Altena

Gemeente
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

altena_gemeente_fictief_plaatsnaambord_kopie.jpg

De gemeente Altena is in 2019 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. (© www.altena2019.nl)

De gemeente Altena is in 2019 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. (© www.altena2019.nl)

altena_gemeente_kaart_kopie.jpg

De nieuwe gemeente Altena, die in 2019 is ontstaan, vormt een mooie 'waard'; rondom omgeven door waterlopen, vergelijkbaar met de Bommelerwaard O ervan. (© gemeente Altena)

De nieuwe gemeente Altena, die in 2019 is ontstaan, vormt een mooie 'waard'; rondom omgeven door waterlopen, vergelijkbaar met de Bommelerwaard O ervan. (© gemeente Altena)

Altena

Terug naar boven

Status

- Altena is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena.

- De gemeente Altena is in 2019 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

- De gemeente Altena omvat de stad Woudrichem, de dorpen Almkerk, AndelBabyloniënbroek, Drongelen, Dussen, Eethen, Genderen, GiessenHank, Meeuwen, Nieuwendijk, RijswijkSleeuwijk, UitwijkVeen, Waardhuizen, Werkendam en Wijk en Aalburg en de buurtschappen Baan, Biesheuvel, BronkhorstBuurtje, Duizend Morgen, EngHagoort, Hill, Hoef, Hoekeinde, Keizersveer (deels), Kerkeinde, Kievitswaard, Kille, Korn, Moleneind, OudendijkPeerenboom, Schans, Spijk, StenenheulSteurgat, UppelVierbannen, Vijcie't Zand en Zandwijk. Dat zijn bij elkaar dus 1 stad, 18 dorpen en 27 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Altena.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Door een speciaal ingestelde naamgevingscommissie* zijn uit 807 inzendingen die door de inwoners zijn ingestuurd, 5 namen geselecteerd die het meest aan de daarvoor opgestelde criteria voldeden. Die namen waren Almerwaard, Altena, Biesbosch, Maas en Merwe, en Altena Biesbosch. De 3 gemeenteraden hebben laatstgenoemde suggestie laten afvallen. Vervolgens konden de inwoners stemmen op de overgebleven 4 namen. Met een overweldigende meerderheid (70 procent) kozen de inwoners voor de naam Altena. De gemeenteraden hebben op 12 december 2016 formeel conform besloten. Overigens hadden zij vooraf reeds aangegeven zich aan de uitslag van de laatste stemronde te zullen conformeren.
* De commissie stond onder leiding van René Bastiaanse, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Verder bestond de commissie uit deskundige streekgenoten.

Het was belangrijk dat deze naam nog op tijd zou meegaan in het Herindelingsadvies naar de minister, om per de fusiedatum, 1-1-2019, van kracht te kunnen worden. Als dat niet was gelukt, zou de nieuwe gemeenteraad namelijk pas het besluit over een nieuwe naam kunnen nemen. En dat kan dan wettelijk pas (minimaal) een jaar nadien ingaan. In de tussentijd geldt dan als voorlopige gemeentenaam de naam van de grootste fusiepartner. En zo'n tijdelijke overgangssituatie moet je niet willen als het niet nodig is.

Oude en nieuwe werknamen
Zolang er nog geen sprake is van een daadwerkelijke - inwerkingtreding van - een fusie, is er voorafgaand vaak sprake van een 'werknaam' voor het desbetreffende samwerkingsverband. In dit geval is in 2011 de werknaam 'Samenwerkende Gemeenten AWW' (= Aalburg, Werkendam en Woudrichem) vastgesteld om de destijds afgesproken ‘niet-vrijblijvende samenwerking’ ook in de naamgeving vorm te geven. Later, na het besluit van de gemeenten om te willen fuseren per 1-1-2019, is de werknaam AWW2019 geworden. Na de verkiezing van de nieuwe gemeentenaam (waarvoor zie hiervóór, onder het kopje Naamgeving), is de werknaam aangepast naar Altena2019.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Altena ligt in het NW van de provincie, en grenst in het W aan de Zuid-Hollandse gemeente Dordrecht, in het N idem en aan de Zuid-Hollandse gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem, in het O aan de Gelderse Bommelerwaard, en in het Z aan de Brabantse gemeenten Heusden, Waalwijk, Geertruidenberg en Drimmelen.

