Bloemberg

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

Bloemberg

Terug naar boven

Status

- Bloemberg is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- De buurtschap Bloemberg valt voor de postadressen onder het dorp Veeningen. In de praktijk valt de buurtschap onder het dorp Fort, dat voor de postadressen eveneens grotendeels 'in' Veeningen ligt (en voor een klein deel 'in' Zuidwolde).

- De buurtschap Bloemberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1560 Bloemenborch, 1569 Blomenberch, 1811-1813 Blomberg, 1840(1) en 1867 (Kuijperkaart) Bloemberg, 1851-1855 Bloemenberg.

Naamsverklaring
Samengesteld uit bloem en berg 'heuvel'.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bloemberg ligt rond de gelijknamige weg, ZW van de dorpen Zuidwolde en Veeningen, en grenst in het Z aan het riviertje de Reest, dat hier de grens vormt tussen de provincies Drenthe en Overijssel. De buurtschap ligt verder NNW van het dorp Oud Avereest, NW van het dorp Balkbrug, WNW van het dorp Linde, W van het dorp Fort, ZO van het dorp de Wijk en OZO van het dorp IJhorst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bloemberg 13 huizen met 78 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting de Wiek Actief organiseert sinds 2010 op de Bloemberg het popfestival 'A tribute to the Monsters of Rock' (op de zaterdag voor Pasen). Zo waren er in 2016 puike optredens van tributebands van Van Halen, U2 en Guns 'N Roses. Enkele honderden bezoekers genieten van de muziek, gezelligheid en ambiance. Voor de meesten onder hen is het een soort jaarlijkse reünie van vrienden en bekenden. Met zijn allen proosten op een mooie muzikale avond, en na afloop gezellig een patatje eten. Ook de bands komen graag spelen in de boerenschuur in deze buurtschap vanwege de gemoedelijkheid en laagdrempeligheid.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- NW van de kern van Fort verbond vanouds een landbouwpad het dorp Fort en de buurtschap Bloemberg met elkaar. Sinds de aanleg van de waterloop Riegmeer zijn dat 2 doodlopende paadjes. Streekbelang Fort vond dat zonde en heeft als onderdeel van de actie 'Kern met Pit' in 2012 een zelfbedienings-kabelveerpontje kunnen laten realiseren, waardoor deze wandelverbinding weer in ere is hersteld. Het is het eerste voetveer in de provincie Drenthe.

Terug naar boven

Links

- Vrouwenvereniging: - Vrouwen van Nu afd. Bloemberg is een kleine maar bloeiende vereniging met ca. 30 leden, woonachtig aan weerszijden van de Reest. De jongste leden zijn ca. 35 jaar en de oudste leden zijn inmiddels al ca. 60 jaar lid/. De afdelingsavonden worden gehouden in Restaurant Poortman. Leden van Vrouwen van Nu kunnen niet alleen gebruik maken van het aanbod in de eigen afdeling, maar ook deelnemen aan activiteiten die provinciaal en landelijk worden georganiseerd. Het is hun missie om met de kracht van vrouwen de leefomgeving te versterken: Vrouwen van nu is een vereniging van vrouwen met hart voor de leefomgeving, die: elkaar willen ontmoeten; hun creativiteit willen ontplooien; aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken en; met krachtige stem willen participeren in hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen.

Reactie toevoegen