Barger-Compascuum

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

barger compascuum museumdorp t aole compas [640x480].jpg

Barger Compascuum Museumdorp ´t Aole Compas

Barger Compascuum Museumdorp ´t Aole Compas

Barger-Compascuum

Terug naar boven

Status

- Barger-Compascuum is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
't Aol Compas, Bargercompas of Barger-Compas. Een inwoner van dit dorp is een Compascumer.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Stiekelstad.

Terug naar boven

Ligging

Barger-Compascuum ligt ZO van Emmen, NO van Klazienaveen, N van Zwartemeer en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Barger-Compascuum heeft ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De notariële akte d.d. 23-7-1866 betreffende het plan van aanleg Barger-Compascuum m.b.t. o.a. grond, inrichting, hoofdwijken, wegen, kadastrale percelen, bruggen, pompen, sloten en raaien, is via de link ook online te lezen.

- Het boek 'Barger-Compascuum' (door J.B. Berens, 2001, met div. latere edities) beschrijft de ontwikkeling van het dorp, met de nadruk op bewoners die zich vestigden in de periode 1861-1872. Naast informatie over de eerste bewoners, kun je er lezen over de ontwikkelingen op onderwijsgebied en vind je er informatie over de verschillende kerkelijke gezindten in het dorp. Via deze link is het boek ook online te lezen.

- "Mijn naam is Pauline Berens. Broer Berens (1916-2013) was mijn vader. Zijn hobbies waren regionale geschiedenis en stamboomonderzoek. Sinds zijn overlijden in 2013 ben ik bezig zijn hobbyspullen te catalogiseren. Het betreft vooral eigen en verzameld werk van mijn vader en van mijn eigen werk voor zover onze hobbies elkaar overlapten. Centraal thema is Barger-Compascuum, vooral bewoners en geschiedenis. Maar ook veel informatie over andere kernen in de gemeente Emmen en elders in Zuidoost-Drenthe. De Catalogus Collectie Broer Berens is via het internet beschikbaar, om informatie te delen met een groter publiek, als eerbetoon aan mijn vader en als hulpmiddel voor de verdeling ooit." Wij - de redactie van Plaatsengids.nl - hebben enkele steekproeven genomen en het is werkelijk een enorme schatkamer aan historische teksten, genealogische gegevens, oude foto's e.a. documenten, plattegronden, akten, ingescande oude boeken etc., dus zeer de moeite waard om eens goed voor te gaan zitten voor wie in de geschiedenis van Zuidoost-Drenthe geïnteresseerd is.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Barger-Compascuum 2 rijksmonumenten.

- Barger-Compascuum heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- In het Veenpark kun je zien hoe de mensen van ongeveer 1850 tot 1950 leefden, woonden en werkten in de veenkoloniën. Er is een plaggenhuttendorp en een dorp van rond 1920 met een molen, een school, een klompenmakerij, een smederij en een aantal huisjes en bedrijfjes. Tevens is er een aardappelmeelfabriek en een harmoniummuseum. Met een treintje kun je over 120 hectare hoogveen rijden. Tijdens de rit krijg je een demonstratie turfsteken.

- De sluis in het Verlengde Oosterdiep (ter hoogte van huisnummer 167) in Barger-Compascuum is in 2010 gerestaureerd. Met de restauratie terug naar de oorspronkelijke staat is de sluis weer passend gemaakt in het veenkoloniale landschap. De oorspronkelijke functie in het waterbeheersingsysteem en in het sociale leven van de veenkoloniale dorpen gaat hiermee ook weer tot de verbeelding spreken. Bovendien is de restauratie van de sluis (samen met die van het nabijgelegen Klazienaveen-Noord, die tegelijkertijd is gerestaureerd) deel van een kwalitatieve opwaardering van dit deel van de grensstreek. Hierbij valt te denken aan de vaarverbinding Erica – Ter Apel en de reconstructies van de dorpscentra van Barger-Compascuum en Zwartemeer. De sluis fungeert tegenwoordig alleen nog als waterdoorlaat.

- Korenmolen De Berk.

- Bovenveenkerkhof.

- Harmonium Museum Nederland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - De op 11-11-1965 opgerichte CV 't Stiekelzwien is de carnavalsvereniging van Barger-Compascuum. Sinds jaar en dag organiseert de vereniging op de traditionele Rosemontag de - naar eigen zeggen - mooiste optocht van Noord-Nederland. - Raad van Elf van 't Stiekelzwien.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Barger-Compascuum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Barger-Compascuum.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Barger-Compascuum.

- Onderwijs: - Na 95 jaar heeft na afloop van schooljaar 2014-2015 prot. chr. Basisschool De Hille de deuren gesloten. De school kampte al jaren met een teruglopend leerlingenaantal. Barger-Compascuum heeft sindsdien nog één basisschool: de RK Sint Theresiaschool. De school is een transparante organisatie waar ouders, kinderen, leerkrachten en andere betrokkenen elkaar ontmoeten. Elk met hun eigen inbreng en verantwoordelijkheid. Ze verwachten wederzijds respect en dragen dit ook uit naar kinderen en hun ouders. Iedereen is welkom op deze school. Dat betekent dat kinderen met een andere levensovertuiging ook van harte welkom zijn. De school onderhoudt op verschillende terreinen relaties met externe instanties. Er is ook sprake van verbondenheid tussen de school, de kerk en de dorpsgemeenschap.

- Muziek: - Radio Pothoorn.

- Sport: - Handbalvereniging HVC bestaat sinds 1962 en omvat zowel seniorenteams - zowel vrouwen als mannen - als jeugdteams. De vereniging speelt zijn wedstrijden in Emmer-Compascuum, omdat er geen sporthal in het eigen dorp is. - De leden van Zaalvoetbalteam FC Pananas zijn naar eigen zeggen besmet met het 'Pananisme'.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Barger-Compascuum RK en - idem RK oud.

Reactie toevoegen