Erica

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

Erica

Terug naar boven

Status

- Erica is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

- Onder het dorp Erica valt ook de buurtschap Amsterdamscheveld (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Ericaan.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Erica ligt Z van het dorp Zuidbarge en de stad Emmen, ZW van de dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht, WZW van het dorp Klazienaveen, NW van het dorp Weiteveen, NO van de dorpen Schoonebeek en Zandpol en O van het dorp Nieuw-Amsterdam. Door het N van het dorpsgebied loopt de A37.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Erica heeft ca. 2.000 huizen met ca. 4.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- "Historische Kring Erica (HKE) is een "bestuurscommissie" van Sociaal Cultureel Centrum 't Schienvat, die inmiddels met haar activiteiten niet meer uit ons dorp weg te denken is. De doelstelling van de HKE is de verdieping en uitbreiding van de kennis op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis van het dorp. Dit doel wordt nagestreefd door het instellen en onderhouden van werkgroepen die: onderzoek doen naar de historie van het dorp en activiteiten op historisch en aanverwant gebied organiseren; externe contacten leggen en onderhouden; meewerken aan projecten van historisch belang; informatie over de historie van het dorp verstrekken aan belangstellenden. Alle informatie over de HKE vind je, samen met nog veel meer interessante weetjes en prachtige oude foto’s van ons dorp en haar culturele en maatschappelijke leven door de jaren heen, op onze website. Ook heeft de HKE een Facebookpagina. Door deze pagina te “liken” word je automatisch via je eigen Facebookaccount op de hoogte gehouden van alle HKE-activiteiten."

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Ons Dorpsplan Erica is opgesteld door en voor de inwoners. Ons Dorpsplan is een plan voor de komende jaren. Wat moet er gebeuren voor de verschillende thema’s in ons dorp? En dan gaat het over alles. Denk aan zorg,
voorzieningen, ontmoeting, wonen, verkeersveiligheid. Het plan is een agenda waarmee we samen aan de slag willen. Organisaties en inwoners. Er komt veel op ons dorp af. We verwachten krimp van de bevolking. Ouderen worden steeds ouder en hebben voorzieningen nodig. Jongeren trekken weg. We moeten er samen voor zorgen dat we niet stil blijven staan, maar juist vooruit blijven gaan. Ons Dorpsplan wil inzetten op een mooier dorp voor nu en de toekomst, zodat we ook graag in het dorp willen en kunnen blijven wonen. Erica, een dorp om trots op te zijn!" Aldus de Dorpsraad, oktober 2016.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Erica heeft 8 rijksmonumenten.

- Erica heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De huidige RK kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Erica (Kerkweg 122) dateert uit 1933. In mei 1931 vroeg het kerkbestuur vergunning voor de bouw van een galerij met zitplaatsen in de oude kerk uit 1866. Kennelijk is het daar niet van gekomen, want kort hierna is de kerk gesloopt. In februari 1933 dient Clemens Hardeman, architect te Oldenzaal, een ontwerp in voor een noodkerk, een eenvoudig zaalkerkje onder zadeldak. Waarschijnlijk heeft het bestuur een financiële meevaller gehad, want nog hetzelfde jaar dient de architect een ontwerp in voor een volwaardige kerk, gebouwd op de plaats van de oude. Het is een ontwerp in traditionalistische stijl (Berlagiaanse voorgevel: a-symetrisch, roosvenster boven entree; zoals de Amsterdamse graanbeurs). Aan de achterzijde loopt de erfbeplanting over in het bos. Het Maarschalkerweerd-orgel dateert uit 1893. De pastorie is in 1958 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe, naar ontwerp van architectenbureau Nieman en Ir. Steeneken te Assen, in Bossche school-stijl.

- Molen De Heidebloem (Verlengde Vaart ZZ 85) is een in 1897 gebouwde korenmolen. Het is een achtkante korenmolen van het type stellingmolen met een stenen onderbouw en een houten, rietgedekte bovenbouw. De molen is gerestaureerd in 1977/1978 en beschikt nog over de klassieke wiekvoering, met zeil (oudhollandse tuigage). De vlucht van de molen is 19,50 meter. De molen wordt nog altijd gebruikt voor het malen van graan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting De Mammoet organiseert door het jaar heen diverse culturele buitenactiviteiten in het dorp, zoals het Paasvuur (in 2020 voor de 7e keer), muziekfestival Folk op Erica (op een zondag eind augustus) en met oudjaar Carbidschieten.

- Het festival Pitfest (weekend in mei) trekt veel bezoekers uit het buitenland, daarom is hun site in het Engels. Onze samenvatting laten we maar even onvertaald: "Pitfest is the coolest metal/punk/hardcore fest in The Netherlands. We started off in 2016 as a 1 day indoor festival and a revival of the infamous "Punkhol Erica". We grew into a 2 day outdoor festival, but with a limited amount of tickets. It’s 100% DIY and you can always expect a mix of metal, punk, hardcore and their subgenres. Our festival takes place on the driving range of a golf course (no kidding!), so we can pretty sure claim to have the best festival grass you have ever seen ;-) We have a (small) festival camping available, next to the festival grounds. With a limited amount of camping spots. You can also take a camper/caravan. Or you can crash at campings, bungalowparcs, B&B’s and hotels in the area."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De World of Birds Foundation in Erica beantwoordt dagelijks vele vragen over voeding, huisvesting, opvoeding, kweek en nog veel meer, zolang het maar over papegaaien en andere uitheemse vogels gaat. Ook de praktische vaardigheden hebben ze in ruime mate, dankzij de dagelijkse verzorging van de ca. 1500 vogels die nu in hun opvang en het kweekcentrum zijn gehuisvest. Daarnaast zijn ze een meldpunt voor ontsnapte en gevangen exotische vogels in het noorden van het land. Jaarlijks worden vele tientallen vogels gemeld en terugbezorgd bij de eigenaar, of opgevangen als vondeling. Ook herplaatsing van vogels behoort tot hun taken. Er zijn door het jaar heen diverse Open Dagen. Daarnaast zijn ze zo te zien ook op afspraak te bezoeken.

- In 2013 is het 6 km lange Koning Willem-Alexanderkanaal in gebruik genomen. Het kanaal is een nieuw gegraven vaarverbinding tussen Erica en Ter Apel die de Drentse en Groningse Veenkoloniën met elkaar verbindt. Toeristen kunnen hierdoor nu een rondje varen vanaf de stad Groningen via Assen, Meppel, Emmen, Ter Apel en weer terug naar de stad.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Erica.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Erica.

- Zorg: - Zorgboerderij Melenhorst.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Erica alg en - idem RK.

Reactie toevoegen