Bazuin

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

Bazuin

Terug naar boven

Status

- Bazuin is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- De buurtschap Bazuin valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidwolde.

- De buurtschap Bazuin heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Bezoen.

Oudere vermeldingen
1415 Byzueden, 1418 by Suden, by Zuden, 1485 Bezueden, 1515 Besuen, 1634 Besuyden, 1648 Basuyen, 1773 Basuien, 1840 Basum, Bassen, 1851-1855 Bazuin.

Naamsverklaring
De oorspronkelijke naam, met de betekenis 'ten zuiden van', is door reïnterpretatie gekoppeld aan het muziekinstrument bazuin. Het zelfstandig naamwoord, waarop deze aanduiding betrekking heeft, is verloren gegaan (vergelijk het gebruik in Bezuidenhout en in 918-948 kopie 11e eeuw bisuthan Flieta, de Vliet, waterloop in Rijnsburg). De geslachtsnaam Bezoen heeft dezelfde oorsprong.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bazuin ligt ZW van het dorp Zuidwolde, rond het, vanuit Zuidwolde gezien, einde van de Kerkweg en de haaks daarop lopende Bazuinerweg. De buurtschap ligt tussen de Bazuineresch in het noorden en het Bazuinerveld in het zuiden. De buurtschap ligt verder ZO van het dorp Veeningen, ONO van het dorp Fort, NO van het dorp Oud Avereest, NNO van het dorp Balkbrug, NW van de dorpen Dedemsvaart en Linde en WZW van de dorpen Alteveer en Kerkenveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bazuin 6 huizen met 37 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts enkele huizen en een enkel bedrijfsgebouw, met ca. 10 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Bazuineresch vormt samen met de Drogteres een natuurgebied van 2 ha, in bezit van Het Drentse Landschap.

Reactie toevoegen