Drimmelen

Plaats
Dorp en gemeente
Drimmelen
West-Brabant Amerstreek
Noord-Brabant

drimmelen nieuwe haven 1965 [640x480].jpg

Drimmelen Nieuwe Haven 1965

Drimmelen Nieuwe Haven 1965

Drimmelen

Terug naar boven

Status

- Drimmelen is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Amerstreek. De hoofdplaats (gemeentehuis) is Made.

- De gemeente is in 1997 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Hooge en Lage Zwaluwe, Made en Drimmelen en Terheijden.

- De gemeente Drimmelen omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, een heel klein stukje van het dorp Zevenbergschen Hoek, en de buurtschappen Binnen-Moerdijk, Blauwe Sluis, Drie Hoefijzers (deels), Gaete, Helkant, Het Zand, Oud Drimmelen, Steelhoven, Stuivezand en Voorstraat. Bij elkaar zijn dit 7 dorpen en 10 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Drimmelen.

- Onder het dorp Drimmelen valt ook de buurtschap Oud Drimmelen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving gemeente
De voorlopige naam van de fusiegemeente was Made. Per 25-4-1998 is de definitieve gemeentenaam, Drimmelen, van kracht geworden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Drimmelen grenst in het W aan Langeweg, Zevenbergschen Hoek en Moerdijk, in het N aan het water het Hollands Diep, de provincie Zuid-Holland, Dordrecht en het Nationale Park De Biesbosch (dat voor een groot deel ook binnen de gemeente ligt), in het NO aan Werkendam en Nieuwendijk, in het O aan Hank en Geertruidenberg, in het ZO aan Oosterhout en Den Hout en in het Z aan Teteringen en Breda, en ligt O van Industrieterrein Moerdijk en Zevenbergen en NO van Etten-Leur. In de W nabijheid van de gemeente liggen de Moerdijkbruggen, de knooppunten Klaverpolder (A16/A17/A59) en Zonzeel (A16/A59), de A16 en de gecombineerde A16/A59; door het Z van de gemeente loopt de A59. De rivier de Amer stroomt door het N van de gemeente. De hoofdplaats Made ligt ZO in de gemeente, het dorp Drimmelen O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Drimmelen 43 huizen met 278 inwoners.

De gemeente Drimmelen is bij haar oprichting in 1997 als volgt samengesteld:
van de gemeente Made en Drimmelen: 4.544 huizen met 12.126 inwoners op een oppervlakte van 39,86 km2;
van de gemeente Terheijden: 3.005 huizen met 8.595 inwoners op een oppervlakte van 19,49 km2;
van de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe: 2.141 huizen met 5.559 inwoners op een oppervlakte van 27,55 km2.
In totaal dus 9.690 huizen met 26.280 inwoners op een oppervlakte van 86,9 km2.

Tegenwoordig heeft de gemeente Drimmelen ca. 11.000 huizen met ca. 26.500 inwoners, waarvan ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het oorspronkelijke Drimmelen bestaat al in de middeleeuwen als dorp aan de Maas. De bevolking, vooral bestaand uit boeren, trekt al snel landinwaarts naar het zuiden, omdat het oeverland te drassig is. De plaatsnaam verhuist mee naar de plek NW van Made die nu Oud-Drimmelen heet. Na het ontstaan van de Biesbosch, als gevolg van de Elisabethsvloed van 1421, is in de 17e eeuw een ringdijk met houten sluis aangelegd van Hooge Zwaluwe naar Geertruidenberg. De vissers die in Oud-Drimmelen wonen, moeten nu via de sluis naar de Biesbosch. Al gauw kun je bij de sluis ook een pintje drinken en in 1648 gaan de eerte zalmvissers bij hun werk (dat wil zeggen aan de sluis) wonen.

Het polderbestuur laat een weg aanleggen, niet meer dan een aarden pad, geschikt voor paard en wagen, maar toch een verbinding met de nieuwe nederzetting. In 1700 hebben Oud en Nieuw Drimmelen al evenveel inwoners. Na de Watersnoodramp van 1953 wordt een nieuwe hoge dijk aangelegd en stukken van de oude haven worden gedempt. Het belang van de visserij en de rietcultuur neemt af. Drimmelen gooit het roer om en opent in 1968 de op dat moment grootste jachthaven van Europa. De helft van de geboren en getogen Drimmelnaren leeft tegenwoordig van de recreatie.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Drimmelen, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Made en Drimmelen.

- Verhalen over de geschiedenis van Made en Drimmelen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool 't Klaverblad, die in schooljaar 2015-2016 nog maar 17 leerlingen had, is na afloop van dat schooljaar - ondanks eerdere 'reddingspogingen' - gesloten. Directeur-bestuurder Ad Goossens van scholenkoepel OBO: "Sluiting is onvermijdelijk. Voortzetting van 't Klaverblad zonder geld van het ministerie, bijvoorbeeld als dependance, is om financiële redenen onverantwoord. Nu er geen dispensatie komt, betekent dit dat wij 't Klaverblad per 1 augustus sluiten." De gemeente vergoedt sindsdien voor de kinderen die in Drimmelen wonen de vervoerskosten naar hoofdvestiging De Windhoek in Terheijden. (bron: BN/De Stem, 14-4-2016)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Drimmelen heeft 17 rijksmonumenten.

- Drimmelen heeft 32 gemeentelijke monumenten.

- Drimmelen is/heeft een beschermd dorpsgezicht.

Terug naar boven

Evenementen

- De 4e editie van Puur Genieten Amerstreek in Drimmelen - weekend begin juni in 2018, in 2017 slaan ze even een jaartje over - wordt wederom een 'Summer event' waar iedereen zich thuis voelt. Geen traditionele braderie, maar een mooie combinatie van food & lifestyle die hand in hand gaat met een uitgebreid activiteitenprogramma. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de lokale ondernemers en de Amerstreek als recreatieve omgeving.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Jachthaven.

- Biesboschcentrum Drimmelen geeft een beeld van verleden, heden en toekomst van Nationaal Park De Biesbosch. Verder krijg je er natuurlijk informatie over de recreatiemogelijkheden en is het centrum het startpunt van excursies door de Biesbosch.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Drimmelen door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Drimmelen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Drimmelen. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Algemeen: - Site van en over Drimmelen.

- Media / nieuws: - Omroep Drimmelen is te ontvangen in de gelijknamige gemeente en in de gemeenten Breda, Oosterhout, Geertruidenberg en Etten-Leur.

- Muziek: - Orkest Familie Van Geel (ook bekend als OFVG) is een orkest bestaande uit broers, zussen, nichten, neven, ooms, tantes en aangetrouwden. De leden komen uit Made, Terheijden en Lage Zwaluwe. Ooit klein begonnen op een bruiloft, bestaat het orkest nu alweer 40 jaar. Het orkest is in de loop der jaren flink gegroeid en bestaat nu zelfs uit een zogeheten 'klein' en een 'groot' orkest. Waar het klein orkest bij allerlei gelegenheden allerhande muziek speelt, treedt het groot orkest alleen op rond de jaarwisseling tijdens de Oudjaarsmis, meestal voorafgegaan door een optreden rond Kerst.

Reactie toevoegen