Nieuw-Amsterdam

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

nieuw amsterdam geref kerk en pastorie 1916 [640x480].jpg

Nieuw-Amsterdam, Geref. kerk en pastorie, 1916

Nieuw-Amsterdam, Geref. kerk en pastorie, 1916

Nieuw-Amsterdam

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Amsterdam is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

- In de praktijk is dit dorp samen met buurdorp Veenoord een tweelingdorp, omdat ze aan elkaar zijn gegroeid, op veel gebieden samenwerken en veel voorzieningen delen. Formeel zijn het wel aparte dorpen, met een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, plaatsnaamborden e.d. Voor de herindelingen van 1998 viel Veenoord ook onder een andere gemeente (Sleen).

- Onder het dorp Nieuw-Amsterdam valt ook de buurtschap Barger-Erfscheidenveen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Nei-Amsterdam.

Oudere vermeldingen
1853 Nieuw Amsterdam, 1867 Nieuw-Amsterdam.

Naamsverklaring
De Drentsche Landontginningsmaatschappij, gevestigd te Amsterdam, begon hier in 1850 met de vervening. De streek werd Amsterdamsche-Veld genoemd. Aanvankelijk heette de plaats Bumaveen, naar de echtgenote van de hoofdconcessionaris, maar al spoedig veranderde de naam in Nieuw-Amsterdam.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuw-Amsterdam ligt ZW van de dorpen Zuidburge, Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht en de stad Emmen, W van de dorpen Erica en Klazienaveen, NNW van de dorpen Zandpol en Schoonebeek, NO van de dorpen Stieltjeskanaal en Dalerveen, O van het dorp Dalen, OZO van het dorp Holsloot en ZO van de dorpen Erm en Sleen. Door het N van het dorpsgebied loopt de A37.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Nieuw-Amsterdam omvat ca. 2.000 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, dan kun je terecht bij Dorpsarchief Nieuw-Amsterdam / Veenoord. De vereniging is opgericht in 2002 - in welk jaar het 150-jarig bestaan van de dorpen is gevierd - en heeft ten doel het verzamelen, catalogiseren, bewaren en beheren van foto’s, ansichtkaarten, notulen en verdere documenten en voorwerpen, betrekking hebbende op dit tweelingdorp; het vastleggen van de historie van deze beide dorpen in woord, beeld en geluid en het maken van kopieën daarvan; alsmede het exposeren en uitgeven van een en ander. In het oprichtingsjaar had de vereniging 40 leden. In 2003 is dit aantal verdubbeld. Vandaag de dag heeft de vereniging ca. 300 leden en daar zijn het bestuur en de werkgroepleden terecht trots op. Ben je ook geïnteresseerd in de geschiedenis van dit tweelingdorp, word dan lid. Het lidmaatschap bedraagt € 12,- per jaar. Leden ontvangen verenigingsblad De Aole Tweiling, waarin verhalen en foto’s over de geschiedenis van de dorpen worden gepubliceerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuw-Amsterdam heeft 4 rijksmonumenten.

- Nieuw-Amsterdam heeft 8 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuw-Amsterdam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Huis-aan-huisblad De Tweelingdorper richt zich op de dorpen Nieuw-Amsterdam en Veenoord. De krant verschijnt maandelijks in een oplage van 30.000 stuks en wordt verspreid in 28 dorpen in de regio Zuid-Oost Drenthe.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Nieuw-Amsterdam / Veenoord.

- Sport: - De in 1973 opgerichte voetbalvereniging s.v. Twedo is er voor de dorpen Veenoord en Nieuw-Amsterdam. Het sportcomplex ligt in eerstgenoemd dorp.

- Zorg: - Zorgboerderij Open Arms biedt kleinschalige dagbesteding in het buitengebied van Nieuw-Amsterdam. Er zijn maximaal 4 deelnemers per keer aanwezig. Open Arms is er voor kinderen/jongeren/jongvolwassen met een beperking. Ze kijken goed naar wat de deelnemer nodig heeft; iedereen heeft zijn/haar persoonlijke doelen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuw-Amsterdam.

Reactie toevoegen