De gemeente Altena vormt geografisch gezien een mooie 'waard' (een grondgebied dat geheel door waterlopen wordt omgeven, net als bijvoorbeeld de Bommelerwaard O ervan), en grenst in het W aan de Biesbosch, in het N aan de Nieuwe Merwede, de Boven Merwede en de Afgedamde Maas, in het O eveneens aan laatstgenoemde en aan het Heusdens Kanaal, en in het Z aan de Bergsche Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Altena is bij haar oprichting in 2019 als volgt samengesteld:
van de gemeente Aalburg: ca. 5.000 huizen met ca. 12.500 inwoners, op een oppervlakte van ca. 53 km2;
van de gemeente Werkendam: ca. 11.000 huizen met ca. 26.500 inwoners, op een oppervlakte van ca. 122 km2;
van de gemeente Woudrichem: ca. 6.000 huizen met ca. 14.500 inwoners, op een oppervlakte van ca. 52 km2.
In totaal dus ca. 22.000 huizen met ca. 53.000 inwoners, op een oppervlakte van ca. 227 km2, oftewel 22.700 ha. De gemeente is daarmee qua oppervlakte de grootste gemeente van de provincie Noord-Brabant.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Om gemeenten te kunnen samenvoegen moet er een officiële wet gemaakt en vastgesteld worden door het Rijk. Deze wet wordt voorafgegaan door een traject, dat start met het maken van een Herindelingsontwerp. In dit geval is daar een schets in opgenomen van de huidige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem, die laat zien waarom samenvoeging gewenst is. Overeenkomsten en verschillen zijn in beeld gebracht en het ontwerp geeft uitleg over de sfeer, de geschiedenis, de maatschappelijke, de ruimtelijke en de economische kenmerken van alle drie de gemeenten. Daarnaast wordt gekeken naar de opgaven die in de toekomst op de nieuwe gemeente afkomen. In het Herindelingsontwerp gemeente Altena staan ook de doelen beschreven die de drie gemeenteraden willen bereiken met deze fusie. Deze doelen gaan onder andere over het minder kwetsbaar maken van de gemeentelijke organisatie en het vergroten van de bestuurskracht.

De volgende stap in het proces is het Herindelingsadvies van de gemeenten via de Provincie aan de minister, nadat de ingekomen zienswijzen n.a.v. het Herindelingsontwerp zijn afgehandeld. Er waren slechts 11 zienswijzen, die voor het merendeel ook nog bestonden uit een tip voor de toekomst, en niet zozeer bezwaar maakten tegen de fusie. Het Herindelingsadvies gemeente Altena is op 7-3-2017 met grote meerderheid door de 3 gemeenteraden aangenomen. O.a. de fractie van LokaalBelang Werkendam stemde tegen, o.a. omdat zij zich zorgen maakt over het handhaven van het huidige goede voorzieningenniveau in de kernen van de huidige gemeente Werkendam.

- Eén nieuwe gemeente wordt in dit geval een smeltkroes van 3 'oude' gemeenten met 21 woonplaatsen, met ieder een eigen identiteit en een eigen karakter, met eigen eisen, wensen en eigenschappen. Hoe moet die gemeente er straks uitzien? Die vraag leverde heel wat vervolgvragen op. Immers, het karakter, het DNA van de nieuwe gemeente wordt bepaald door de zorg voor elkaar, door verkeersveiligheid, door wonen, door scholing, door duurzaamheid, werkgelegenheid, openbaar vervoer, door... waardoor eigenlijk níet? Daarom is van mei tot oktober 2016 door 26 visiegroepen*, met daarin ca. 200 betrokken inwoners uit de drie gemeenten, gewerkt aan de Toekomstvisie gemeente Altena. De visie is een gezamenlijk perspectief van gemeenschap en gemeente.
* Onder de link vind je de bevindingen en verslagen van alle visiegroepen.

