Zandpol

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

Zandpol

Terug naar boven

Status

Zandpol is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen. T/m 1997 grotendeels gemeente Schoonebeek.

Een klein deel van het dorp, N van het Stieltjeskanaal, rond de Dommersweg aan het Dommerskanaal, valt voor de postadressen onder het dorp Nieuw-Amsterdam en dat was altijd al gemeente Emmen. En Natuurbad De Zandpol ligt voor de postadressen 'in' Veenoord, dat t/m 1997 onder de gemeente Sleen viel. Voor de postadressen valt het dorp dus onder 3 dorpen. Wat ons doet denken aan een vergelijkbare situatie bij het bijna gelijknamige dorpje Zandberg aan de andere kant van Emmen, dat ook een postale woonplaats is en daarnaast ook nog onder 2 buurdorpen valt.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Zaandpol(le). Een inwoner van dit dorp is een Zandpoller.

Terug naar boven

Ligging

Zandpol ligt ZZW van Emmen, ZO van Nieuw-Amsterdam en ligt ingeklemd tussen het Stieltjeskanaal in het W en de provincialeweg N853 (Emmen-Schoonebeek) in het O. Direct Z van het dorp ligt bedrijventerrein De Vierslagen, dat onder Schoonebeek valt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Zandpol heeft ca. 200 huizen met ca. 450 inwoners en is daarmee het kleinste dorp in de gemeente Emmen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De collectie van het in 2004 geopende Museum Meringa van Lammert en Willie Meringa is in meerdere decennia opgebouwd en begon met een verzameling oude landbouwmachines, zoals een dorsmachine uit 1935, tractoren, ploegen en handgereedschap. In de loop van de jaren is de collectie verder uitgebreid, waardoor een uitgebreid beeld over het agrarische leven in de 20e eeuw is opgebouwd. Naast een grote agrarische collectie, herbergt het museum tal van andere voorwerpen uit de 20e eeuw, zoals smokkelaarsklompen, bonensnijders, kinderwagens, koektrommels, koffiemolens, weegschalen, serviezen en ouderwetse ouderbroeken. Voor zover wij weten heeft het museum geen website. Stieltjeskanaal 2, Zandpol. Informatie over openingstijden: tel. 0591-554055 / 06-30910124.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Zandpol.

- Dorpshuis: - In Dorpshuis 't Trefpunt in Zandpol worden tal van activiteiten voor kinderen, volwassenen en senioren georganiseerd, zowel op sportief, sociaal als maatschappelijk gebied. Ook voor het geven van een (bedrijfs)feest ben je bij het Trefpunt aan het juiste adres. Het dorpshuis beschikt naast een (snack)bar en feestzaal ook over een sportruimte en een vergaderruimte. Deze zijn te huur voor diverse activiteiten. - Nieuws van Dorpshuis 't Trefpunt op Facebook.

- Onderwijs: - In 1923 krijgt Zandpol een lagere school. Anno schooljaar 2015-2016 had basisschool De Zwaluw nog 24 leerlingen, en zag het er naar uit dat, als dat niet verandert, de school na afloop van schooljaar 2016-2017 de deuren zou moeten sluiten omdat zij dan onder de opheffingsnorm (= 23) komt. Op 1 juni 2016 was er een Open Dag op de school, waarbij de leraren, leerlingen en ouders hun school aan mogelijke belangstellenden hebben gepresenteerd. De ouders hebben er, onder het motto "U gunt uw kind toch ook een goede basisschool?", alles aan gedaan om er nog enkele leerlingen bij te krijgen en zo de school open te kunnen houden. Kennelijk is dat gelukt, want wij zien dat in schooljaar 2018-2019 de site van de school nog in de lucht is, met een actuele agenda, dus kennelijk is de school dan ook nog altijd in functie.

- Sport: - Voetbalvereniging VV Zandpol is ontstaan in 1982, toen een groep Zandpollers voor zichzelf een team gingen oprichten. Zij speelden voorheen voor SC Oranje. De club heeft altijd vol trots gestreden in de verschillende klassen, eerst van de DVB en later van de KNVB. Het hoogste niveau dat er gespeeld is, is de 4e Klasse KNVB. Het is een kleine vereniging die probeert het hoogst haalbare eruit te halen, maar dit valt niet altijd mee. De sfeer en gezelligheid zijn natuurlijk ook van groot belang, als dat er is komen de prestaties ook wel. Het voetbal leeft voor veel mensen in Zandpol en daarom is het van groot belang dat het ook blijft bestaan. Iedereen is van harte welkom om de club in welke vorm dan ook te ondersteunen.

Reactie toevoegen