Veenoord

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

Veenoord

Terug naar boven

Status

- Veenoord is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen. T/m 1997 gemeente Sleen.

- De gemeente Sleen is in 1998 grotendeels overgegaan naar de gemeente Coevorden. Veenoord is middels grenscorrectie naar de gemeente Emmen gegaan. Reden was dat dit dorp is vastgegroeid aan en in de praktijk al lange tijd een tweelingdorp vormt met Nieuw-Amsterdam, dat vanouds al onder de gemeente Emmen valt, en het handiger is beide dorpen onder één gemeente te laten vallen. De grens tussen de dorpen loopt Z van de Verlengde Hoogeveense Vaart door de Schooldijk, en N van de vaart door het eerste stukje van de Veilingstraat (tot aan de bocht) en vervolgens met een denkbeeldige lijn in het verlengde daarvan door de Industrieweg. Diverse lokale benamingen verwijzen naar het tweeling-zijn van de dorpen. Zo is er voetbalvereniging Twedo (wat ongetwijfeld 'tweelingdorp' zal betekenen) en is er bedrijventerrein De Tweeling, dat (N van de vaart) in beide dorpen ligt.

- Onder het dorp Veenoord valt ook een deel van de buurtschap Ermerveen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Veenoord ligt W van het dorp Nieuw-Amsterdam, NW van de dorpen Zandpol en Schoonebeek, N van het dorp Stieltjeskanaal, NO van het dorp Dalerveen en de stad Coevorden, O van het dorp Dalen, OZO van het dorp Wachtum, ZO van het dorp Holsloot, ZZO van de dorpen Erm en Sleen en ZW van de stad Emmen. N door het dorpsgebied loopt de A37.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Veenoord omvat ca. 900 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, dan kun je terecht bij Dorpsarchief Nieuw-Amsterdam / Veenoord. De vereniging is opgericht in 2002 - in welk jaar het 150-jarig bestaan van de dorpen is gevierd - en heeft ten doel het verzamelen, catalogiseren, bewaren en beheren van foto’s, ansichtkaarten, notulen en verdere documenten en voorwerpen, betrekking hebbende op dit tweelingdorp; het vastleggen van de historie van deze beide dorpen in woord, beeld en geluid en het maken van kopieën daarvan; alsmede het exposeren en uitgeven van een en ander. In het oprichtingsjaar had de vereniging 40 leden. In 2003 is dit aantal verdubbeld. Vandaag de dag heeft de vereniging ca. 300 leden en daar zijn het bestuur en de werkgroepleden terecht trots op. Ben je ook geïnteresseerd in de geschiedenis van dit tweelingdorp, word dan lid. Het lidmaatschap bedraagt € 12,- per jaar. Leden ontvangen verenigingsblad De Aole Tweiling, waarin verhalen en foto’s over de geschiedenis van de dorpen worden gepubliceerd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De openbare (en enige) basisschool van Veenoord is in 2004 gesloten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Veenoord heeft 1 rijksmonument, zijnde Molen Nooitgedacht (Industrieweg 15). Deze molen verving in 1916 een eerdere molen uit 1904, die bij een brand ten gevolge van blikseminslag verloren was gegaan. Die molen verving op zijn beurt een molen uit 1862, die in 1904 is afgebrand. De onderbouw is voor de molen verbreed, omdat de 'nieuwe' molen aan de voet breder was dan zijn voorganger. Om de molen te kunnen plaatsen is een kraag op de onderbouw gemetseld. Het is een achtkantige houten stellingmolen, met riet gedekt, rustend op een stenen onderbouw. De kap is ook met riet gedekt. Hij heeft sinds hij in Veenoord staat de functie van korenmolen. De molen is oorspronkelijk in Heerenveen als oliemolen gebouwd en heeft daarna in de Hellendoornse buurtschap Hancate gestaan. In 2010 is de Beheercommisie Molen Nooitgedacht opgericht, die over het dagelijkse beheer van de molen gaat.

