De Wolden

Gemeente
De Wolden
Drenthe

De Wolden

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Wolden.

Terug naar boven

Status

- De Wolden is een gemeente in de provincie Drenthe. De gemeente De Wolden is in 1998 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Ruinen (grotendeels), Ruinerwold, De Wijk en Zuidwolde. Toen zijn ook, door middel van grenscorrecties, delen van de gemeente Ruinen, met name een deel van het buitengebied van het dorp Ruinen, met daarin delen van de buurtschappen Benderse en Witteveen, en een deel van het buitengebied van het dorp Pesse, met daarin een (klein) deel van de buurtschap Kraloo (bij Eursinge bij Pesse), overgegaan naar de tegelijkertijd gevormde gemeente Westerveld; ook tegelijkertijd zijn aanzienlijke delen van de gemeente Ruinen, ook door grenscorrecties, naar de toen vergrote gemeente Hoogeveen overgegaan, met name delen O van de A28 (met daarin onder andere de dorpskern van Pesse) en Z van de N375; de rest van de gemeente Ruinen is toen overgegaan naar de gemeente De Wolden.

- De gemeente De Wolden omvat de dorpen Alteveer (grotendeels), Ansen, de Wijk, Drogteropslagen, Echten, Fort, Kerkenveld, Koekange, Koekangerveld, Linde, Oosteinde, Ruinen (grotendeels), Ruinerwold, Veeningen en Zuidwolde, en de buurtschappen Anholt, Armweide, Bazuin, Benderse (grotendeels), Berghuizen, Blijdenstein, Bloemberg, Braamberg (deels), Broekhuizen (deels), Buitenhuizen, De Stapel, De Stuw, De Tippe (deels), De Weide, Dijkhuizen, Drogt, Eemten, Engeland, Eursinge, Gijsselte, Haakswold (grotendeels), Haalweide, Hees, Hoge Linthorst, Kraloo (bij Eursinge bij Pesse; grotendeels), Kraloo (bij Ruinerwold), Leeuwte, Lubbinge, Lunssloten, Middelveen, Nolde, Noordwijk, Oldenhave, Oshaar, Oud Veeningen, Paardelanden, Pieperij, Rheebruggen, Ruinerweide, Schottershuizen, Schrapveen, Steenbergen, Struikberg, Ten Arlo, Vuile Riete, Weerwille, Wemmenhove en Witteveen (deels). Dit zijn 15 dorpen en 48 buurtschappen in totaal. In sommige media staat vermeld dat Bultinge ook nog een buurtschap zou zijn in deze gemeente. Dat is echter geen buurtschap meer. Hoe dat zit kun je lezen onder Eursinge, waar het in is opgegaan.

- Wapen van de gemeente De Wolden.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente De Wolden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente De Wolden heeft ca. 10.000 huizen met bijna 24.000 inwoners. Zowel in 2014 als 2015 is het inwonertal van de gemeente licht toegenomen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De winkeliers van Ondernemersplatform De Wolden werken sinds 2016 samen met de gemeente aan een toekomstvisie. Winkelgebieden moeten als een coöperatie samen een visie en strategie opstellen, zo stelt MKB-Noord in het 'Onderzoek vitale noordelijke dorpen en steden', dat hiervoor een stappenplan geeft. De bedreigingen zijn legio: Krimp, vergrijzing, de crisis, veranderd koopgedrag. Ook de mogelijke komst van een Factory Outlet Center in Assen is een bedreiging, zeker voor de kledingwinkels in Zuidwolde. "En in Steenwijk zijn ze bezig met een hypermarkt, dat is 25 kilometer van Ruinerwold en dat zal de ondernemers omzet kosten", aldus Sietze Koetsier van het Ondernemersplatform, een van de 20 deelnemers die als klankbord diende in het onderzoek. "Je moet uitgaan van je eigen kracht. Als je zomers wat toeristische aanloop hebt dan zoek je het als dorp in wat kleine winkels met leuke dingen. Maar voor een dorp als Ruinerwold is het belangrijk dat mensen er ook de dagelijkse boodschappen kunnen doen." De coöperatieve samenwerking tussen winkeliers betekent ook dat winkeliers hun eigen toekomstplan zullen moeten willen delen. "Je moet van de winkeliers die er nog zijn, weten hoe ze denken dat ze er over zeg 10 jaar voorstaan. Als ze bijvoorbeeld geen opvolging hebben, dan moeten we nu al gaan nadenken over de invulling die we daaraan gaan geven", aldus Koetsier. (bron)

- In oktober 2016 is gestart met de aanleg van het op dat moment snelste glasvezelnetwerk van Nederland, dat wordt aangelegd in de hele plattelandsgemeente De Wolden. Gedeputeerde Henk Jumelet: "Door samen te werken bereik je meer. Bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden is hier het levende bewijs van." Directeur van aandeelhouder Rendo, Eddy Veenstra: "Een goede infrastructuur is nu en in de toekomst van groot belang. Denk aan de werkgelegenheid en de leefbaarheid op het platteland. Energie en dataverkeer zullen elkaar in de toekomst ook steeds meer versterken." Alle inwoners van De Wolden (ca. 10.000 huishoudens) worden gratis aangesloten, ook alle bewoners van de buitengebieden. Het project beoogt medio 2018 gereed te zijn.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Concours Hippique De Wolden (juli, in Veeningen) is een paardensport evenement op het hoogste niveau. Het twee weken durende evenement (2 x 4 dagen), dat ca. 17.000 bezoekers trekt, wordt georganiseerd op het concoursterrein van oud-international Jan Broek in Veeningen. Ruiters en amazones uit ca. 35 landen tonen hun kunnen. Traditioneel is er op de eerste zaterdagavond van het concours de Summer Sale. Tijdens deze sale worden veulens en springpaarden verkocht aan de hoogste bieder. Veel fokkers en handelaren komen hier op af. De springpaarden worden verkocht voor een gemiddelde verkoopprijs van ca. €50.000. Tijdens het achtdaagse evenement komen ongeveer 1200 paarden in de ring.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Er zijn 3 Zwembaden in gemeente De Wolden.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente De Wolden.

Reactie toevoegen