West-Brabant

Streek
West-Brabant
Noord-Brabant

West-Brabant

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving West-Brabant.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving West-Brabant.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving West-Brabant.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over West-Brabant (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- West-Brabant is een regio in Noord-Brabant, ruwweg gelegen ten westen van Tilburg. Het omvat de streken 'Baronie en Markiezaat', Amerstreek en 'Land van Heusden en Altena'.

- Zoals in meer regio's in ons land, is ook de regio West-Brabant niet 'hard' afgebakend. Er zijn allerlei samenwerkingsverbanden op uiteenlopend gebied, die allemaal hun eigen gebiedsafbakening hebben.

- Zo is in 2011 de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant van start gegaan (die zich kortweg als 'Regio West-Brabant' profileert), een samenwerkingsverband van 18 gemeentes in West-Brabant, zijnde Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert, plus de Zeeuwse gemeente Tholen. De gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant is ontstaan uit de bundeling van een aantal langer bestaande samenwerkingsverbanden, waaronder de gemeenschappelijke regelingen SES, KCV, MARB en het Regiobureau.

- Kanttekeningen die je daarbij kunt maken, is dat Dongen en Gilze en Rijen vanouds onder de streek Baronie vallen dus West, maar in de praktijk tegenwoordig meer op Tilburg dus Midden georiënteerd zijn. Ook het Langstraatse Waalwijk is op Tilburg dus Midden georiënteerd.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Per 1 juli fuseren de archieven in Bergen op Zoom, Roosendaal en Oudenbosch tot het West-Brabants Archief. Dit archief omvat de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. In het Koetshuis van het Markiezenhof in Bergen op Zoom komt de publieks- en kantoorlocatie. Zowel in Oudenbosch als in Bergen op Zoom blijft een depotlocatie. In Roosendaal komt een informatiepunt in het Tongerlohuys.

- Een deel van het boek "Bij de bevrijding begon de oorlog", over 60 jaar bevrijding (2004) van West-Brabant, is via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is het rapport Veerkrachtig bestuur in West-Brabant verschenen, waarin wordt geadviseerd over te gaan tot het herindelen van de regio tot 5 krachtige, logisch samenhangende gemeenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Sinds eind 2009 is er een nieuwe regeling voor agrarisch landschapsbeheer in West-Brabant. Boeren krijgen daarbij een vergoeding voor het onderhouden van oude landschapselementen en voor het aanplanten van nieuwe bomenrijen, het aanleggen van amfibieënpoelen en het creëren van bloemrijke akkerranden.

Terug naar boven

Links

- Site Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant.

Reactie toevoegen