De visie is een kompas voor de nieuwe gemeente. Zingeving, geborgenheid en identiteit worden steeds belangrijker. Mensen zoeken plekken om zich thuis te kunnen voelen in een hectische, onoverzichtelijke wereld. In de gemeenschappen van de gemeente Altena i.o. zijn die waarden nog volop aanwezig. Het is aan de nieuwe gemeente om die te koesteren en te benutten, zodat het er goed toeven blijft. Per definitie is onzeker wat de toekomst precies gaat brengen. Veel van de opgaven die voor ons liggen vragen om antwoorden die we nog niet precies kennen en die we samen zullen moeten vinden. Om die zoektocht te ondersteunen, hebben bestuurders en inwoners gezocht naar een houvast, een kompas dat helpt bij het bouwen van de nieuwe gemeente. Dat kompas vormt de kern van de Toekomstvisie gemeente Altena.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Altena, t/m 2018 nog onder de werknaam Altena2019. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - "OKÉ FM is er om te informeren, inspireren en verbinden. Als publieke omroep willen wij de burgers van het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard verrijken en de samenleving versterken. Er is ruimte voor de in het uitzendgebied gevestigde verenigingen, stichtingen en anderen uit de samenleving die zich willen presenteren aan het publiek. Ook is er ruimte voor hun evenementen en activiteiten en andere organisaties die zich willen promoten en het publiek willen informeren.

Het DNA van OKÉ: dat zit in ons allemaal. In de vrijwilligers en alle andere mensen die OKÉ FM een warm hart toedragen. Wij zorgen ervoor dat vele luisteraars kunnen genieten. Wij informeren onze luisteraars over het laatste regionieuws ("Het gesprek van de dag"), geven informatie over cultuur, kunst, sport, maatschappelijke zorg en welzijn. In het radioprogramma-aanbod zijn eveneens een aantal mooie muziek-, nieuws- en sportprogramma’s opgenomen. Digitaal en on demand presenteren wij ons online kijkerspubliek een kijkje in de studio."

- Altena TV is onderdeel van RTV Altena en zendt digitaal uit op kanaal 40 van Ziggo in de gemeenten Altena, Gorinchem en Giessenlanden.

- Welzijn: - Welzijnsorganisatie Stichting GSW (Gratis Shoppen Werkendam) is in 2016 opgericht door Autje van der Lee. Vanuit haar drive om mensen te willen helpen die het niet breed hebben, deed zij een oproep op Facebook wie er hulp nodig had én wie er kon helpen. Er meldden zich tientallen gezinnen én vrijwilligers. In 1,5 jaar bouwde Autje met haar team een weggeefwinkel op in haar tuin. Daar werd alles uitgestald wat door mensen met een bredere beurs werd gebracht. Ook gingen de deuren van haar huis open en kregen mensen een lekker bakje koffie en een luisterend oor. Op een gegeven moment werd haar huis en tuin te klein en was de weggeefwinkel teveel afhankelijk van de weersomstandigheden. Wat nu? De biologische groenteboer uit Werkendam stelde belangeloos een kleine loods ter beschikking, voor een half jaar. De hulpvragen bleven komen en GSW verhuisde graag opnieuw. Nu naar de Vierlinghstraat, een grote loods van 400 m2. Daar zit nu de GSW Weggeefshop.

Inmiddels helpt het GSW-team meer dan 1000 gezinnen in het Land van Heusden en Altena door middel van allerlei diensten, altijd met gesloten beurs. Autje heeft aan passie en drive niets verloren, ondanks haar eigen beperkingen (waarover je onder de link onder haar naam meer kunt lezen): "Stilzitten is geen optie, zoveel mensen in Nederland hebben het heel moeilijk. Door samen sterk te staan en te delen in goederen, diensten en talenten is GSW uitgegroeid tot een gewaardeerd platform waarop mensen delen en anderen brede ondersteuning vinden. Door overschotten en tekorten bij elkaar te brengen, blijkt the sky the limit. Wees welkom en doe mee met dit prachtige initiatief. Wie ons ook op geldelijke wijze wil steunen, kan via de website een donatie doen. Ook sponsoren zijn van harte welkom!" Aldus Autje.

Reactie toevoegen