Berghuizen (Ruinerwold)

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

Berghuizen (Ruinerwold)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Berghuizen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Berghuizen.

Terug naar boven

Status

- Berghuizen is een buurtschap* in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Ruinerwold.
* Berghuizen wordt doorgaans een buurtschap genoemd. Plaatsen met een kerk worden doorgaans dorp genoemd. Sommige plaatsen die een kerk krijgen, blijven echter van zodanig geringe omvang dat ze nog steeds als buurtschap worden beschouwd. Toch heeft hier rond de kerk wel een zekere komvorming plaatsgevonden, waardoor je volgens ons Berghuizen, hoe klein ook, wel als dorp zou kúnnen beschouwen. Maar kennelijk is buurtschap in dit geval de gangbare kwalificatie, dus sluiten wij ons daarbij aan. Zie ook de pagina buurtschappen met een kerk.

- Hoewel Berghuizen een kerk en bebouwde kom met officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) heeft, heeft het - overigens net als buurdorp Oosteinde - geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek. Voor de postadressen ligt Berghuizen daarom 'in' Ruinerwold.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
De Bargen.

Oudere vermeldingen
1899 Berghuizen.

Naamsverklaring
Samengesteld uit berg 'heuvel' en huizen 'nederzetting', passend in het rijtje Broekhuizen, Buitenhuizen en Dijkhuizen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berghuizen ligt ZO van Ruinerwold, NW van Koekange.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt Berghuizen nog niet vermeld.

- Tegenwoodig heeft Berghuizen ca. 60 huizen met ca. 160 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De plaatsnaam komt kennelijk pas in 1899 voor het eerst voor, hoewel de eerste kerk alhier al in 1841 is gebouwd. Deze kerk stond op de plaats van het huidige kerkhof, en is in 1875 opgevolgd door de huidige kerk. Berghuizen heeft zelfs 2 kerken gehad; op Berghuizen 38 stond ook nog een houten kerkje van de Gereformeerde Kerken in Nederland (vrijgemaakt). Dit kerkje uit 1949 is rond 2004 gesloopt. De leden van deze kerk kerken tegenwoordig in de NH kerk van Koekange.

Bijzonder is dat hier op korte afstand van elkaar twee 'buurtschappen met kerk' liggen; vlak naast Berghuizen ligt namelijk de buurtschap Blijdenstein, waarvoor ook gold dat de kerk aldaar aanvankelijk de dorpen Koekange en Ruinerwold bediende.

Het piepkleine dorpje Berghuizen heeft een in verhouding rijk verenigingsleven met een toneelvereniging, voetbalvereniging en muziekvereniging. Verder is er naast de kerk nog een dorpshuis en een basisschool.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De huidige Gereformeerde Kerk (PKN) Ruinerwold - Koekange te Berghuizen dateert uit 1875.

- Berghuizen heeft 2 rijksmonumenten. Naast het orgel van de kerk is dat verder nog de 19e-eeuwse boerderij op Berghuizen 40.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Enkele woningen in Berghuizen liggen zeer idyllisch aan zandpaden rond een meertje genaamd 'Het Trekgat' (dit ter onderscheiding van een nabijgelegen ven dat 'Het zwembad' werd genoemd. Over dit laatste ven is de weg van Meppel naar Eursinge aangelegd. Enkele resten hiervan zijn heden nog zichtbaar). Dit is een zoheten pingoruïne, een overblijfsel uit de IJstijden. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Berghuizen.

Reacties

(2)

Zo lang ik het heb gehoord (ongeveer 70 jaren, ik ben 75 jaar) werd voor het "Gat van Berghuizen" de naam "Het Trekgat" gebruikt. Dit ter onderscheiding van een nabijgelegen ven dat "Het zwembad" werd genoemd. Over dit laatste ven is de weg van Meppel naar Eursinge aangelegd. Enkele reste hiervan zijn heden (20-11-2015) nog zichtbaar

Dank voor uw correctie! We hebben het aangepast en aangevuld.

Reactie toevoegen