Amerstreek

Streek
Amerstreek
Noord-Brabant

amerstreek_lions_club_fuse_santa_run.jpg

Lions Fuse Amerstreek hanteert het Lions Clubs-motto: "We Serve", met een focus op iedereen mee laten doen in de gemeenschap. Ze organiseren bijv. allerlei evenementen met opbrengst voor een lokaal goed doel, zoals de Santa Run in december in Made.

Lions Fuse Amerstreek hanteert het Lions Clubs-motto: "We Serve", met een focus op iedereen mee laten doen in de gemeenschap. Ze organiseren bijv. allerlei evenementen met opbrengst voor een lokaal goed doel, zoals de Santa Run in december in Made.

amerstreek_kaart.jpg

Kaart uit het rapport 'Samen werken aan een duurzame Amerstreek' (2012), waarop de streek mooi wordt weergegeven. (© www.rabobank.nl/lokale-bank/amerstreek)

Kaart uit het rapport 'Samen werken aan een duurzame Amerstreek' (2012), waarop de streek mooi wordt weergegeven. (© www.rabobank.nl/lokale-bank/amerstreek)

Amerstreek

Terug naar boven

Status

- De Amerstreek is een regio in de provincie Noord-Brabant.

- De Amerstreek omvat de gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De streek is genoemd naar de ligging in de nabijheid van de rivier de Amer.

Terug naar boven

Ligging

De Amerstreek ligt in het NW van de provincie Noord-Brabant. De streek wordt horizontaal doorsneden door de A59 en grenst in het W aan de A16 en in het N aan de Bergsche Maas.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het rapport Samen werken aan een duurzame Amerstreek (2012) geeft de regionale Rabobank antwoord op de vraag hoe duurzaam deze regio is in sociaal, economisch en ecologisch opzicht en welke mogelijkheden er zijn om die duurzaamheid te versterken.

- In de Amerstreek liggen de volgende bedrijventerreinen (vemeld op alfabet): Amerkant, Geertruidenberg; Beneluxweg-Zuid I (kantorenlocatie), Oosterhout; Brieltjenspolder, Made; Dombosch, Raamsdonksveer; Donge-oevers, Geertruidenberg; Everdenberg (inclusief Meidoornlaan); Gasthuiswaard, Geertruidenberg; Heihoef, Oosterhout; Hoevestein (kantorenlocatie), Oosterhout; Louisapolder, Lage Zwaluwe; Moerseweg, Hooge Zwaluwe; De Pontonnier, Raamsdonksveer; 't Spijck, Terheijden; Statendam (incl. Beemdenbuurt, Havenweg I en II, Houtduifstraat), Oosterhout; Stuivezand, Made; Thijssenweg, Wagenberg; Vijf Eiken, Oosterhout; Weststad, Oosterhout; De Wijsterd, Oosterhout; en De Zwingel, Lage Zwaluwe. Onder de link vind je links naar beschrijvingen van al deze bedrijventerreinen.

De 3 gemeenten in de regio hebben afgesproken de Bedrijventerreinenvisie Amerstreek (2013) te gebruiken als uitgangspunt voor hun gezamenlijk beleid op het gebied van ruimte en economie. De regio heeft de afgelopen decennia een belangrijke functie vervuld in de opvang van (logistieke) bedrijven uit andere delen van het land. De regio wordt voor een aantal belangrijke opgaven gesteld op het gebied van beschikbaarheid uitgeefbare bedrijfskavels en de herstructurering en transformatie van bedrijventerreinen. De gemeenten willen hun toekomstige beleid gezamenlijk vorm geven en hebben adviesbureau Ecorys gevraagd om een regionale bedrijventerreinvisie op te stellen.

De visie is gebaseerd op een gedegen analyse van de bedrijventerreinenmarkt in de regio Amerstreek en bestaat uit een ruimtelijke strategie en een visie op de regionale uitvoeringsstrategie. De ruimtelijke strategie is een regionaal afgestemd programma conform de SER-ladder, waarin segmentering en fasering voor de ontwikkeling en herstructurering voor de bedrijventerreinen tot 2020 is opgenomen. In de realisatiestrategie is de regionale afstemming geregeld. Het betreft onder meer de ontwikkeling, het beheer en de herstructurering van bedrijventerreinen. Onderdelen van de realisatiestrategie zijn onder meer het opzetten van een regionaal bedrijvenloket, regionaal parkmanagement en het opzetten van een regionaal bedrijventerreinenfonds.

