Hof van Twente

Gemeente
Hof van Twente
Twente
Overijssel

Hof van Twente-logo [640x480].jpg

Het logo van de gemeente Hof van Twente symboliseert de vijf gemeenten waaruit zij is ontstaan, plus het uitgesproken groene en landelijke karakter van de gemeente

Het logo van de gemeente Hof van Twente symboliseert de vijf gemeenten waaruit zij is ontstaan, plus het uitgesproken groene en landelijke karakter van de gemeente

Hof van Twente samenwerkingsverband bord [640x480].jpg

Het logo van het samenwerkingsverband Hof van Twente dat voorafging aan de oprichting van de gelijknamige gemeente, had zes halve cirkels die symbool gestaan zullen hebben voor de zes kernen van die gemeenten.

Het logo van het samenwerkingsverband Hof van Twente dat voorafging aan de oprichting van de gelijknamige gemeente, had zes halve cirkels die symbool gestaan zullen hebben voor de zes kernen van die gemeenten.

hof_van_twente_e.o._dorpsfeesten.jpg

In Hof van Twente e.o. houden ze wel van een feestje: bijna ieder weekend is er wel ergens een dorpsfeest in de gemeente of omgeving

In Hof van Twente e.o. houden ze wel van een feestje: bijna ieder weekend is er wel ergens een dorpsfeest in de gemeente of omgeving

Hof van Twente

Terug naar boven

Status

- Hof van Twente is een gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Twente.

- De gemeente Hof van Twente is in 2001 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Ambt Delden, Diepenheim, Goor, Markelo en Stad Delden. De hoofdplaats van de gemeente is Goor.

- Wapen van de gemeente Hof van Twente.

- Naast de kernen Diepenheim (een stad), Goor (een stad) en Markelo (een dorp), die je hierboven reeds gelinkt vindt, en de kern Delden (een stad), omvat de gemeente Hof van Twente nog de dorpen Bentelo en Hengevelde, plus ca. 15 buurtschappen, die je op de pagina's van Markelo, Ambt Delden en Diepenheim gespecificeerd vindt. Naast deze buurtschappen zijn er in de gemeente dus 3 steden en 3 dorpen.

- Site van het Platform Buurtschappen Hof van Twente.

- Hof van Twente heeft een vriendschapsverdrag met stadsdeel Pechersk van de (hoofd)stad Kiev (Oekraïne).

- De gemeente Hof van Twente heeft in 2010 op voorstel van buurtschapbewoners bij vrijwel alle buurtschappen plaatsnaamborden geplaatst (in totaal 86 borden bij 15 buurtschappen). Zie de link in de volgende alinea. Hopelijk doet dit lovenswaardige initiatief door andere gemeenten goed volgen, want er zijn nog heel wat (naar schatting ca. 2.000) buurtschappen in ons land die nog geen enkele vorm van plaatsnaambord hebben (dan wel waar het plaatsnaambord in de loop der tijd is verdwenen, bijvoorbeeld door gemeentelijke herindeling, zoals dat ook bij de buurtschappen van Markelo het geval was), terwijl het - hoe klein soms ook - net zo goed '(woon)plaatsen' zijn als steden en dorpen. En bij een plaats horen plaatsnaamborden, als erkenning van de eigen - cultuurhistorische maar ook huidige maatschappelijke - identiteit die de buurtschappen en hun inwoners hebben.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hof van Twente.

Terug naar boven

Naam

In het Twents / Nedersaksisch
Hof van Tweante.

Naamgeving
De naam vind haar oorsprong in het samenwerkingsverband tussen de toenmalige gemeenten Ambt Delden, Diepenheim, Goor, Markelo en Stad Delden, dat zij in 1992 met elkaar sloten. Het kleinschalige, landelijke toerisme vervulde een belangrijke functie binnen die gemeenten, met gebieden als De Borkeld, Twickel, Weldam en de historische centra van Diepenheim en Delden. Daardoor beschouwden de gemeenten zich gezamenlijk als de 'Hof' (als in 'landerij') van Twente. Bij het begin van het herindelingstraject in 1997 is die naam als werknaam gekozen, en naderhand dus de definitieve naam van de fusiegemeente geworden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Hof van Twente ligt in de streek Twente en grenst in het W en Z aan de provincie Gelderland (resp. Lochem en Neede), in het O aan de gemeenten Haaksbergen, Hengelo en Borne en in het N aan de gemeenten Almelo, Wierden en Rijssen-Holten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Hof van Twente is bij haar ontstaan in 2001 als volgt samengesteld:

