Erica

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

Erica

Terug naar boven

Status

- Erica is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

- Onder het dorp Erica valt ook de buurtschap Amsterdamscheveld (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Ericaan.

Oudere vermeldingen
1867 Erica.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk een kanaalgravers- en vervenersdorp, ontstaan tijdens de ontvening van het Schoonebeeker Veld. Werd aanvankelijk Nieuw-Slagharen genoemd. Erica is de wetenschappelijke aanduiding van de 'dopheide'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Erica ligt Z van het dorp Zuidbarge en de stad Emmen, ZW van de dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht, WZW van het dorp Klazienaveen, NW van het dorp Weiteveen, NO van de dorpen Schoonebeek en Zandpol en O van het dorp Nieuw-Amsterdam. Door het N van het dorpsgebied loopt de A37.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Erica heeft ca. 2.000 huizen met ca. 4.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Heemkunde
"Historische Kring Erica (HKE) is een "bestuurscommissie" van Sociaal Cultureel Centrum 't Schienvat, die inmiddels met haar activiteiten niet meer uit ons dorp weg te denken is. De doelstelling van de HKE is de verdieping en uitbreiding van de kennis op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis van het dorp. Dit doel wordt nagestreefd door het instellen en onderhouden van werkgroepen die: onderzoek doen naar de historie van het dorp en activiteiten op historisch en aanverwant gebied organiseren; externe contacten leggen en onderhouden; meewerken aan projecten van historisch belang; informatie over de historie van het dorp verstrekken aan belangstellenden.

Alle informatie over de HKE vind je, samen met nog veel meer interessante weetjes en prachtige oude foto’s van ons dorp en haar culturele en maatschappelijke leven door de jaren heen, op onze website. Ook heeft de HKE een Facebookpagina. Door deze pagina te “liken” word je automatisch via je eigen Facebookaccount op de hoogte gehouden van alle HKE-activiteiten."

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Ons Dorpsplan Erica is opgesteld door en voor de inwoners. Ons Dorpsplan is een plan voor de komende jaren. Wat moet er gebeuren voor de verschillende thema’s in ons dorp? En dan gaat het over alles. Denk aan zorg, voorzieningen, ontmoeting, wonen, verkeersveiligheid. Het plan is een agenda waarmee we samen aan de slag willen. Organisaties en inwoners. Er komt veel op ons dorp af. We verwachten krimp van de bevolking. Ouderen worden steeds ouder en hebben voorzieningen nodig. Jongeren trekken weg. We moeten er samen voor zorgen dat we niet stil blijven staan, maar juist vooruit blijven gaan. Ons Dorpsplan wil inzetten op een mooier dorp voor nu en de toekomst, zodat we ook graag in het dorp willen en kunnen blijven wonen. Erica, een dorp om trots op te zijn!" Aldus de Dorpsraad, oktober 2016.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het postale dorpsgebied van Erica heeft 8 rijksmonumenten, waarvan 3 in de dorpskern - de hieronder beschreven RK kerk, molen en directeurswoning - en 5 in buurtschap Amsterdamscheveld.

- Erica heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde de krimpenboerderij op Pannenkoekendijk 82, de naastgelegen villaboerderij op nr. 90, en het woonhuis op Verlengde Vaart ZZ 77/77a/77b.

- De huidige RK kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Erica (Kerkweg 122) dateert uit 1933. In mei 1931 vroeg het kerkbestuur vergunning voor de bouw van een galerij met zitplaatsen in de oude kerk uit 1866. Kennelijk is het daar niet van gekomen, want kort hierna is de kerk gesloopt. In februari 1933 dient Clemens Hardeman, architect te Oldenzaal, een ontwerp in voor een noodkerk, een eenvoudig zaalkerkje onder zadeldak. Waarschijnlijk heeft het bestuur een financiële meevaller gehad, want nog hetzelfde jaar dient de architect een ontwerp in voor een volwaardige kerk, gebouwd op de plaats van de oude. Het is een ontwerp in traditionalistische stijl (Berlagiaanse voorgevel: a-symetrisch, roosvenster boven entree; zoals de Amsterdamse graanbeurs). Aan de achterzijde loopt de erfbeplanting over in het bos. Het Maarschalkerweerd-orgel dateert uit 1893. De pastorie is in 1958 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe, naar ontwerp van architectenbureau Nieman en Ir. Steeneken te Assen, in Bossche school-stijl.

- Molen De Heidebloem (Verlengde Vaart ZZ 85) is een in 1897 gebouwde korenmolen. Het is een achtkante korenmolen van het type stellingmolen met een stenen onderbouw en een houten, rietgedekte bovenbouw. De molen is gerestaureerd in 1977/1978 en beschikt nog over de klassieke wiekvoering, met zeil (oudhollandse tuigage). De vlucht van de molen is 19,50 meter. De molen wordt nog altijd gebruikt voor het malen van graan.

