Engeland (Ruinen)

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

Engeland (Ruinen)

Terug naar boven

Status

- Engeland is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Ruinen.

- De buurtschap Engeland valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ruinen.

- De buurtschap Engeland heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Engeland ligt direct NO van Ruinen, rond de gelijknamige weg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Engeland omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Korenmolen De Zaandplatte. In de voormalige gemeente Ruinen hebben in de loop der jaren in totaal 13 molens, waarvan 11 korenmolens, gestaan. Alleen korenmolen De Zaandplatte is behouden gebleven. Uit onderzoek is gebleken dat de molen, die destijds aan de Hoogeveensche Vaart in de buurt van Café De Molen in Echten heeft gestaan, dateert van 1789 of eerder. In 1962 heeft de gemeente Ruinen de molen (een grondzeiler) aangekocht van de toenmalige eigenaar, die de molen niet meer kon onderhouden. De molen is toen afgebroken en naar de huidige locatie in buurtschap Engeland verplaatst. De gemeente wilde er een zomerhuisje van maken. In 1964 was de herbouw van de molen als 'beltmolen' klaar en heeft hij de naam De Zaandplatte gekregen. Op de website Het geheugen van Nederland staan nog wat foto's die tijdens de bouw van De Zaandplatte gemaakt zijn.

Van 1964 tot 1990/1991 is de molen in gebruik geweest als zomerhuisje. De molen had wieken en in de molen was een maalstoel aanwezig met verder naar boven alle wielen, maar de molen heeft in die jaren niet gedraaid. Dat kon ook niet, want de bomen groeiden op een gegeven moment gewoon door de wieken heen... In 1989 ging het gerucht dat van de molen een pannenkoekenrestaurantje gemaakt zou worden. Als reactie daarop is in 1990 Stichting Vrienden van de Ruiner molen De Zaandplatte opgericht, met als doel om de molen te behouden en terug te restaureren tot de oorspronkelijke staat. Na de nodige voorbereidingen en fondsenwerving is de restauratie in 1996 gereed gekomen. De molen is te bezoeken op zaterdagochtend van 09.30 tot 13.00 uur, gedurende het hele jaar, behalve rond Kerst en de jaarwisseling. In de maanden juli en augustus ook op dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur. De molenaars zijn ook weleens op andere tijden op de molen bezig. Als er dan een vlag buiten hangt, kun je gerust naar binnen komen. Op afspraak bezoeken kan ook. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een rondleiding voor school, bedrijf of familie, of voor een fotoreportages of een huwelijk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Openluchtzwembad Ruinen ligt in buurtschap Engeland. Gemeente De Wolden wilde dit bad in 2014 sluiten, omdat het niet rendabel zou zijn om 3 zwembaden in de gemeente open te houden. Daarop heeft het hele dorp actie gevoerd voor behoud van het zwembad. Uiteindelijk heeft de gemeente besloten dat inwoners van Ruinen zelf het bad mogen runnen met steun van de gemeente.

Reactie toevoegen