Emmerschans

Wijk
Emmen
Drenthe

Emmerschans

Terug naar boven

Status

- Emmerschans is een voormalig dorp, thans (formeel) wijk in de provincie Drenthe, gemeente Emmen. Tot in de jaren zeventig van de 20e eeuw had deze plaats nog de dorpsstatus. Bij de totstandkoming van het postcodeboek in 1978 heeft het dorp echter geen eigen postcode en postale woonplaatsnaam gekregen, wellicht omdat het uitdijende Emmen toen al vermoedde dat het dit dorp zou gaan 'opslokken'? Voor de postadressen ligt deze kern daarom 'in' Emmen. Vermoedelijk sindsdien zal het als wijk worden beschouwd. Emmerschans heeft witte plaatsnaamborden omdat het binnen de bebouwde kom van de stad Emmen ligt . Het heeft nog wel een dorps karakter, mede omdat de kern nog steeds aan de rand van de stad is gelegen en er niet echt in ligt. Je zou het daarom ook als 'dorp in de stad' kunnen beschouwen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De plaats is genoemd naar de nabijgelegen Emmerschans. Bijzonder is dat ook de meeste straatnamen naar vestingtermen zijn genoemd.

Terug naar boven

Ligging

Emmerschans ligt in het NO van Emmen, aan beide zijden van de weg van Emmen naar Emmer-Erfscheidenveen en Emmer-Compascuum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Emmerschans heeft ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De eerste bebouwing in Emmerschans is ontstaan in 1902. De wijk heeft in 2002 dan ook het 100-jarig bestaan gevierd.

In 1927 krijgt Emmerschans een buurthuis. Het dient destijds vooral als opvangcentrum voor kleuters van moeders die in het veen moeten werken.

De parochie Emmerschans is als dochterparochie van Barger-Oosterveld gesticht in 1948, waarmee de plaats een 'echt dorp' wordt. Aanvankelijk kerkt men in de schuur van H.H. Kocks Wzn. (Schansstraat), die van binnen tot kerk is verbouwd. Deze wordt al snel 'de kartonnen kerk' genoemd, omdat alles binnen is afgetimmerd en opgezet met 'karton' (hardboard), ook het altaar en de biechtstoelen. De opvolger, de 'echte' stenen St. Franciscuskerk, is in 1952 gebouwd. - Filmpje over kerkbezoek aan de noodkerk en de bouw van de stenen kerk te Emmerschans.

- Nadere informatie over de geschiedenis van Emmerschans op de site van de Historische Vereniging Zuidoost Drenthe.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Emmerschans ligt O van de wijk en is het enige rijksmonument van de wijk. De schans dateert oorspronkelijk uit 1594 en is in 1800 vergroot en vernieuwd. Eromheen ligt een natuurreservaat van 21 ha.

- St. Franciscuskerk (Schanswal 4) uit 1952.

- Op de plaats waar de 'kartonnen kerk' heeft gestaan (zie bij Geschiedenis) is in 1977 een gedenksteen onthuld, een grote kei met opschrift. De boerderij met opstallen van H.H. Kocks, waaronder de landbouwschuur waar de kerk in was gevestigd, is in 1968 afgebroken voor de aanleg van de Rondweg. De schuur stond, en het gedenkteken staat, waar de Schansstraat uitkomt op de Rondweg.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- W van Emmerschans ligt het bos de Emmerdennen. Dit bos is in 1850 aangelegd en rond 1910 verder uitgebreid en overgedragen aan Staatsbosbeheer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Emmerschans (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Emmerschans op Facebook.

- Sport: - E.H.S. '85 (voetbal). - Visclub De Schans.

Reactie toevoegen