Eursinge (Ruinen)

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

Eursinge (Ruinen)

Terug naar boven

Status

- Eursinge is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Ruinen.

- De buurtschap Eursinge viel t/m 1997 onder het ZO van Eursinge, aan de andere kant van de A28 gelegen dorp Pesse (postcode 7933). In 1998 is Pesse, voorheen eveneens gemeente Ruinen, middels een grenscorrectie grotendeels overgegaan naar de gemeente Hoogeveen (een deel van het buitengebied van Pesse ging, ook middels een grenscorrectie, naar de in 1998 nieuw opgerichte gemeente Westerveld). De grens tussen de gemeenten Hoogeveen en De Wolden is ter plekke langs de A28 (N van de afslag) en de N375 (Z van de afslag) getrokken. De voorheen Pesser buurtschappen Eursinge en Kraloo kwamen daarmee in respectievelijk één en twee andere gemeenten te liggen dan (de dorpskern van) Pesse. En een postcode en postale woonplaats mag maar in 1 gemeente liggen. Daarom heeft men na de herindeling voor Eursinge, dat voorheen voor de postadressen 'in' Pesse lag, een eigen postcode (7935) en woonplaatsnaam toegekend.

- Onder de postcode en postale woonplaats Eursinge valt ook het grootste deel van de nabijgelegen buurtschap Kraloo (die samen met Eursinge in 1998 van de gemeente Ruinen grotendeels naar de gemeente De Wolden is overgegaan (2 panden van Kraloo gingen over naar en behoren tot de gemeente Westerveld, maar vallen voor de postcodes nog steeds onder Pesse, zij het dan onder het gedeelte ervan dat sinds 1998 in die toen nieuw opgerichte gemeente is komen te liggen), en daarmee ook, al is het dan deels, van 'moederdorp' Pesse is 'losgeweekt').

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De naam van de buurtschap Eursinge in het postcodeboek is 'Eursinge gem. De Wolden', om het te onderscheiden van de andere 3 buurtschappen Eursing/Eursinge die er elders in Drenthe nog zijn.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eursinge ligt rond de gelijknamige weg, direct NW van Pesse, vanuit Pesse gezien aan de overzijde van de A28.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De 'postale buurtschap Eursinge' (die, zoals onder Status toegelicht, ook het grootste deel van de buurtschap Kraloo omvat) heeft ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eursinge heeft 1 rijksmonument, zijnde een boerderij uit 1931 op huisnr. 2.

Reactie toevoegen