- Voormalige directeurswoning van de N.V. Friesche Veen Maatschappij (Havenstraat 2), vermoedelijk gebouwd omstreeks 1900 in eclectische stijl. Opvallend is de zeldzame tot unieke toegepaste polychrome betegeling (fries, portiek en omlijsting suitedeuren interieur). De tegels (met de decornamen Vogelzangfries, Horstbladen. Justiafries, Landréruit en Harmonie open) zijn vervaardigd in de periode 1880-1930 bij platteelbakkerij Van Hulst te Harlingen. De woning, met in T-vorm aangebouwde contemporaine houten schuur is markant gelegen in het oude hart van Erica op een kruising van landwegen (Havenstraat/Pannekoekendijk en Kerkweg) en een voor de vroegere verveningen belangrijke waterweg (Verlengde Hoogeveensche Vaart). Uit hetgeen nog resteert van de oorspronkelijke rijkere bebouwing langs deze assen en met name aan het kruispunt, spreekt nog de economische welvaart van weleer.

De voormalige directeurswoning met aangebouwde schuur is van algemeen belang: wegens de ouderdom van de verschillende onderdelen; wegens de architectuurhistorische en kunsthistorische waarde (ontwerp, plattegrond, materiaalgebruik, vormgeving en detaillering); wegens de aanwezigheid van betegelingen met zeldzame tot unieke decors (platteelbakkerij Van Hulst te Harlingen); wegens de aanwezige waardevolle interieuronderdelen; als voorbeeld van een in rijke eclectische stijl uitgevoerde vervenerswoning; als een van de weinige vrij gaaf bewaarde gebouwde getuigen van de eind 19e-eeuwse welvaart van de Oost-Drentse verveningen; als een van de weinige vrij gaaf bewaarde gebouwde getuigen van de N.V. Friesche Veen Maatschappij; vanwege de markante ligging op een kruising van water- en landwegen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting De Mammoet organiseert door het jaar heen diverse culturele buitenactiviteiten in het dorp, zoals het Paasvuur (in 2020 voor de 7e keer), muziekfestival Folk op Erica (op een zondag eind augustus) en met oudjaar Carbidschieten.

- Het festival Pitfest (weekend in mei) trekt veel bezoekers uit het buitenland, daarom is hun site in het Engels. Onze samenvatting laten we maar even onvertaald: "Pitfest is the coolest metal/punk/hardcore fest in The Netherlands. We started off in 2016 as a 1 day indoor festival and a revival of the infamous "Punkhol Erica". We grew into a 2 day outdoor festival, but with a limited amount of tickets. It’s 100% DIY and you can always expect a mix of metal, punk, hardcore and their subgenres. Our festival takes place on the driving range of a golf course (no kidding!), so we can pretty sure claim to have the best festival grass you have ever seen ;-) We have a (small) festival camping available, next to the festival grounds. With a limited amount of camping spots. You can also take a camper/caravan. Or you can crash at campings, bungalowparcs, B&B’s and hotels in the area."

- "Hou jij van uitdaging, mud, sport en een hoop lol? De Obstacle Run Op Erica is elk jaar de laatste zaterdag voor de zomervakantie van het noorden. Op deze dag wordt er in verschillende afstanden een parcours met meer dan 40 obstakels afgelegd door modder, gras, bos en water. Door de succesvolle vorige jaren is het een leuke traditie geworden, waarvan de opbrengst ten goede van een stichting en/of goed doel komt. Zonder vrijwilligers kunnen we niet!
Bijna net zo gaaf als de Obstacle Run zelf, is het zijn van vrijwilliger. Vrijwilligers assisteren bij de obstakels en het helpen met de op- en afbouw van de obstakels maar ook het opvangen van de deelnemers om de startnummers uit te delen.
Lijkt je dit leuk om te doen? Geef je dan snel op! Je bent van harte welkom!"

- Op dezelfde dag als de Obstacle Run is er 's avonds De Nacht Op Erica, hét jaarlijkse dorpsfeest, op het terrein van het Geert Vos Bad. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Geert Vos Bad!"

