Echten (Drenthe)

Plaats
Dorp
De Wolden
Drenthe

Echten (Drenthe)

Terug naar boven

Status

- Echten is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Ruinen.

- Onder het dorp Echten valt ook een deel van de buurtschap Oshaar.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Echten ligt W en N van de A28, W van de stad Hoogeveen en het dorp Fluitenberg, NW van het dorp Zuidwolde, N van de dorpen Veeningen en Fort, O van het dorp Koekange en de stad Meppel, OZO van het dorp Ruinerwold, ZO van de dorpen Oosteinde en Ruinen, Z van het Nationale Park Dwingelderveld en ZW van het dorp Pesse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Echten 24 huizen met 210 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 360 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Echten is een Vijfsterrendorp. Wat dat inhoudt, kun je lezen onder de link.

- Dorpsvisie Echten (2011).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Echten heeft 15 rijksmonumenten.

- De rijksmonumenten hebben voor een groot deel betrekking op Huis te Echten, dat tegenwoordig in gebruik is bij zorginstelling Visio, die hier een dagcentrum heeft voor meervoudig visueel en verstandelijk beperkte volwassenen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed Boerenbos ligt N van Echten in het natuurgebied Echtenerveld. Waterschap Reest & Wieden heeft in 2009 een plan ontwikkeld om met bosaanleg het bestaande bos- en natuurgebied Echtenerveld uit te breiden en de ruimtelijke variatie van het gehele gebied te vergroten. Op het landgoed zijn ruimten, die een functie vervullen als tuin, weide voor extensieve begrazing, boomweide, expositieruimte voor kunst en kleinschalige natuurbouw. Diverse bestaande landschapselementen, zoals fruitbomen en een eikenlaan worden in het plan geïntegreerd en er wordt een wandelpad aangelegd. De bestaande poelen voor amfibieën en reptielen worden uitgebreid. Door het omzetten van agrarische grond kunnen de poelen beter worden ingepast in de omgeving.

Delen van het landgoed, dat in particulier eigendom is, zijn sinds kort opengesteld en ingericht met infoborden, zitbanken en fiets- en wandelpaden voor het publiek. De watergangen krijgen een natuurlijker oever, waardoor plas- en draszones aangelegd kunnen worden. Hierdoor vernatten de landschappen en dit komt de flora en fauna ten goede. Hierdoor is ook op kleine schaal waterberging mogelijk. De ruimere inrichting van de watergang zorgt voor een betere ecologische omgeving voor flora en fauna, terwijl het omringende landbouwareaal hiervan geen nadelige gevolgen ondervindt. De deelname van het waterschap aan dit project is van belang voor de ecologisch robuuste verbindingszone Reestdal / Dwingelderveld.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Echten.

- Zorg: - Zorgboerderij Refaja. - Zorgboerderij De Naoberhoeve.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Echten.

Reactie toevoegen