Broekhuizen (Meppel)

Plaats
Buurtschap
Meppel De Wolden
Drenthe

broekhuizen_meppel_plaatsnaambord.jpg

Buurtschap Broekhuizen ligt tegenwoordig grotendeels in de gemeente Meppel, deels in de gemeente De Wolden. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Buurtschap Broekhuizen ligt tegenwoordig grotendeels in de gemeente Meppel, deels in de gemeente De Wolden. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Broekhuizen (Meppel)

Terug naar boven

Status

- Broekhuizen is een buurtschap in de provincie Drenthe, in grotendeels gemeente Meppel (t/m 1997 gemeente Ruinerwold, in 1998 over naar gemeente Meppel), en deels gemeente De Wolden (t/m 1997 gemeente de Wijk, in 1998 over naar gemeente De Wolden).

- Bij de gemeentelijke herindelingen van 1998 is het grootste deel van de buurtschap Broekhuizen middels een grenscorrectie van de gemeente Ruinerwold naar de gemeente Meppel overgegaan (in afwijking van het overige deel van de gemeente Ruinerwold, dat is opgegaan in de nieuwe gemeente De Wolden). Op dat moment is dit deel van de buurtschap een formele woonplaats geworden met een eigen postcode (7965) en postale plaatsnaam. Voorheen lag de buurtschap voor de postadressen grotendeels 'in' Ruinerwold. Kennelijk lag het te gevoelig om de buurtschap postaal 'in' Meppel te laten liggen en is daarom een eigen postcode en woonplaatsnaam toegekend. Een klein deel van de buurtschap ligt sinds 1998 desondanks in de gemeente De Wolden (t/m 1997 gemeente de Wijk), en valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Koekange (zie verder onder Ligging en Statistische gegevens).

- Buurtschap Broekhuizen ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Broekhuzen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Broekhuizen ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Kuipersdijkje en Oosterboerseweg. Enkele panden aan de oostkant van de naar de buurtschap genoemde weg vallen onder het dorp Koekange, gemeente De Wolden. Het betreft de huisnrs. 31-37 en 34-44.. De buurtschap ligt direct O van Meppel, O van de wijk Oosterboer en grenst in het Z aan de Hoogeveense Vaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Broekhuizen 30 huizen met 246 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners in de gemeente Meppel, met dien verstande dat daarnaast, zoals bij Ligging vermeld, nog een 10-tal panden tot Koekange worden gerekend.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Broekhuizen heeft 4 rijksmonumenten, zijnde boerderij Den Hof uit begin 19e eeruw op Oosterboerseweg 1, de boerderij uit 1792 op Kuipersdijkje 4, en de herenboerderij in eclectische stijl uit 1896, met schuur, van architect G. Otten, op Broekhuizen 14.

- De buurtschap heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde de boerderij op Broekhuizen 13, de woning op nr. 15 en de boerderij op nr. 18.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Broekhuizen, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen