Lochem

Plaats
Stad en gemeente
Lochem
Achterhoek
Gelderland

lochem nieuwstad 1924 [640x480].jpg

Lochem Nieuwstad 1924

Lochem Nieuwstad 1924

GL gemeente Lochem in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Lochem in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Lochem in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Lochem

Terug naar boven

Status

- Lochem is een stad en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek.

- De gemeente Lochem omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Almen, Barchem, Eefde, Epse (grotendeels), Exel, Gorssel, Harfsen, Joppe en Laren, en de buurtschappen Ampsen, Armhoede, Bekmansbroek / 't Veller, Bosheurne, De Schoolt, De Wippert, Exel-Tol, Groot Dochteren, Klein Dochteren, Kring van Dorth, Langen, Nettelhorst, Oolde, Quatre Bras, Scheggertdijk en Zwiep. Dit zijn in totaal 1 stad, 9 dorpen en 16 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Lochem.

- De gemeente Lochem is per 1-8-1971 vergroot met de gemeente Laren en in 2005 met de gemeente Gorssel.

- Onder de stad Lochem valt ook de buurtschap Klein Dochteren. De buurtschappen Langen, Nettelhorst en Zwiep vallen voor de postadressen onder de stad Lochem, maar zijn in de praktijk meer op het dorp Barchem gericht. De buurtschappen Ampsen en Armhoede vallen voor de postadressen ook onder de stad Lochem, maar zijn in de praktijk meer op het dorp Exel gericht. De buurtschap Exel-Tol, in de praktijk vallend onder laatstgenoemd dorp, valt voor de postadressen eveneens onder de stad, zij het deels.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Lochem.

Terug naar boven

Ligging

Lochem ligt O van Zutphen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Lochem 390 huizen met 2.046 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 309/1.587 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Klein-Dochteren 52/314 (deels) en Armhoede 29/145. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 14.000 huizen met ca. 33.500 inwoners, waarvan ca. 5.500 huizen en een kleine 14.000 inwoners in de stad.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van) deze gemeente kun je terecht bij het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem en bij het Regionaal Archief Zutphen (dat ook het archief van Lochem beheert).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2010 is het Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Lochem vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lochem heeft 66 rijksmonumenten.

- Lochem heeft 151 gemeentelijke monumenten.

- In de protestantse Gudulakerk worden sinds 2010 naast kerkdiensten ook orgelconcerten georganiseerd en activiteiten op het gebied van dans en theater.

- In het voormalige postkantoor (Markt 7-8) is sinds 2016 een huisartsenpraktijk gevestigd.

- Gevelstenen in Lochem.

- Sinds 2018 heeft de gemeente Lochem een Monumentencoach, die eigenaren van (rijks- en gemeentelijke) monumenten adviseert en ondersteunt m.b.t. bijv. restauratie en verbouwing.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De vrijwilligers van de Stichting Openluchttheater Lochem (STOL) maken het mogelijk dat er jaarlijks vele evenementen in de unieke setting van het openluchttheater kunnen plaatsvinden. Zoals Winterwonderland, Windstrekenfestival, Openluchtspel, Zomertafelconcert, Kindervoorstelling, en Lochem Actief.

- Keidagen (gedurende 5 dagen in mei).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lochem (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Lochem. - Nieuws van de gemeente Lochem op Facebook.

- Buurtverenigingen: - Buurtvereniging Tuetsloe (betreft de wijk Tusseler).

- Veiligheid: - Politie Lochem. - Via Whatsapp in de diverse wijken beoogt Buurtpreventie Lochem de buurten zo veilig mogelijk te houden, en inbraken en criminaliteit zo veel mogelijk te voorkomen.

Reactie toevoegen