Haarlo

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

haarlo tuin hotel burgers 1955 [640x480].jpg

Haarlo Tuin hotel Burgers 1955

Haarlo Tuin hotel Burgers 1955

Haarlo

Terug naar boven

Status

- Haarlo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Borculo.

- Onder het dorp Haarlo valt ook de buurtschap Waterhoek.

Terug naar boven

Ligging

Haarlo ligt O van Borculo, WNW van Eibergen, ZW van Neede, aan de N822 (Borculo-Eibergen) en grenst in het N aan de rivier de Berkel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Haarlo 45 huizen met 366 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ruim 700 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De ambitie van het project Energie Marke Haarlose Veld is het kleinschalige coulissenlandschap van het Haarlose Veld (= het buitengebied Z van Haarlo) te ontwikkelen tot producent van duurzame energie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van mest, hout en maaisel uit landschapselementen en van zonnecollectoren. Deze energieproductie wordt zodanig ontwikkeld dat deze het karakter van het kleinschalige landschap op langere termijn versterkt. Dit levert rendement op voor de bewoners van het gebied en daarmee wordt duurzame instandhouding van het landschap mogelijk gemaakt. Bewoners, ondernemers en gebruikers van het gebied ontwikkelen de plannen samen met de betrokken overheden en profiteren evenredig van de resultaten. (2010)

- Spar-supermarkt Ellenkamp in het centrum van Haarlo is in 2013 afgebroken en vervangen door 4 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haarlo heeft 6 rijksmonumenten.

- Haarlo heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Het interieur van het monumentale achtkantige kerkje de Kluntjespot is in 2012 gerenoveerd. In 2014 is het kerkje verbouwd en herbestemd tot woning. Het project heeft hiermee een internationale architectuurprijs gewonnen. Reportage over verbouwing kerkje Haarlo tot woning in The New York Times, juni 2014. Zie ook de diaserie in dat artikel!

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Tussen Haarlo en Borculo is de rivier de Berkel nu natuurlijker ingericht. Het betekent onder andere dat de stuw bij de Hoge Brug nabij de Hambroekplas passeerbaar is geworden voor vissen. Zo krijgen vissen een groter leefgebied. Ook zijn delen van de oever nu minder steil ingericht en is er een paaiplaats voor vissen aangelegd. Daar kunnen vissen eitjes leggen. Hoewel de inrichting gericht is op vissen profiteren ook andere dieren hiervan. De herinrichting Berkel tussen Haarlo en Borculo is in 2013 uitgevoerd.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Haarlo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- MFC: - Multifunctioneel centrum (MFC) Kulturhus ’t Stieltjen is in 2008 gerealiseerd. Verschillende verenigingen en organisaties houden hier hun activiteiten. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor culturele en sociale activiteiten voor jong en ouder. In de verschillende ruimtes zijn onder andere mogelijkheden om te vergaderen, cursussen te houden, te sporten of muziek te maken. Ook is er een bibliotheek 'Dorpsböke'.

- Kinderopvang: - Kindcentrum 't Zunneke is in januari 2013 formeel geopend en loopt al als 'n zunneke.

- Sport: - Voetbalvereniging SP Haarlo is opgericht in 1966 en heeft dames-, heren- en jeugdteams.

- Zorg: - Zorgboerderij De Berkelhof.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haarlo, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen