Drogteropslagen

Plaats
Dorp
De Wolden
Drenthe

Drogteropslagen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Drogteropslagen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Drogteropslagen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Drogteropslagen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Drogteropslagen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- Onder het dorp Drogteropslagen valt ook een deel van de buurtschap De Tippe.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Op kaarten uit 1851-1855 komt het gebied als zodanig (de plaats zelf bestond toen nog niet) voor als Drogter Opslagen.

Terug naar boven

Ligging

Drogteropslagen ligt ZO van Zuidwolder, NO van Dedemsvaart, rond de weg Drogteropslagen, en grenst in het Z aan het riviertje de Reest, die hier de grens met de provincie Overijssel vormt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Drogteropslagen heeft ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De plaats Drogteropslagen is sinds 1900 ontstaan door veenontginningen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2014 zijn de basisscholen uit Linde (De Lindert) en Drogteropslagen (Reestzicht)  gefuseerd en gaan zij verder onder de naam OBS De Klimtoren. De school biedt verantwoord, eigentijds onderwijs aan, waarin leerlingen worden gestimuleerd in een vertrouwde omgeving  hun eigen groei te kunnen volgen (klimmen) en daarmee een stevige basis kunnen leggen voor de eigen ontwikkeling, op weg naar gelukkig zijn en blijven. De school heeft ambitie, durft zich boven het maaiveld uit te steken en wil voor ouders en kinderen uit de verre omgeving een stralend middelpunt zijn binnen het openbaar onderwijs in deze regio. Toren: duidt op een specifieke hoogte; altijd van ver herkenbaar voor de omgeving (zoals een kerk- of watertoren). Voor de omgeving vervullen ze een speciale rol; vaak is het een ankerpunt. Een toren moet wel een stevige basis hebben, anders gaan muren scheuren; kan de toren scheef gaan staan.  De school in Drogteropslagen heeft ook zo’n prachtige toren in de achtergevel, waar destijds bij de herbouw best enige strijd om is gevoerd om deze gerealiseerd te krijgen.

- De verbetering van de wegen in Noord-Overijssel pal tegen de grens met Drenthe pakt gunstiger uit dan werd gevreesd. Een deel van de aanvankelijk wegbezuinigde projecten wordt alsnog uitgevoerd. Dit is o.a. goed nieuws voor de inwoners van Drogteropslagen en verkeer van elders dat bij dit dorp de N377 kruist. Deze weg voert vanaf de A28 bij De Lichtmis via onder meer Dedemsvaart naar Coevorden. Het is de bedoeling dat (vermoedelijk medio 2015) een viaduct de gevaarlijke oversteek bij het zuidelijkste puntje van Drenthe vervangt.

Reactie toevoegen