Amsterdamscheveld

Plaats
Buurtschap
Emmen
Drenthe

Amsterdamscheveld

Terug naar boven

Status

- Amsterdamscheveld is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Emmen (t/m 1997 ook deels gemeente Schoonebeek [t/m 30-4-1884 gemeente Dalen, per 1-5-1884 over naar gemeente Schoonebeek]).

- De buurtschap Amsterdamscheveld valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Erica, deels het dorp Schoonebeek.

- De buurtschap Amsterdamscheveld ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Amsterdamsche Veld.

Naamsverklaring
In 1850 koopt een groep Amsterdamse beleggers hier een stuk veengrond en noemt dit naar hun woonplaats. Ook buurdorp Nieuw-Amsterdam dankt zijn naam aan deze groep beleggers.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Amsterdamscheveld ligt Z van het dorp Erica, rond het Dommerskanaal, en ligt rond het Z deel van de Peelstraat, de wegen Griendtsveenstraat, Amsterdamscheveldlaan, Warmoesweg en Berkenlaan en de kruising van de Berkenlaan, Peelstraat en Burgemeester Osselaan. De buurtschap ligt verder Z van de stad Emmen en het dorp Zuidbarge, ZW van de dorpen Oranjedorp, Nieuw-Dordrecht en Klazienaveen, WNW van het dorp Weiteveen, NW van het dorp Nieuw-Schoonebeek, NO van het dorp Schoonebeek, O van het dorp Zandpol en ZO van de dorpen Nieuw-Amsterdam en Veenoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Amsterdamscheveld omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Amsterdamscheveld was sinds midden 19e eeuw de naam van het veengebied Z van Emmen. Nadat daar eerst de kern Nieuw-Amsterdam is ontstaan, is later, vanaf 1909, de buurtschap Amsterdamscheveld ontstaan. In 1909 komt het terrein namelijk in handen van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. De buurtschap ontwikkelt zich rond de plaats waar het bedrijf zich vestigt aan het Dommerskanaal. Het deel van het gebied dat als veengebied bewaard is gebleven, maakt tegenwoordig deel uit van het Bargerveen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beleef het Industrieel Smalspoormuseum in Amsterdamscheveld via een rit per smalspoortrein, door een prachtig gebied, over een origineel traject, vroeger gebruikt voor turftransport. Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en het specifieke gebied. Door de geringe snelheid, zo kenmerkend voor dit smalspoor, heb je voldoende tijd om van de omgeving en de treinreis te genieten. Het museum, dat volledig draait op vrijwilligers, beschikt over een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, foto's en ander materiaal. Tijdens de rit kom je ook langs de enige overgebleven turfstrooiselfabriek in ons land in originele staat. Hier krijg je een indruk van het vroegere productieproces van turfstrooisel. Tot in de jaren zeventig van de 20e eeuw is hier nog veen afgegraven. Op het museumterrein staat ook de 4-sporige smalspoorremise gebouwd in 1910.

Reactie toevoegen