Alteveer (De Wolden)

Plaats
Dorp
De Wolden Hoogeveen
Drenthe

Alteveer (De Wolden)

Terug naar boven

Status

- Alteveer is een veenkoloniaal lintdorp in de provincie Drenthe, in grotendeels gemeente De Wolden (t/m 1997 gemeente Zuidwolde), en voor een klein deel gemeente Hoogeveen.

- Alteveer en het naastgelegen Kerkenveld worden door de inwoners als een tweelingdorp beschouwd (zie ook de site bij Links). Beide dorpen hebben echter nog wel een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, en eigen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden). Sterker nog, Alteveer heeft 2 postcodes; namelijk om de respectievelijke gemeentelijke delen te kunnen onderscheiden, zijnde 7927 voor het deel in de gemeente De Wolden en 7915 voor het deel in de gemeente Hoogeveen. Formeel, d.w.z. voor het postcodeboek en de gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) zijn dit daarom twee woonplaatsen. In de praktijk is het natuurlijk gewoon één dorp dat 'toevallig' onder twee gemeenten valt.

Terug naar boven

Ligging

Alteveer ligt Z van Hoogeveen, O van Zuidwolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Alteveer 40 huizen met 220 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 330 huizen met ruim 800 inwoners, waarvan ca. 750 in de gemeente De Wolden en ca. 70 in de gemeente Hoogeveen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Alteveer en Kerkenveld.

- Zorg: - Zorgboerderij De Berkenhoeve.

Reactie toevoegen