- Het Van Gogh Huis - het enige voor publiek toegankelijke huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt - is een museaal bezoekerscentrum in Veenoord* (Van Goghstraat 1). Hier was in de 19e eeuw het logement gevestigd waar Vincent van Gogh enige tijd gewoond en gewerkt heeft. Het huis is omstreeks 1870 gebouwd in opdracht van de Assense advocaat en procureur, tevens redacteur van de provinciale Drentsche en Asser Courant, Jan Albert Willinge Gratema. In 1876 koopt Hendrik Scholte het huis, daarna dient het huis onder de naam Logement Scholte voor de passagiers van de trekschuiten.
* Het wordt ook wel vermeld als gelegen te Nieuw-Amsterdam (het Van Gogh Huis vermeldt beide plaatsnamen op haar site), vermoedelijk omdat dat buurdorp groter en bekender is. Daar ligt het weliswaar tegenaan, maar nog net niet in.

Vincent van Gogh neemt hier in 1883 zijn intrek en krijgt de kamer op de bovenverdieping, met balkon, tot zijn beschikking. Hij verblijft hier twee maanden en maakt in die tijd diverse schilderijen en schetsen in Zuidoost Drenthe. Een van deze werken heeft als onderwerp de toenmalige ophaalbrug die vanuit zijn kamer zichtbaar was. Eind 20e eeuw stond het oude veerhuis op de nominatie om te worden gesloopt. Door ingrijpen van de provincie Drenthe is dit voorkomen en is het gebouw gerenoveerd. Het Van Gogh Huis kwam in januari 2019 in het nieuws na een schenking van een schilderij van een café-interieur, gesigneerd door 'Vincent'. Het museum laat onderzoeken of het hier een echt schilderij van Van Gogh betreft.

Vanuit een restaurant op de begane grond zijn op de bovenverdieping onder andere de slaap- en werkkamer van Vincent van Gogh nagemaakt en te bezichtigen. Op de glazen deur bevindt zich een brieffragment in het handschrift van Vincent van Gogh. Er worden ook brieffragmenten van Vincent van Gogh op de wand geprojecteerd. In de filmzaal wordt een film vertoond, die gebaseerd is op de door Ferd Hugas bewerkte briefteksten van Van Gogh, die hij van hieruit schreef. Acteur Mike Reus vertolkt de rol van Vincent van Gogh.

Het Van Gogh Huis biedt diverse arrangemten. Zo kun je o.a. met de antieke snikke Johannes Veldkamp - een vergelijkbare boot als waarmee Van Gogh naar Veenoord reisde - vanaf Museum Meringa in buurdorp Zandpol naar het Van Gogh Huis en weer terug, via de Verlengde Hoogeveense Vaart en het Stieltjeskanaal.

Terug naar boven

Evenementen eb activiteiten

- Stichting Speedway Veenoord organiseert al sinds 1954 in september haar jaarlijkse speedwaywedstrijden (de wedstrijd om de Gouden Helm). De speedwaybaan ligt op het sportpark van voetbalverening Twedo, rond het hoofdvoetbalveld. Het publiek kan van de wedstrijden genieten staande op de taluds of zittend op de tribune. Op beide plekken is de gehele baan goed te overzien. Het rennerskwartier is direct langs de baan gesitueerd, en vrij toegankelijk voor het publiek. In de baansport zijn de tenten niet gesloten, hier kun je de motoren goed bekijken.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging Veenoord. Het dorp komt dan vaak landelijk in het nieuws, omdat ze er altijd een wedstrijd van maken samen met het Groningse dorp Noordlaren om de eerste wedstrijd op natuurijs van het nieuwe seizoen. De wedstrijd is in eerste instantie een sprintwedstrijd over een parkeerterrein. Wanneer de vorst aanhoudt wordt er enkele dagen later een marathon gehouden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Veenoord (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Huis-aan-huisblad De Tweelingdorper richt zich op de dorpen Nieuw-Amsterdam en Veenoord. De krant verschijnt maandelijks in een oplage van 30.000 stuks en wordt verspreid in 28 dorpen in de regio Zuid-Oost Drenthe.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Nieuw-Amsterdam / Veenoord.

- Sport: - De in 1973 opgerichte voetbalvereniging s.v. Twedo is er voor de dorpen Veenoord en Nieuw-Amsterdam. Het sportcomplex ligt in eerstgenoemd dorp.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Veenoord alg nieuw.

Reactie toevoegen