Veeningen

Plaats
Dorp
De Wolden
Drenthe

Veeningen

Terug naar boven

Status

- Veeningen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- Onder het dorp valt ook de buurtschap Oud Veeningen. Voor de postadressen valt ook het dorp Fort - en daarmee ook de onder dat dorp vallende buurtschap Bloemberg en de deels eronder vallende buurtschap Pieperij - grotendeels onder Veeningen (Fort valt voor de postadressen deels ook onder Zuidwolde). Ook vallen enkele panden tot het dorp te rekenen die voor de postadressen 'in' Zuidwolde liggen (met name aan de Burgemeester Tonckensstraat).

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Vèningen. Een inwoner van dit dorp is een Veniger.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Veeningen ligt W van het het dorp Zuidwolde, ZW van de stad Hoogeveen en het dorp Echten, Z van de A28, ZO van het dorp Koekange, O van het dorp de Wijk, ONO van het dorp IJhorst, N van het dorp Oud Avereest, NNW van het dorp Fort en NW van het dorp Linde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Veeningen 22 huizen met 153 inwoners. Tegenwoordig omvat het postcodegebied met deze naam ca. 370 huizen met ca. 930 inwoners (ongeveer gelijkelijk verdeeld over het grootste deel van het dorp Veeningen en het grootste deel van het dorp Fort, beide met de bijbehorende buurtschappen of delen van buurtschappen).

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Veeningen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Veeningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het dorp heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de boerderijen uit ca. 1860 op de huisnrs. 42 en 44 (het 3e object onder de link ligt in de buurtschap Oud Veeningen).

- Museumboerderij New Greenwich Village. Vele vooraanstaande kunstenaars exposeren hun olieverfwerken, litho's en beeldhouwwerken in een fraaie, oude Saksische boerderij. Tevens beeldentuin.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur (1e paasdag).

- Concours Hippique CH De Wolden (juli, in 2020 voor de 16e keer) is een paardensportevenement op het hoogste niveau. Volgens de site van het evenement is het "het mooiste outdoor concours van Noord Nederland". Het twee weken durende evenement (2 x 4 dagen), dat ca. 17.000 bezoekers trekt, wordt georganiseerd op het prachtige concoursterrein van oud-international Jan Broek in Veeningen. Topruiters en -amazones uit ca. 30 landen tonen hun kunnen. Traditioneel is er op de eerste zaterdagavond van het concours de Summer Sale. Tijdens deze sale worden veulens en springpaarden verkocht aan de hoogste bieder. Veel fokkers en handelaren komen hier op af. De springpaarden worden verkocht voor een gemiddelde verkoopprijs van ca. €50.000. Tijdens het achtdaagse evenement komen ongeveer 1200 paarden in de ring.

- Veeninger Feest (weekend in juli), met o.a. optocht, Zeskamp en live bands. - Veeninger Feest op Facebook.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Achter het dorpshuis bevinden zich een speeltuin, een sportveld met allerlei voorzieningen en het Veeninger Bos waar allerlei speelvoorzieningen aanwezig zijn, alsmede een trimparcours en een belevingspad. Vanaf het dorpshuis kun je diverse bewegwijzerde wandel- en fietsroutes volgen. Het dorp Veeningen is als knooppunt opgenomen in het wandelnetwerk van de gemeente De Wolden. Tevens ligt het dorpshuis vlakbij een van de vele LF (Landelijke Fietsroutes) knooppunten. Ook kun je in de buurt aansluiten op de bewegwijzerde Reestdalroute.

- Kom klimmen, glijden, ravotten op het Belevingspad in het Groen Harte in Veeningen. Het Belevingspad begint in de speeltuin, waar voor alle kinderen iets te doen is: glijbanen, kabelbaan, schommels etc. Volg de pijlen en je komt een insectenhotel tegen... een sportkooi, houten dieren, boomhutten, klimtouwen... en een tipi! Na een paar kilometer zie je de speeltuin weer in de verte. Dan is het tijd voor een ijsje of een lekker glas sinas op het terras van het dorpshuis... en voor de volwassenen een lekker kopje koffie.

- Het dorp Veeningen ligt op de Veeninger Esch. NW en N van dorp liggen de Veeningerlanden, NO ervan het Veeningerveld. Beide gebieden zijn landbouwgronden.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Veeningen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Veeningen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Markehuus in Veeningen vervult uiteraard de reguliere dorpshuisfuncties. Daarnaast zijn er zalen te huur voor vergaderingen, feestelijke aangelegenheden en sport.

- Onderwijs: - Basisschool Het Veldboeket in Veeningen verzorgt modern onderwijs dat is aangepast aan de behoeften van de leerlingen. Daarbij zijn rust en structuur van groot belang. Op weg naar volwassenheid moeten kinderen leren om te gaan met mensen van zeer uiteenlopende aard; een goede zelfkennis te ontwikkelen; eigen mogelijkheden te benutten; belangrijke keuzes zelf te maken om de regie over eigen leven te kunnen voeren. Hierbij helpt de school een stevig fundament te leggen. Het schoolgebouw is in 2016 intern verbouwd. Daardoor beschikken ze nu over een fantastische school met veel daglicht en aparte ruimtes voor overblijven, intern begeleider en directie. Dorpshuis het Markehuus grenst aan het ruime schoolplein waardoor ze gebruik kunnen maken van de gymzaal en het grote sportveld.

In Peuterspeelzaal Schoolweg in Veeningen, onderdeel van Doomijn, gaat het om samen spelen en samen groeien. De peuterspeelzaal is dan ook gevestigd in Basisschool Het Veldboeket. Kinderen uit de wijde omgeving vinden hier gezelligheid en vooral veel avontuur en leuke uitdagingen. In en rond deze opvang is heel wat te beleven. Daar zorgen ze elke dag voor. Met regelmaat helpen betrokken ouders, opa’s, oma’s en dorpsgenoten hen daar bij. Met een gastles muziek of door hen uit te nodigen om jonge dieren te komen bekijken. Daar worden kinderen wijzer van! Net als van de thema’s waarmee ze samen de wereld leren kennen: verkeer, kleding, kunst, ziek zijn. En natuurlijk de jaargetijden. Die beleven ze het liefst met een wandeling op het Belevingspad in het aangrenzende bos of door het dorp. Of op de speelplaats, waar het heerlijk klimmen en klauteren is en waar een potje tikkertje en verstoppertje ook geen uitzondering zijn. En is het buiten te koud of te nat? Samen knutselen aan de grote tafel is ook heerlijk en even rustig in je eentje in de huishoek of leeshoek is minstens zo fijn. Alles kan, alles mag!

- Zorg: - De kleinschalige Zorgboerderij Paard en Weldaad in Veeningen is gevestigd op een sfeervolle 18e-eeuwse boerderij, met veel dieren, ruimte en natuur om je heen. Voor iedereen die de boerderij bezoekt maken ze een persoonlijk plan om te zien waar je behoefte aan hebt. Iedereen vanaf 9 jaar is welkom bij Paard en Weldaad, ze zijn echter gespecialiseerd in: kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking; kinderen en (jong)volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum; kinderen met ADHD; jongeren die een time-out nodig hebben; jongeren die geschorst zijn op school; jongeren die in afwachting van een definitieve plek tijdelijke opvang zoeken; 24-uurs opvang.

Reactie toevoegen