- "Op een zaterdag eind oktober is er in Erica jaarlijks de Highway to Halloween Tributenight (in 2019 voor de 3e keer). Hou je van stevige muziek? Dan mag je deze avond niet missen, met 3 geweldige bands! Afterparty met Rock DJ (van Pitfest) in de kroeg. Early Bird tickets: 7 euro. Reguliere voorverkoop: 10 euro. Avondkassa: 12,50 euro. Zorg dat je er op tijd bij bent, doorgaans is de Tributenight namelijk ruim van tevoren uitverkocht, er zijn namelijk maar 300 kaarten."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Openluchtzwembad het Geert Vos Bad in Erica heeft in 2018 een topseizoen achter de rug. In dat seizoen boekte het zwembad meer dan drie keer de winst van de vijf voorgaande jaren bij elkaar. Dat was ook hard nodig, omdat de coating van het zwembad moet worden hersteld. Punt is dat een nieuwe coating tienduizenden euro's kost en maar vijf jaar meegaat. Daarom zijn in 2019 alleen de plekken gerepareerd die aangetast zijn. Zo gaat de vloer nog een extra jaar mee. Dat geeft de tijd om na te denken over een structurele oplossing. Omdat de kosten voor de coating iedere vijf jaar terugkomen, zouden ze namelijk het liefst een roestvrijstalen (rvs) zwembad willen. Zo'n zwembad hebben ze bijvoorbeeld in Westerbork. Dan ben je voor twintig à dertig jaar van het onderhoud af, maar de aanschaf kost wel veel meer geld. Het zwembad is blij met het nieuwe beachveld, waarop onder meer het jaarlijkse Beachvolleybaltoernooi wordt gehouden.

- "Kinderboerderij De Naoberhoeve in Erica is een fijne plek waar je kennis kan maken met verschillende boerderijdieren, zoals geiten, pony’s, schapen, herten, kippen, konijnen en cavia’s. Onze dierverzorgers vertellen hier graag over. In overleg met de beheerder mag je bij de dieren binnen de verblijven komen en ze aaien en knuffelen. Uiteraard wordt verwacht dat je dan rustig blijft, maar wil je rennen en klauteren dan is er naast de kinderboerderij een mooie speeltuin of kan er trekker gereden worden op een van de traptrekkers. Ook is er op de kinderboerderij altijd wel een klus, dus wil je graag als een boer of boerin aan het werk? Vraag gerust. En na noeste arbeid of lekker spelen heb je misschien wel dorst gekregen. Voor een kleine prijs wordt er ranja, warme chocolademelk en koffie/thee geschonken en in de zomer is er ijs verkrijgbaar. Tot gauw!

Hier vind je de laatste nieuwtjes over Kinderboerderij De Naoberhoeve. Ben je toevallig aan het snoeien in de tuin? Bijvoorbeeld een Els, Berk, Esdoorn, Wilg, Hazelaar, Hulst, Esp/Ratelpopulier of een Iep? De takken van deze bomen zijn het hele jaar rond zeer gewild bij onze dieren. Zo wil onze Reebok de stevige takken nog wel eens op de hoorns nemen om indruk te maken op de vrouwtjes en de geiten en schapen beginnen al te mekkeren wanneer je met de takken het terrein op komt. Mocht je een kar vol hebben, bel dan even met de beheerders om af te stemmen wanneer je het beste langs kan komen."

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Erica, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Erica.

- Belangenorganisatie: - Dorpsraad Erica.

- Dorpshuis: - " 't Schienvat is het sociaal cultureel centrum van Erica, waar dagelijks allerlei activiteiten plaatsvinden. Wekelijks ontvangt ’t Schienvat ongeveer 1300 bezoekers. Bibliotheek Emmen biedt in het Servicepunt in 't Schienvat een leestafel met tijdschriften en het Dagblad van het Noorden, Grote Letterboeken, een ruime collectie romans en een kleine collectie peuterboeken. Reserveringen kunnen hier worden opgehaald. 't Schienvat stelt ruimte beschikbaar aan o.a. de Biblotheek en de Historische Kring. Ook de huisartsen maken incidenteel gebruik van ’t Schienvat. Evenals de trombosedienst die drie keer per week aanwezig is.

’t Schienvat biedt onderdak aan 5 koren, een sjoelclub, 2 biljartclubs, twee Country-line dansgroepen, een yogaklas, zitgymnastiek, diverse teken- en schildergroepen en andere creatieve groepen. Ook worden er geregeld allerlei workshops georganiseerd. Regelmatig verzorgen wij ook theateravonden met een uiteenlopend aanbod aan artiesten en kindervoorstellingen. Je kunt bij ons ook terecht voor het organiseren van presentaties en vergaderingen en het vieren van familiefeesten, bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen en dergelijke."

- Muziek: - Rockband Rocket Chair, met leden uit Nieuw-Schoonebeek en Erica, heeft in januari 2021 hun debuutsingle uitgebracht. Voor nadere informatie over deze band zie dorpskrant 'Hej 't al heurd', maart 2021, pag. 6/7. - Video van hun nummer Trashhole.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Erica alg en - idem RK.

Reactie toevoegen