Munsterscheveld

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

Munsterscheveld

Terug naar boven

Status

- Munsterscheveld is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

- Geografisch gezien is het dorp er wat ons betreft nog altijd. Maar het heeft geen plaatsnaamborden meer (tot ca. 2000 had het nog witte plaatsnaamborden) en omdat het destijds ook geen eigen postcode en plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, ligt Munsterscheveld voor de postadressen daarom 'in' Emmer-Compascuum, dus wordt het tegenwoordig kennelijk als wijk van dat dorp beschouwd (wellicht vergelijkbaar met het dorp Emmer-Erfscheidenveen aan de andere kant van Emmer-Compascuum). Maar een beetje curieus vinden wij het wel, omdat de bebouwing er nog gewoon is en niet echt in de kern Emmer-Compascuum ligt, maar er aan grenst. Daarom blijven wij het gewoon - net als Emmer-Erfscheidenveen - als dorp beschouwen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De nederzetting is genoemd naar de uit het Duitse Munsterland geëmigreerde veenarbeiders.

Terug naar boven

Ligging

Munsterscheveld ligt (in het) N van Emmer-Compascuum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Munsterscheveld omvat ca. 270 huizen met ca. 670 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Munsterscheveld is een veenkolonie. In 1893 wordt het een rooms-katholieke parochie, waar ook de dorpen Roswinkel en Emmer-Compascuum onder vielen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De eerste RK Sint Willehaduskerk uit 1889 is in 1923 afgebroken en vervangen door de huidige Sint Willehaduskerk. Onder de link vind je informatie over zowel de eerste als de huidige kerk.

- Het naast de kerk gelegen pand Mariahof (Hoofdkanaal Oostzijde 83) was een kloosterkapel van de zusters van Onze Lieve Vrouwe ter Eem (Amersfoort). De kapel is sinds 2006 niet meer in functie.

- Omstreeks 1890 is in Munsterscheveld een stoommaalderij gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een stoommachine (locomobiel) die gestookt werd met turf, want die had men genoeg in deze streek. In 1907 wordt de huidige windkorenmolen gebouwd van onderdelen uit een watermolen uit Oude Pekela, die daar als poldermolen overbodig was geworden. Het is een achtkantige stellingmolen met een bovenkruier. Als hulpkracht in de molen wordt eerst een ruwoliemotor van 22 pk gebruikt. Sinds 1941 is dit een elektromotor van 25 pk. In 1987 krijgt de molen zijn huidige naam, Grenszicht. Sinds 1998 is het onderhoud in handen van Stichting tot Behoud van korenmolen Grenszicht. Sinds 2002 is er een Molenmuseum in de molen gevestigd. Je krijgt er een indruk van het leven rond 1920. Op zaterdagen is de molen te bezichtigen tussen 10 en 16 uur. DE vrijwilligers geven je graagh tekst en uitleg. De molen is voor groepen ook op afspraak te bezichtigen. De molen is ook te huur voor een feest evt. in combinatie met een brunch of buffet.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Munsterscheveld.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Munsterscheveld.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Munsterscheveld - Sint Willehaduskerk.

Reactie toevoegen