Drimmelen

Plaats
Dorp en gemeente
Drimmelen
West-Brabant Amerstreek
Noord-Brabant

drimmelen nieuwe haven 1965 [640x480].jpg

Drimmelen Nieuwe Haven 1965

Drimmelen Nieuwe Haven 1965

Drimmelen

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Drimmelen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Drimmelen (met prijsvergelijker).

- Boek hier je golfvakantie in omgeving Drimmelen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Drimmelen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Drimmelen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Drimmelen is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Amerstreek. De hoofdplaats (gemeentehuis) is Made.

- De gemeente is in 1997 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten 'Hooge en Lage Zwaluwe', 'Made en Drimmelen' en Terheijden.

- De gemeente Drimmelen omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, een heel klein stukje van het dorp Zevenbergschen Hoek en de buurtschappen Binnen-Moerdijk, Blauwe Sluis, Drie Hoefijzers (deels), Gaete, Helkant, Het Zand, Oud Drimmelen, Plukmade, Steelhoven en Stuivezand. Bij elkaar zijn dit 7 dorpen en 10 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Drimmelen.

- Onder het dorp Drimmelen valt de buurtschap Oud Drimmelen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving gemeente
De naam van de fusiegemeente was aanvankelijk Made. Per 25-4-1998 is de definitieve gemeentenaam, Drimmelen, van kracht geworden.

Terug naar boven

Ligging

Drimmelen ligt N van Made, W van Geertruidenberg en grenst in het N aan de Biesbosch.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Drimmelen 43 huizen met 278 inwoners. Tegenwoordig heeft de gemeente Drimmelen ca. 11.000 huizen met ca. 26.500 inwoners, waarvan ca. 550 in het gelijknamige dorp..

Terug naar boven

Geschiedenis

Het oorspronkelijke Drimmelen bestaat al in de middeleeuwen als dorp aan de Maas. De bevolking, vooral bestaand uit boeren, trekt al snel landinwaarts naar het zuiden, omdat het oeverland te drassig is. De naam Drimmelen verhuist mee naar de plek NW van Made die nu Oud-Drimmelen heet. Na het ontstaan van de Biesbosch, als gevolg van de Elisabethsvloed van 1421, is in de 17e eeuw een ringdijk met houten sluis aangelegd van Hooge Zwaluwe naar Geertruidenberg. De vissers die in Oud-Drimmelen wonen, moeten nu via de sluis naar de Biesbosch. Al gauw kun je bij de sluis ook een pintje drinken en in 1648 gaan de eerte zalmvissers bij hun werk (dat wil zeggen aan de sluis) wonen. Het polderbestuur laat een weg aanleggen, niet meer dan een aarden pad, geschikt voor paard en wagen, maar toch een verbinding met de nieuwe nederzetting. In 1700 hadden Oud en Nieuw Drimmelen al evenveel inwoners. Na de Watersnoodramp van 1953 wordt een nieuwe hoge dijk aangelegd en stukken van de oude haven worden gedempt. Het belang van de visserij en de rietcultuur neemt af. Drimmelen gooit het roer om en opent in 1968 de op dat moment grootste jachthaven van Europa. De helft van de geboren en getogen Drimmelnaren leeft tegenwoordig van de recreatie.

Drimmelen postaal
PostNL heeft in Drimmelen vermoedelijk de duurste klanten van het hele land: dagelijks gaat een postbode per boot de Biesbosch door om de 5 gezinnen die daar wonen hun post te bezorgen. In 1997 was het honderd jaar geleden dat de PTT deze wijze van postbezorging aldaar begon. Ter gelegenheid van dat feit is een speciale prentbriefkaart uitgegeven met een afbeelding van de postboot. Aanvankelijk begon men met roeibootjes, waarmee men twee dagen onderweg was. In de Biesbosch bevindt zich op een eilandje één brievenbus, die slechts over het water is te bereiken.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Drimmelen, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:
- Heemkundekring Made en Drimmelen.

- Verhalen over de geschiedenis van Hooge en Lage Zwaluwe op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Terheijden op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Made en Drimmelen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Drimmelen heeft 17 rijksmonumenten.

- Drimmelen heeft 32 gemeentelijke monumenten.

- Drimmelen is/heeft een beschermd dorpsgezicht.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Jachthaven.

- Biesboschcentrum Drimmelen geeft een beeld van verleden, heden en toekomst van Nationaal Park De Biesbosch. Verder krijgt u er natuurlijk informatie over de recreatiemogelijkheden en is het centrum het startpunt van excursies door de Biesbosch.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Drimmelen.

- Site over Drimmelen met actualiteiten en lokale links.

Reactie toevoegen