- In 2013 zijn rapporten verschenen die pleiten voor herindelingen in bepaalde regio's van Brabant. De site Ook van Wosterhout heeft vanuit het perspectief van Oosterhout diverse opties voor deze gemeente beschreven: een gemeente Amerstreek, een gemeente Dongemond, of Oosterhout samen met Breda.

Terug naar boven

Evenementen

- Puur Genieten Amerstreek - de datum voor de volgende keer is nog niet bekend, check daarvoor af en toe de Facebookpagina onder de link - wordt wederom een 'Summer event' waar iedereen zich thuis voelt. Geen traditionele braderie, maar een mooie combinatie van food & lifestyle die hand in hand gaat met een uitgebreid activiteitenprogramma. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de lokale ondernemers en de Amerstreek als recreatieve omgeving.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Amerstreek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Media / nieuws: - Omroep Drimmelen is te ontvangen in de gelijknamige gemeente en in de gemeenten Breda, Oosterhout, Geertruidenberg en Etten-Leur.

- Welzijn: - Lions Club Fuse is opgericht in 2014, om in de Amerstreek aan de slag te gaan met het internationale motto van de Lions Clubs: "We Serve!" Zoals dat motto al suggereert zijn ze actief in de regio om mensen tot hun dienst te zijn die de extra hulp goed kunnen gebruiken. Waar staan ze voor? Inspirerend: Door samen de schouders te zetten onder lokale projecten hopen ze anderen te inspireren hetzelfde te doen. Jong: Als club van jonge mensen, of mensen die jong van geest zijn, komen ze met creatieve, frisse ideeën om mensen te binden. Professioneel: De mensen waar zij mee samenwerken kunnen 100% op hun volledige inzet, enthousiasme en inzicht rekenen.

- Veiligheid: - In 2010 zijn 26 gemeentelijke brandweren en de regionale brandweer samengegaan onder de naam Brandweer Midden- en West Brabant. Deze was verdeeld in 10 clusters. Een van die clusters was het cluster Amerstreek, met de brandweerkorpsen Den Hout, Dorst, Geertruidenberg, Lage Zwaluwe, Made, Oosterhout, Raamsdonksveer en Terheijden. Een ander cluster was het Land van Heusden en Altena, met de brandweerteams Almkerk, Dussen, Genderen, Giessen, Hank, Sleeuwijk, Werkendam, Woudrichem en Wijk. In 2014 zijn de clusters Land van Heusden en Altena en Amerstreek samengevoegd tot Brandweer Cluster Noord.

- Jeugdbrandweer Amerstreek.

- Werk: - Logistiek Platform Amerstreek (LPA) zorgt er voor dat de logistieke branche in deze regio - in zijn volle breedte - kan doorgroeien, door er voor te zorgen dat er voldoende goed opgeleid en gemotiveerd personeel, op alle niveaus, voor de bedrijven beschikbaar is. LPA stimuleert onderwijsinstellingen op LBO-, MBO- en HBO-niveau om meer informatie te krijgen over logistieke mogelijkheden. Zij ondersteunen decanen om hun studenten te enthousiasmeren over transportvacatures in de regio Amerstreek. Binnen 10 beroepsgroepen die het LPA-platform onderscheidt, geven zij werkzoekende studenten de ruimte om in verbinding te komen met deze transportbedrijven. Zij helpen studenten graag aan het vinden van een juiste baan of stage binnen deze branche met enorm veel kansen.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Het primaire doel van Business Club Amerstreek is netwerken tussen ondernemers uit de 3 gemeenten in de streek. Dit alles onder het genot van een goed glas wijn, bier etc. en een passende maaltijd. Tijdens enkele bijeenkomsten per jaar worden sprekers uitgenodigd, doch altijd zal het samenzijn en netwerken prevaleren. Men komt gedurende een groot deel van het jaar maandelijks bijeen in Den Hout.

- Amerstreek Business Plaza biedt ondernemers uit de regio een platform om zich te profileren. Op de site zijn alle economisch actieve bedrijven in deze streek vindbaar. Je vindt er ook actuele informatie die interessant is voor ondernemers uit de regio.

Reactie toevoegen