- van de gemeente Goor: 938 hectare met 5.124 huizen en 12.349 inwoners;

- van de gemeente Markelo: 8.921 hectare met 2.658 huizen en 7.183 inwoners;

- van de gemeente Stad Delden: 583 hectare met 2.957 huizen en 7.183 inwoners;

- van de gemeente Ambt Delden: 7.861 hectare met 1.856 huizen en 5.315 inwoners;

- van de gemeente Diepenheim: 2.644 hectare met 1.024 huizen en 2.754 inwoners;

- van de gemeente Hengelo: 354 hectare met 25 huizen en 65 inwoners (grenscorrectie);

- van de gemeente Borne: 54 hectare met 1 huis en 6 inwoners (grenscorrectie).
(onder de links vind je plattegronden van de gebieden die het betrof. © van de bewerkte plattegronden: Andreas Bartelink)

- Tegenwoordig heeft de gemeente Hof van Twente ca. 15.000 huizen met ca. 35.000 inwoners, op een oppervlakte van 213 km2 (dat is dus gemiddeld ca. 160 inwoners per km2).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in een of meer kernen van de gemeente Hof van Twente, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Canon van Hof van Twente.

- Stichting De Hofmarken is het overkoepelend orgaan van de heemkundeverenigingen in de 5 voormalige gemeenten. De sites van de respectievelijke heemkundekringen vind je bij de pagina's van de desbetreffende plaatsen.

- Op de Beeldbank Hof van Twente kun je middels tienduizenden foto's, ansichten en knipsels dwalen door de geschiedenis van Ambt Delden, Delden, Diepenheim, Goor en Markelo.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Strategische Visie 2030 gemeente Hof van Twente.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Hof van Twente Herfstfiets4daagse (oktober, in 2019 voor de 26e keer). "De stichting is op gericht in 1993. De Hof van Twente - van oorsprong een toeristische samenwerking van de 5 gemeenten die later de gelijknamige gemeente vormden - heeft in 1992 de KLM Tourisme Trophy gewonnen voor het beste toeristische product (de 5-Sterrenfietsroute). Mede hierdoor kwamen er veel toeristische fietsers naar deze mooie streek en was er een sterke belangstelling voor meer fietsroutes. De oprichters waren de mening toegedaan dat we een 4-daagse moesten maken en omdat de kalender voor de zomer overvol was en er in het najaar geen fietsvierdaagses werden georganiseerd, kozen zij voor een herfstfiets4daagse. De NTFU was erg gecharmeerd van ons initiatief en al snel werd de Herfstfiets4daagse een begrip onder velen. Bij menig ander fietsevenement hoorde je dan ook "Tot straks in Goor, want je fietst toch ook de laatste fiets4daagse nog wel mee". De deelnemers zijn altijd zeer enthousiast, de organisatie verloopt uitstekend, de natuur met zijn herfsttinten is zeer mooi, de akkers en velden zijn geoogst en de blikken kunnen dan ver dwalen, het weer is bijna altijd goed, en de logiesverstrekkende bedrijven doen hun uiterste best om onze deelnemers te verwennen. In de avonduren kan er uitstekend worden gegeten bij tal van gerenommeerde restaurants in de Hof. Al met al wil het bestuur zich sterk blijven maken voor een genoeglijke en gezellige Herstfiets4daagse met telkens vernieuwde routes. Je bent altijd van harte welkom in onze mooie Hof van Twente!"                                 

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Twentekanaal (zie vanaf de 13e alinea van deze paragraaf op die pagina) loopt voor een groot deel door de gemeente Hof van Twente.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hof van Twente (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Hof van Twente. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Hofstreek Omroep is de lokale omroep voor het grondgebied van de gemeente Hof van Twente.

- Muziek: - Muziekschool Hof van Twente is de plaats in de Hof waar muzikaal talent op allerlei manieren samenkomt en daarnaast is de dansafdeling al jaren van zeer hoog niveau. Van samenspel tot zingen, van instrumenten bespelen tot dansen: de Muziekschool kleurt de Hof met een prachtig palet van mogelijkheden voor iedereen.

- Veiligheid: - Politie Hof van Twente.

Reactie toevoegen