Oud Veeningen

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

Oud Veeningen

Terug naar boven

Status

- Oud Veeningen is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Veeningen.

- De buurtschap Oud Veeningen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oud Veeningen ligt direct N van het dorp Veeningen, rond de gelijknamige weg en de Oeverweg. De buurtschap ligt verder Z van de A28, ZO van het dorp Koekange, O van het dorp de Wijk, ONO van het dorp IJhorst, NW van het dorp Fort, W van het dorp Zuidwolde en ZW van de stad Hoogeveen en het dorp Echten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Oud Veeningen omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Oud Veeningen is, zoals de naam al suggereert, het oude oorspronkelijke dorp, dat al in de 14e eeuw wordt vermeld. Het huidige dorp is pas in de 20e eeuw ontstaan. De buurtschap heeft haar oorspronkelijke structuur en karakter behouden, o.a. door een aantal Saksische boerderijen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oud Veeningen heeft 1 rijksmonument, zijnde de boerderij met 18e-eeuwse kern op huisnr. 10. Boerderij onder met riet gedekt wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en gietijzeren levensboom in het bovenlicht van de deur. Luiken voor de vensters. Wagenschuur met gepotdekselde houten delen tegen de achtergevel.

Reactie toevoegen