Barger-Oosterveld

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

barger-oosterveld_bouw_gerardus_majellakerk_1906.jpg

De buurtschap Barger-Oosterveld wordt een dorp door de bouw van de Gerardus Majellakerk in 1906. Hier poseren de bouwvakkers van de kerk in aanbouw even voor de fotograaf, een vrouw brengt de werklieden een bakje koffie. (© www.barger-oosterveld.nl)

De buurtschap Barger-Oosterveld wordt een dorp door de bouw van de Gerardus Majellakerk in 1906. Hier poseren de bouwvakkers van de kerk in aanbouw even voor de fotograaf, een vrouw brengt de werklieden een bakje koffie. (© www.barger-oosterveld.nl)

Barger-Oosterveld

Terug naar boven

Status

- Barger-Oosterveld is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

- Het dorp Barger-Oosterveld heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien ´in´ Emmen.

- Slogan: de inwoners vinden hun dorp 'Het mooiste dorp van Emmen', aldus de lokale dorpssite.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
't Oosterseveld.

Oudere vermeldingen
Oorspronkelijk heette dit gebied Het Oosterse Veld. Het gebied N van het Z buurdorp Nieuw-Dordrecht, rond de Klazienaveensestraat, staat in de atlas nog vermeld als veldnaam Het Oosterveld. De plaatsnaam werd vroeger ook als één woord aan elkaar geschreven, als Bargeroosterveld dus. Sommigen spellen het nog altijd zo (zie bijv. het filmpje van het carnaval 2016, hieronder bij Jaarlijkse evenementen) maar op de plaatsnaamborden staat het nu eenmaal in twee woorden, als tegenwoordig kennelijk formele dan wel voorkeursspelling, dus conformeren wij ons daaraan op deze pagina.

Terug naar boven

Ligging

Barger-Oosterveld ligt direct O van Emmen en is van de stad gescheiden door de Rondweg N391.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Barger-Oosterveld heeft ca. 1.100 huizen met ca. 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot ver in de 19e eeuw was het huidige Barger-Oosterveld een heidegebied dat toebehoorde aan de Barger boeren van de dorpen Noordbarge en Zuidbarge. Ze lieten er schapen grazen, hielden er bijen en staken er heideplaggen. De eerste bewoners kwamen rond 1870. Zij leefden in primitieve keten en waren individuele gelukszoekers die vanaf de veilige zandgronden wilden meeprofiteren van de veenontginningen in de buurt. Kennelijk is de nederzetting formeel in 1880 opgericht, want in 2005 heeft men het 125-jarig bestaan gevierd.

- Nadere informatie over de geschiedenis van Barger-Oosterveld.

- In 2014 heeft de geboren Barger-Oostervelder Ben Wösten het boek 'Vrogger' gepubliceerd. In de dorpskrant kan men maandelijks een verhaal van Ben Wösten lezen over 'vrogger' in Barger-Oosterveld en omgeving. Het boek bestaat ook uit persoonlijke verhalen van Wösten die worden ondersteund met oude foto's. Het boek, dat door de schrijver in eigen beheer is uitgegeven, is te koop bij Dorpshuis De Barnstee.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Barger-Oosterveld werd een dorp door de bouw van de Gerardus Majellakerk in 1906, op een toen nog grote open heidevlakte grenzend aan het veen. Het was de eerste RK kerk in de gemeente Emmen, en de eerste kerk in Nederland die werd toegewijd aan Sint Gerardus Majella. De plaats had in die tijd nog geen dorpskern. De meesten bewoners woonden verspreid op het zand langs het veen. Het is dus geen veendorp, zoals soms ten onrechte in literatuur wordt vermeld. Na de oprichting van de kerk begint het dorp zich voorspoedig te ontwikkelen. Hier is ook de eerste bedevaart in Drenthe ontstaan, die tot op de dag van vandaag nog altijd plaatsvindt. De Gerardus Majella kerk behoort tot de De Goede Herder Parochie. - In 2015 is een boek verschenen over de geschiedenis van de Sint Gerardus Majellakerk (ruim 200 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd, samengesteld door de Oostervelders Johnny Ameln en Cor Siekman).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Film van de carnavalsoptocht 2016.

- In een weekend eind augustus 2017 was er de 1e editie van Nederpop XXL. De intentie is dat het een jaarlijks evenement wordt.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Barger-Oosterveld op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Barger-Oosterveld.

- Nieuws: - De Dorpskrant (6x per jaar) is via de link ook online te lezen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Barnstee.

- Onderwijs: - Brede School.

- Muziek: - Muziekvereniging Volharding.

- Sport: - Voetbalvereniging SVBO. - Volleybalvereniging VVBO. - Schietbaan Z.O.D. in het Oosterbos, met mogelijkheden voor schieten met hagel, skeet, trap en parcours de chasse.

- Overige verenigingen: - Oldtimer Club Barger-Oosterveld. - Motor Toerclub Barger-Oosterveld.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Barger-Oosterveld.

Reactie toevoegen