wapen van de gemeente Bronckhorst.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Bronckhorst.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bronckhorst is één van de gemeenten die de komende jaren te maken krijgt met krimp (bevolkingsdaling; tot 2040 gaat het inwonertal van de gemeente dalen van 38.000 naar minder dan 30.000), met daaraan gerelateerde thema's zoals kleinere gezinnen, minder jongeren en meer ouderen. Om daarop tijdig te anticiperen is in 2012 de nota Krimp beheersbaar begeleiden uitgebracht. Vernieuwend aan de aanpak in Bronckhorst is dat niet alleen naar alle beleidsterreinen is gekeken waar demografische ontwikkelingen een invloed op hebben, maar ook naar de onderlinge samenhang. Krimp zorgt voor verandering op het terrein van wonen, economie, fysieke leefomgeving, zorg, sport, cultuur en onderwijs en dienstverlening. Vanuit de inhoudelijke visie van de gemeente is gekeken naar de huidige stand van zaken en de invloed van de demografische ontwikkelingen op de thema’s en de onderlinge relatie. Nadere toelichting op de nota 'Krimp beheersbaar begeleiden'.

- Presentatie van het waarom, nut en noodzaak, van de scholenfusies in de gemeente Bronckhorst, zoals die zich tussen ca. 2012 en 2016 hebben voltrokken. Zo zijn de basisscholen in de buurtschappen Halle-Heide, Halle-Nijman, Varssel en Veldhoek in 2013 gesloten. De Wolfersveenschool blijft behouden. Hier is de nieuwe fusieschool gekomen die op termijn zo'n 100 leerlingen zal huisvesten, van Wolfersveen en van de andere genoemde buurtschappen. Met één sterke plattelandschool blijft in ieder geval het onderwijs in dit gebied aanwezig en de leefbaarheid behouden. De afzonderlijke scholen werden geleidelijk te klein (anno 2012 gemiddeld ca. 45 leerlingen) om levensvatbaar te blijven.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Bronckhorst.

 

Reactie toevoegen