Baronie en Markiezaat

Streek
Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Baronie en Markiezaat

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Baronie en Markiezaat.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Baronie en Markiezaat.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Baronie en Markiezaat.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en tweedehands boeken, wandel- en fietsgidsen over de Baronie van Breda (online te bestellen).

- Het naslagwerk 'Op ontdekkingstocht door West-Brabant: Baronie en Markiezaat' (991 p., 2001) van hoofdredacteur van Plaatsengids.nl Frank van den Hoven en Geert de Bruijn uit Sint Willebrord, is uitverkocht en incidenteel nog tweedehands verkrijgbaar (bijv. via de zoekfunctie in Google). Het boek beschrijft alle 300 steden, dorpen en vooral buurtschappen van de streek uitvoerig in tekst en beeld (1.000 foto's in kleur).

Terug naar boven

Status

- Baronie en Markiezaat is een streek in de provincie Noord-Brabant.

- De streek Baronie en Markiezaat omvat de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. Dat zijn sinds de gemeentelijke herindelingen van 1997 dus nog 12 gemeenten.

Terug naar boven

Naam

De huidige streeknaam Baronie en Markiezaat is een samenstrekking van de oude streeknamen Baronie van Breda en Markiezaat van Bergen op Zoom. Gezien de geografische, sociale en economische verwevenheid wordt dit gebied tegenwoordig doorgaans als één streek beschouwd.

Terug naar boven

Ligging

De streek Baronie en Markiezaat ligt in het ZW van Noord-Brabant. De streek omvat het grootste deel van het gebied West-Brabant, dat verder nog de kleinere streken Langstraat en Land van Heusden en Altena omvat.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vereniging De Westbrabantse Molens.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Brabantse Wal (vroeger: De Zoom) is de westrand van het West-Brabantse zandplateau en ligt in de gemeenten Steenbergen, Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Het bereikt zijn maximale hoogte (36 meter) Z van Huijbergen. Komend vanuit de laagvlakte van het oorspronkelijke Oosterscheldebekken gaat de bodem hier plotseling steil omhoog. De Schelde veranderde in de loop der tijden nogal eens van ‘loop’ en schuurde daarbij langs het hogergelegen gebied. Dat veroorzaakte het steile karakter, te vergelijken met de steile oever in de buitenbocht van een beek. Verder voerden westenwinden vanaf zandplaten in de Zeeuwse delta zand mee, dat bleef liggen achter de Wal en daar het geaccidenteerde landschap vormde. Eigenlijk duinen dus. De Brabantse Wal is een unieke ‘gradiënt-ecotoop’ vanwege de steile overgang van de hoge zandgronden naar de zeeklei die voor sterke kwel zorgt. In het zuiden van het gebied ligt het grensoverschrijdende nationaal park Grenspark De Zoom / Kalmthoutse Heide. De Brabantse Wal is een uniek en waardevol natuurgebied, alleen al omdat het landschap zo gevarieerd is. De wal die naar 20 meter boven NAP klimt, markeert een scheiding tussen hoge zandgronden met bossen, heide, duinen, vennen, kleinschalige akkers en weilanden enerzijds en polders, dijken, kreken en uitgestrekte akkers anderzijds. De grond is een goede voedingsbodem voor streekproducten zoals de asperge en de aardbei. Site over de Brabantse Wal.

- West-Brabantse Vogelwerkgroep.

Reactie toevoegen