Veeningen

Plaats
Dorp
De Wolden
Drenthe

Veeningen

Terug naar boven

Status

- Veeningen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- Onder het dorp Veeningen vallen ook de buurtschappen Bloemberg (voor de postadressen), Oud Veeningen en Pieperij (voor de postadressen). Voor de postadressen valt ook het dorp Fort onder Veeningen; bovendien vallen in de praktijk de buurtschappen Bloemberg en Pieperij onder het dorp Fort.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Vèningen. Een inwoner van dit dorp is een Veniger.

Terug naar boven

Ligging

Veeningen ligt W van Zuidwolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Veeningen 22 huizen met 153 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 370 huizen met ca. 930 inwoners (dit is inclusief de aantallen voor het dorp Fort en de daaronder in de praktijk vallende buurtschappen Bloemberg en Pieperij, met in totaal ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners).

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Veeningen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Veeningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Veeningen heeft 3 rijksmonumenten.

- Museumboerderij New Greenwich Village. Vele vooraanstaande kunstenaars exposeren hun olieverfwerken, litho's en beeldhouwwerken in een fraaie, oude Saksische boerderij. Tevens beeldentuin.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur (1e paasdag).

- Concours Hippique CH De Wolden (juli, in 2017 voor de 13e keer) is een paardensportevenement op het hoogste niveau. Volgens de site van het evenement is het "het mooiste outdoor concours van Noord Nederland". Het twee weken durende evenement (2 x 4 dagen), dat ca. 17.000 bezoekers trekt, wordt georganiseerd op het prachtige concoursterrein van oud-international Jan Broek in Veeningen. Topruiters en -amazones uit ca. 30 landen tonen hun kunnen. Traditioneel is er op de eerste zaterdagavond van het concours de Summer Sale. Tijdens deze sale worden veulens en springpaarden verkocht aan de hoogste bieder. Veel fokkers en handelaren komen hier op af. De springpaarden worden verkocht voor een gemiddelde verkoopprijs van ca. €50.000. Tijdens het achtdaagse evenement komen ongeveer 1200 paarden in de ring.

- Veeninger Feest (weekend in juli), met o.a. optocht, Zeskamp en live bands. - Veeninger Feest op Facebook.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Achter het dorpshuis bevinden zich een speeltuin, een sportveld met allerlei voorzieningen en het Veeninger Bos waar allerlei speelvoorzieningen aanwezig zijn, alsmede een trimparcours en een belevingspad. Vanaf het dorpshuis kun je diverse bewegwijzerde wandel- en fietsroutes volgen. Het dorp Veeningen is als knooppunt opgenomen in het wandelnetwerk van de gemeente De Wolden. Tevens ligt het dorpshuis vlakbij een van de vele LF (Landelijke Fietsroutes) knooppunten. Ook kun je in de buurt aansluiten op de bewegwijzerde Reestdalroute.

- Kom klimmen, glijden, ravotten op het Belevingspad in het Groen Harte in Veeningen. Het Belevingspad begint in de speeltuin, waar voor alle kinderen iets te doen is: glijbanen, kabelbaan, schommels etc. Volg de pijlen en je komt een insectenhotel tegen... een sportkooi, houten dieren, boomhutten, klimtouwen... en een tipi! Na een paar kilometer zie je de speeltuin weer in de verte. Dan is het tijd voor een ijsje of een lekker glas sinas op het terras van het dorpshuis... en voor de volwassenen een lekker kopje koffie.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Veeningen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Markehuus in Veeningen vervult uiteraard de reguliere dorpshuisfuncties. Daarnaast zijn er zalen te huur voor vergaderingen, feestelijke aangelegenheden en sport.

- Onderwijs: - Basisschool Het Veldboeket in Veeningen verzorgt modern onderwijs dat is aangepast aan de behoeften van de leerlingen. Daarbij zijn rust en structuur van groot belang. Op weg naar volwassenheid moeten kinderen leren om te gaan met mensen van zeer uiteenlopende aard; een goede zelfkennis te ontwikkelen; eigen mogelijkheden te benutten; belangrijke keuzes zelf te maken om de regie over eigen leven te kunnen voeren. Hierbij helpt de school een stevig fundament te leggen. Het schoolgebouw is in 2016 intern verbouwd. Daardoor beschikken ze nu over een fantastische school met veel daglicht en aparte ruimtes voor overblijven, intern begeleider en directie. Dorpshuis het Markehuus grenst aan het ruime schoolplein waardoor ze gebruik kunnen maken van de gymzaal en het grote sportveld.

In Peuterspeelzaal Schoolweg in Veeningen, onderdeel van Doomijn, gaat het om samen spelen en samen groeien. De peuterspeelzaal is dan ook gevestigd in Basisschool Het Veldboeket. Kinderen uit de wijde omgeving vinden hier gezelligheid en vooral veel avontuur en leuke uitdagingen. In en rond deze opvang is heel wat te beleven. Daar zorgen ze elke dag voor. Met regelmaat helpen betrokken ouders, opa’s, oma’s en dorpsgenoten hen daar bij. Met een gastles muziek of door hen uit te nodigen om jonge dieren te komen bekijken. Daar worden kinderen wijzer van! Net als van de thema’s waarmee ze samen de wereld leren kennen: verkeer, kleding, kunst, ziek zijn. En natuurlijk de jaargetijden. Die beleven ze het liefst met een wandeling op het Belevingspad in het aangrenzende bos of door het dorp. Of op de speelplaats, waar het heerlijk klimmen en klauteren is en waar een potje tikkertje en verstoppertje ook geen uitzondering zijn. En is het buiten te koud of te nat? Samen knutselen aan de grote tafel is ook heerlijk en even rustig in je eentje in de huishoek of leeshoek is minstens zo fijn. Alles kan, alles mag!

- Zorg: - Zorgboerderij Paard en Weldaad.

Reactie toevoegen