Klazienaveen-Noord

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

Klazienaveen-Noord

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Klazienaveen-Noord.

Terug naar boven

Status

- Klazienaveen-Noord is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

- Klazienaveen-Noord had aanvankelijk geen eigen postcode en bijbehorende woonplaatsnaam in het postcodeboek. Sterker nog, het dorpje werd niet eens genoemd in het postcodeboek, zelfs niet als ´zie-´verwijzing. Klazienaveen-Noord lag voor de postadressen 'in' Barger-Compascuum. In 2008 heeft het dorp, op eigen verzoek, een eigen postcode (7889) met bijbehorende plaatsnaam in het postcodeboek gekregen en is daarmee dus, ook in de 2009 in werking getreden gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), tot formele woonplaats 'gepromoveerd'. De inwoners hadden daar al in 2001 om verzocht omdat bezoekers in buurdorp Barger-Compascuum gingen zoeken en dolen (begrijpelijk als je voor de postadressen zogenaamd ´in´ Barger-Compascuum ligt, maar niet erg praktisch).

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Het nieuwe dorp Klazienaveen was beoogd op deze plek te komen. Omdat de grond ten Z van het Van Echtenskanaal goedkoper werd aangeboden, gingen meer mensen zich daar vestigen, in de nieuwe hoofdkern Klazienaveen-Zuid, het huidige Klazienaveen. Het dorpje ten N daarvan kreeg logischerwijs de naam Klazienaveen-Noord.
Naamsverklaring
Klazienaveen en daarmee ook Klazienaveen-Noord, is genoemd naar Klaziena Scholten, van de bekende aardappelmeelfabrikanten- en vervenersfamilie in deze regio. Wat ons doet denken aan een vergelijkbare situatie bij Helenaveen, dat ook naar een vervenersvrouw is genoemd.

Terug naar boven

Ligging

Klazienaveen-Noord ligt, zoals de naam al suggereert, N van Klazienaveen, rond de driesprong van het Scholtenskanaal met de weg Verlengde Splitting.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Klazienaveen-Noord heeft ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Klazienaveen-Noord op de site Historisch Emmen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Klazienaveen-Noord heeft 1 rijksmonument: de Hervormde (PKN) Veenkerk uit 1923 (Scholtenskanaal Oostzijde 62), een bakstenen zaalkerk met vier traveeën. Deze kerk kwam in de plaats van een houten hulpkerkje uit 1902, dat verplaatst is naar Ter Apelkanaal. In 1929 is een vergaderlokaal bijgebouwd. De bijbehorende pastorie is gedeeltelijk verbouwd. Het huidige orgel van de Veenkerk dateert uit 1951.

- De sluis in het Scholtenskanaal te Klazienaveen-Noord (ter hoogte van huisnummer 24) is in 2010 gerestaureerd. Met de restauratie terug naar de oorspronkelijke staat is de sluis weer passend gemaakt in het veenkoloniale landschap. De oorspronkelijke functie in het waterbeheersingsysteem en in het sociale leven van de veenkoloniale dorpen gaat hiermee ook weer tot de verbeelding spreken. De sluis fungeert tegenwoordig alleen nog als waterdoorlaat.

Reactie toevoegen